Ο επίλογος ενός ταξιδιού - Ολοκλήρωση των εκδηλώσεων προς τιμήν του Λευκάδιου Χερν
ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΛΕΥΚΑΔΙΟΥ ΧΕΡΝ
«ΕΝΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ
ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ»
Ολοκληρώθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία οι διήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του Λευκάδιου Χερν, που διοργάνωσε το Γραφείο Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων κ. Παρασκευής Κοψιδά, σε συνεργασία με το ΚΕΣΥΠ Λευκάδας, το Μουσικό Σχολείο Λευκάδας, την Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία , την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας- στις 9 και 10 Μαϊου 2014. Το διήμερο περιλάμβανε ένα ακαδημαϊκό βήμα, στο οποίο συμμετείχαν, σε μια διεπιστημονική συνάντηση, πανεπιστημιακοί, ειδικοί ερευνητές του Χερν, εικαστικοί, μεταφραστές του Χερν, ψυχολόγοι, συγγραφείς. Και ένα μαθητικό βήμα, στο οποίο δόθηκε ο λόγος στους βραβευμένους μαθητές από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό προς τιμήν του Λευκάδιου Χερν.
Τον διαγωνισμό είχε προκηρύξει το Γραφείο Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων Λευκάδας, σε συνεργασία με το ΚΕΣΥΠ Λευκάδας και την Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία. Συμμετείχαν επίσης και παρουσίασαν εργασία τους μαθητές από το ΓΕΛ Νυδριού, ενώ στο πάνελ, συνομίλησαν μαθητές με την κλινική ψυχολόγο κ. Ευτέρπη Ρίζου και την εικαστικό κ. Τέτη Σώλου για την εμπειρία τους από την ενασχόλησή τους με τον Λευκάδιο Χερν. Από τη συνομιλία δείχτηκε η σημαντική επίδραση που άσκησε στους μαθητές και στις μαθήτριες η ερευνητική τους ενασχόληση με τη ζωή και τη σκέψη του Λευκάδιου Χερν και η σημασία επίσης που μπορεί να έχουν για την ηθική ανάπτυξη των μαθητών τα θετικά παραδείγματα.
Στα πλαίσια του διήμερου, μια συμπληρωματική σεμιναριακή εμπειρία για τους μαθητές, ήταν η παράλληλη εκδήλωση που εκδιπλώθηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας. Το Καλλιγραφικό Εργαστήριο με θέμα: «Καλλιγραφικές αποτυπώσεις σε περγαμηνή. Αφιέρωμα στον Λευκάδιο Χερν». Στο εργαστήριο δίδαξε η καλλιγράφος και εικαστικός, κ. Μαρία Γενιτσαρίου. Τις συνεδρίες πλαισίωνε θεατρικό αναλόγιο με τίτλο: Ρόζα Κασιμάτη: Μια τρυφερή κοίτη για τον Λευκάδιο Χερν, από το βιβλίο της Παρασκευής Κοψιδά: Λευκάδιος Χερν-Η λαογραφία της στοργής: Σμιλεύοντας το αρχέτυπο της μάνας (εκδ. Fagotto books, Αθήνα) σε αισθαντική ερμηνεία του μουσικού Σπύρου Γαλανόπουλου. Και καλλιτεχνικό και μουσικό πρόγραμμα, που είχε ετοιμάσει το Μουσικό Σχολείο Λευκάδας: Χορόδραμα, με τίτλο «Οσιντόρι» από αφήγημα του Χερν, σε χορογραφία της Αλεξάνδρας Μπούρα, καθηγήτριας κλασικού και σύγχρονου χορού και τη συμμετοχή της Ομάδας Χορού του Μουσικού Σχολείου. Και μουσικές συνθέσεις: «Ωδές στον Λευκάδιο Χερν» για σόλο όμποε, του συνθέτη Γιώργου Γεώργα και την ευαίσθητη ερμηνεία της Ισιδώρας Κοψιδά Επίσης το έργο για χορωδία-σολίστ και μικρό σύνολο πνευστών του Μουσικού Σχολείου, σε σύνθεση εμπνευσμένη του Λευκαδίτη μουσικού Διονύση Γράψα. Τη διεύθυνση της ορχήστρας είχε ο μουσικός Έκτορας Μερκούρης και την επιμέλεια της οργάνωσης η φιλόλογος και μουσικός Αγγελική Κόγκα.
Επίσης, δύο εκθέσεις-βιβλίου και ζωγραφικής-λειτούργησαν στη διάρκεια του διήμερου. Τα έργα ζωγραφικής ήταν προσφορά της ζωγράφου Φράνα (Frana), από τη σειρά: Δυτικά της Άπω Ανατολής.
