Βραδιά μνήμης για τον Ούλοφ Πάλμε στο κηποθέατρο Λευκάδας με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λογοθέτη
-Ούλοφ Πάλμε: H πολιτική είναι θέμα Αρχών
Βραδιά μνήμης για τον Ούλοφ Πάλμε, τον μεγάλο πολιτικό ηγέτη της Σουηδίας, ήταν η χθεσινή βραδιά, που διοργάνωσε προς τιμήν του ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γεώργιος Λογοθέτης, με αφορμή την παρουσίαση του νέου του βιβλίου, της βιογραφίας του Ούλοφ Πάλμε.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, και συγκεκριμένα η Αντιδήμαρχος Ζωή Σκιαδά, ο αντιδήμαρχος Ευτύχιος Ζουριδάκης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Λευτέρης Αραβανής, ο πρώην βουλευτής και πρώην Περιφερειάρχης Παναγιώτης Καββαδάς, ο πρώην βουλευτής Σπυρος Μαργέλης, ο πάτερ Ζαμπέλιος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης κκ Θεόφιλου και πολλοί άλλοι.
Επίτιμοι καλεσμένοι ήταν η Δήμαρχος της αδελφοποιημένης με την Λευκάδα Σουηδικής Πόλη EMMABODA κα Φάγγερστρεμ, και ο πρόεδρος του Παναιτωλικού κ. Φώτης Κωστούλας .
Κεντρικός παρουσιαστής του αφιερώματος στον μεγάλο πολιτικό, ήταν ο δημοσιογράφος Ηλίας Γεωργάκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ανέφερε ότι με το βιβλίο αυτό, «ο συγγραφέας, ο οποίος έζησε 25 χρόνια στη Σουηδία και γνώρισε από κοντά τον Πάλμε, φιλοδοξεί να συμβάλλει στον αναγκαίο πολιτικό διάλογο και στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για να βγει η Ελλάδα από την πολύπλευρη κρίση που τη μαστίζει τα τελευταία χρόνια». Ενώ πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «παρόλο που έχουν γραφτεί 15 βιβλία για τον Πάλμε, είναι η πρώτη φορά που γράφεται βιβλίο από μη Σουηδό, γεγονός που έχει γίνει γνωστό στη Σουηδία και έχει εντυπωσιάσει το Σουηδικό κοινό».
Ακολούθησε στη συνέχεια ένα ενδιαφέρον βίντεο με στιγμιότυπα από την ζωή και το έργο του Ούλοφ Πάλμε και η ανάγνωση ευχαριστήριας επιστολής του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας και Προέδρου του Ιδρύματος Ούλοφ Πάλμε κ. Πιερ Σορί καθώς και αποσπασμάτων του βιβλίου από την κα Φωτεινή Χαραλαμπίδου – Λογοθέτη, σύζυγο του συγγραφέα.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Καββαδάς, ο οποίος μίλησε με λόγια θερμά για το έργο του κ. Λογοθέτη.
Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο στενός φίλος και παλιός συνεργάτης του Γιώργου Λογοθέτη ο κ. Φώτης Κωστούλας, ο οποίος ήρθε στην Λευκάδα, ειδικά για την εκδήλωση του φίλου του. Ο κ. Φώτης Κωστούλας, ο οποίος κατάγεται από το γειτονικό Αγρίνιο, ταξίδεψε στη Σουηδία αρχές της δεκαετίας του 60, όπως και ο Γιώργος Λογοθέτης. Μέσα σε πολύ λίγα χρόνια και μετά από πολύ σκληρή δουλειά κατάφερε να δημιουργήσει ένα από τα τρία μεγαλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία της Σκανδιναβίας. Το APOLLO RESOR, ένα μεγάλο όχημα, που στα χρόνια της πρωθυπουργίας του Ούλοφ Πάλμε, ταξίδεψε εκατοντάδες χιλιάδες Σκανδιναβούς στην Λευκάδα. Ένα νησί ακόμα άγνωστο στην Ευρώπη, το οποίο ο ίδιος επισκέφτηκε για πρώτη φορά στην διάρκεια της δεκαετίας του 70, μετά από σκληρή και επίμονη παρότρυνση του φίλου του και συντοπίτη μας Γεώργιου Λογοθέτη. Από τότε, εκτίμησε στο έπακρον τις δυνατότητες του, παρόλο που πλασάρονταν τότε ως προορισμοί η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Κρήτη και η Κέρκυρα, όπως ανέφερε ο κ. Κωστούλας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Έτσι μετά το κύμα Σκανδιναβών τουριστών, ακολούθησε στις 18 Αυγούστου του 1985 η αδελφοποίηση με την Λευκάδα της Σουηδικής Πόλης EMMABODA, γνωστή για τα κρύσταλλα Κόστα Μπόντα, με τους κατοίκους της οποίας αναπτύχθηκαν ισχυροί φιλικοί δεσμοί, που πραγματοποιήθηκε επί δημαρχίας Σπύρου Μαργέλη.
