Το Μπουράνο και οι Μπρανέλοι
Γράφει ο Ηλίας Γεωργάκης (elgeorgakis.blogspot.gr)
Οι μπουρανέλλοι (μπρανέλοι) αυτοί οι διαφορετικοί χαρακτήρες, γνήσιοι, πνευματώδεις, με κουλτούρα και με ενα μοναδικό χιούμορ. Πρόκειται για προσωνυμία των κατοίκων της πόλης η οποία δόθηκε στην εποχή των Βενετσάνων (1648-1797). Στη Βενετία υπάρχει το νησί BURANO (με την περίφημη σχολή των δαντελιέρων) το οποίο απέχει μισή ώρα απο το νησί Μουράνο (διάσημο κέντρο υαλουργίας απο τον 11ο αιώνα). Oι κάτοικοι του λέγονται και σήμερα μπουρανέλοι.(buranelli). Μερικοί απο τους ψαράδες του Μπουράνο ήρθαν και στη Λευκάδα οπου βρήκαν μια κατ” εξοχή πόλη φτωχοψαράδων και τους έδωσαν το όνομα τους.
Το προσωνύμιο δόθηκε αρχικά στους ψαράδες της πόλης καθώς και της Πρεβεζας. Με την πάροδο του χρόνου ονομάστηκαν έτσι όλοι οι ψαράδες και κατ” εκταση χλευαστικώς απο τους κατοίκους των χωριών όλοι οι κάτοικοι της πόλης. Την εκδοχή αυτή για την προέλευση της προσωνυμίας την υποστηρίζει τόσο ο Πανταζής Κοντομίχης οσο και ο Τάκης Μαμαλούκας. Η άλλη εκδοχή υποστηρίζει οτι η προσωνυμία μπουρανέλος προέρχεται απο τη λατινική λέξη urbanus που σημαίνει ευγενής, αστικός (στα Ιταλικά urbano με τις αυτές ερμηνείες) που με την κατάληξη -ελος γινεται urban-έλος, δηλαδή ο ευγενής, ο κατοικος της πόλης που το χρόνο θα παραφθαρεί σε Μπουρανέλο, για να καταλήξει οπως ακουγεται σήμερα: Μπρανέλος. Ωστόσο αυτη η εκδοχή απορρίπτεται γιατι σε καμια αλλη πόλη της Ελλάδος – ιδιαίτερα στα Επτάνησα οι κάτοικοι λέγονται Μπουρανέλοι. Πάντως αυτό που πρέπει να επισημάνω είναι οτι πριν μερικά χρόνια επισκεπτόμενος το Μπουράνο (μετά το Μουράνο) έμεινα έκπληκτος με την ομοιότητα του νησιού σε σύγκριση με την πόλη της Λευκάδας. Το σίγουρο είναι ότι και σήμερα η προσωνυμία μπρανέλος δεν έχει εξαλειφθεί παρόλο που χάνονται οι παλιοί χαρακτηριστικοί μπρανέλοι.
Το μικροσκοπικό Μπουράνο βρίσκεται στην ίδια λιμνοθάλασσα με την Βενετία, αλλά διαφέρει από την πόλη των Δόγηδων στο χρώμα των σπιτιών. Όλα τα σπίτια του, είναι βαμμένα σε έντονα, χαρούμενα χρώματα κάνοντας το να μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής.
Η περίεργη συνήθεια των κατοίκων του νησιού προέρχεται από την εποχή που πρωτάρχισε να αναπτύσσεται και κρατάει μέχρι και σήμερα. Αν είστε κάτοικος του Μπουράνο και θελήσετε να βάψετε το σπίτι σας δεν επιλέγετε εσείς την απόχρωση, αλλά γνωστοποιείτε στην κυβέρνηση την απόφασή σας, κι εκείνη στη συνέχεια υποδεικνύει ποια χρώματα επιτρέπετε να χρησιμοποιήσετε.
Όπως αναφέρει το dinfo, οι ψαράδες του νησιού ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν να βάφουν τα σπίτια τους με φωτεινά χρώματα, έτσι ώστε να μπορούν να τα βλέπουν την ώρα που ψάρευαν.
Το Μπουράνο είναι διάσημο όχι μόνο για τα πολύχρωμα σπίτια του, αλλά και για τις δαντέλες που φτιάχνουν οι γυναίκες του νησιού. Μια παράδοση που κρατάει από το 1400 όταν ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι επισκέφτηκε τη πόλη για να προμηθευτεί υφάσματα για το περίφημο Duomo di Milano.