Και ένα εκδοτικό γεγονός: η καλλιτεχνική έκδοση της ποιητικής συλλογής με τίτλο: Ιαπωνική Ποίηση, σε μετάφραση του γνωστού Λευκαδίτη λογίου, Αναστασίου Π. Σκιαδαρέση (1877-1941), με εισαγωγή-επιμέλεια-σχολιασμό και βιογραφικά σημειώματα (των Ιαπώνων ποιητών) της Δρ. Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού και της Δρ. Άννας Κοψιδά. Στη συλλογή περιλαμβάνονται ιαπωνικά ποιήματα αγνώστων (λαϊκών ποιητών) που είχε μεταφράσει στην αγγλική ο Λευκάδιος Χερν και από κει τα μετέφρασε στα ελληνικά ο Αναστάσιος Σκιαδαρέσης.
Το διήμερο, που παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί, μαθητές και πολλοί συμπολίτες μας ήταν μια μοναδική εμπειρία πνευματικότητας και πολιτισμού, μια ποιοτική προσφορά τόσο για την εκπαίδευση όσο και για την τοπική μας κοινωνία.
Γι’αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όσους συνέβαλαν, με οποιοδήποτε τρόπο στην πραγματοποίηση του διήμερου:
Τους εκπαιδευτικούς που μετείχαν στην οργανωτική επιτροπή και στις επιμέρους επιτροπές: αξιολόγησης γραπτών δοκιμίων των μαθητών του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού, την επιτροπή της έκθεσης βιβλίου και της έκθεσης ζωγραφικής, την καλλιτεχνική επιτροπή, τη γραμματεία.
Το ξενοδοχείο IONION STAR για την προσφορά της αίθουσας «Λευκάδιος Χερν».
Τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας, την Προϊσταμένη κ. Μαρία Ρούσσου και το προσωπικό, που πρόσφεραν τη βιβλιογραφία για τον Χερν για τη θεματική έκθεση βιβλίου και τον μοναδικής πνευματικότητας χώρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης για την υλοποίηση του Καλλιγραφικού Εργαστηρίου.
Το Studio Lefkatas-την κ. Βάσω και τον κ. Βαγγέλη Κτενά για τη ραδιοφωνική κάλυψη της εκδήλωσης και την προβολή της.
Το «Λευκάδα Ζην», Το «Άρωμα Λευκάδας», και τα άλλα μέσα για τη διαδικτυακή προβολή της εκδήλωσης.
Την κ. Τούλα Σκληρού για τη γοητευτική ξενάγηση των συνέδρων στο Λαογραφικό Μουσείο και στους τόπους που τεκμηριώνουν την εντοπιότητα του Χερν.
Την κ. Χριστίνα Γουριώτη για την προσφορά της ανθοδέσμης που κοσμούσε το πάνελ.
Τους εκλεκτούς εισηγητές και εισηγήτριες που μας τίμησαν με την παρουσία τους και πλούτισαν τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας με το λόγο τους.
Τους μαθητές και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς και γονείς που ήρθαν από μακρινά σχολεία για να παραλάβουν τα βραβεία τους και πλούτισαν τα συναισθήματα και την κοινωνικότητά μας.
Όλους τους εκπαιδευτικούς της Λευκάδας που παρακολούθησαν και πρόσφεραν στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Τους συμπολίτες μας που εκόσμησαν τις εργασίες του διήμερου και τεκμηρίωσαν το ζωντανό ενδιαφέρον του τόπου για την παιδεία και τον πολιτισμό.
Τους καλλιτέχνες, μουσικούς, τον συνθέτη κ. Διονύση Γράψα για την προσφορά του υπέροχου έργου του που για πρώτη φορά ακούστηκε, τον κ. Έκτορα Μερκούρη διευθυντή της ορχήστρας, την καθηγήτρια κλασικού και μοντέρνου χορού κ. Αλεξάνδρα Μπούρα, τον κ. Σοφιανό για το ντοκιμαντέρ που σύνθεσε, τον κ. Γαλανόπουλο για τις λεπταίσθητες αναγνώσεις-ερμηνείες του και την κ. Αγγελική Κόγκα για τον καλλιτεχνικό συντονισμό της εκδήλωσης.
Την Ελληνοαμερικανίδα ζωγράφο Frana (Φράνα) για την προσφορά έργων της με θέμα: Δυτικά της Άπω Ανατολής, για τη θεματική έκθεση ζωγραφικής στα πλαίσια του διήμερου.
Και όσους ακούσια δεν συμπεριλάβαμε-μαζί με τις ευχαριστίες μας και τη συγνώμη μας για το τυχόν ατόπημα.
Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής
2014-05-14