Ο πρώην δήμαρχος και βουλευτής Σπύρος Μαργέλης, ο οποίος κατόπιν παράκλησης της κας Λογοθέτη, ανέβηκε στη σκηνή του κηποθέατρου και ανέφερε ότι οι ιδέες και οι πολιτικές απόψεις του κορυφαίου ηγέτη, είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρες από ποτέ, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κ. Κωστούλα για τη προώθηση της Λευκάδας στη Σκανδιναβικές Χώρες και για τους εκατοντάδες χιλιάδες Σκανδιναβούς τουρίστες που χάρη σε εκείνον επισκέφτηκαν το νησί.
Στη συνέχεια ανέβηκε στη σκηνή του κηποθεάτρου η Δήμαρχος της EMMABODA κα Φάγγερστρεμ η οποία αντάλλαξε δώρα με τον κ. Λογοθέτη. Εκείνη του δώρισε ένα διακοσμητικό αντικείμενο από κρύσταλλο Κόστα Μπόντα και εκείνος την αγγλική έκδοση της βιογραφίας που έγραψε για τον Μίκη Θεοδωράκη. (η οποία όπως μας πληροφόρησε κυκλοφορεί και στα κινέζικα).
Η κα Φάγγερστρεμ ανέφερε συγκινημένη ότι ο Ούλοφ Πάλμε ήταν και είναι το δικό της πρότυπο και ότι προσπαθεί να ακολουθήσει την πολιτική του, της στήριξης των αδύναμων κοινωνικά ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και των μεταναστών. «Σήμερα είναι ανάγκη να διδαχθούμε από τις ιδέες του Πάλμε», είπε χαρακτηριστικά.
Ο επίλογος της βραδιάς, δόθηκε από τον συγγραφέα του βιβλίου της βιογραφίας του Ούλοφ Πάλμε κ. Λογοθέτη Γεώργιο, ο οποίος ανέφερε ότι έγραψε αυτό το βιβλίο, με την πεποίθηση ότι οι αναγνώστες θα βρούνε απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που αφορούν στα αίτια που οδήγησαν την χώρα μας στη σημερινή της κρίσιμη κατάσταση. «Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Ούλοφ Πάλμε και να ζήσω από κοντά τις μεγάλες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στη Σουηδία όταν ήταν ο πρωθυπουργός εκείνος που οραματίστηκε και υλοποίησε μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απέβλεπαν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού», είπε μεταξύ άλλων, μην παραλείποντας να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους τίμησαν το αφιέρωμα στον μεγάλο πολιτικό με την παρουσία τους στην εκδήλωση.
Για την κατανόηση του όγκου της κληρονομιάς του Ουλοφ Πάλμε, η κα Λογοθέτη ανέγνωσε την μαρτυρία ενός νέου Σουηδού του Johan Westerholm, όπως αυτή καταγράφεται στο βιβλίο του Γεωργιου Λογοθέτη.
«Στις 26 Φεβρουαρίου 1986 ήμουν 15 ετών. Ξύπνησα και άκουσα τα νέα για τη δολοφονία του Πάλμε. Στην κουζίνα ο πατέρας μου έκλεγε ασταμάτητα. Δεν τον είχα ξαναδεί να κλαίει και προσπάθησα να τον βοηθήσω να συνέλθει. Στο τέλος κλαίγαμε και οι δυο μαζί..
Στο κέντρο της Στοκχόλμης έφθασαν χιλιάδες άνθρωποι για να καταθέσουν λουλούδια. Ανάμεσα τους πολλοί μετανάστες με δάκρυα στα μάτια, σαν να είχαν χάσει το δικό τους άνθρωπο. Και τότε συνειδητοποίησα αυτό που ο Πάλμε προσπαθούσε να μεταδώσει σε όλη του τη ζωή: To συναίσθημα της αλληλεγγύης, της αλληλοκατανόησης και της συνεργασίας.
Αυτό που ο Πάλμε επεδίωκε σε όλη του τη ζωή. Την αλληλεγγύη ανεξάρτητα από το αν κάποιος είναι Σουηδός ή μετανάστης, αν είναι φτωχός ή πλούσιος.
Τα χρόνια πέρασαν αλλά για εμένα και για χιλιάδες άλλους νέους που αναζητούμε πρότυπα ζωής, ο Πάλμε είναι εκεί και μας οδηγεί.
Με τον απλό τρόπο ζωής του, με τις καινοτόμες ιδέες του και τα οράματα του για ένα καλύτερο μέλλον.»
Σπυριδούλα Γιαννουλάτου
2013-08-01