lefkada-news

Συνέντευξη του Αντιπροέδρου του Πνευματικού Κέντρου Σπύρου Αρβανίτη

Ο  Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας κ Σπύρος Αρβανίτης μίλησε στο Lefkadanews για θέματα πολιτισμού που αφορούν το νησί της Λευκάδας, όπως η πολιτιστική μας κληρονομιά, η αποπεράτωση του θεάτρου και της οικίας Σικελιανού καθώς και για τις πολιτιστικές δράσεις που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο στην εποχή της οικονομικής κρίσης.

Διαβάστε παρακάτω τα όσα ενδιαφέροντα μας είπε

Η Λευκάδα έχει μία σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά. Θεωρείτε ότι αξιοποιεί τον πολιτιστικό της πλούτο;

Ως ένα βαθμό. Πάντα υπάρχει και το καλύτερο. Όσο είναι δυνατόν γίνεται κάποια προσπάθεια. Βέβαια μην περιμένουμε την αίγλη και την απήχηση που είχανε οι γιορτές μας στις απαρχές τους, ιδιαίτερα τη δεκαετία του 60. Τώρα οι συμμετοχές και οι εκδηλώσεις δεν είναι στο ύψος εκείνων των εκδηλώσεων. Θυμάμαι αρκετά θεατρικά σχήματα, συναυλίες και κλασικές ορχήστρες όπου έχουν έρθει στο παρελθόν και τα οποία άφησαν εποχή.  Σήμερα μας λείπει η πρωτοτυπία των εκδηλώσεων, αφού λόγω κρίσης, αναγκαζόμαστε να φιλοξενούμε  κοινές παραστάσεις, με εκείνες των γύρω περιοχών. Εμείς έχουμε ως στόχο, τουλάχιστον η εβδομάδα Λόγου, να γίνει ένα μεγάλο και ξεχωριστό γεγονός. Όπως ήταν στο παρελθόν, που φιλοξενούσε εκδηλώσεις που ήταν εφάμιλλες με εκείνες του Φεστιβάλ Αθηνών. Φιλοδοξούμε από του χρόνου, να έχουμε στα πλαίσια αυτής της εβδομάδας, λίγες παραστάσεις, αλλά πολύ δυνατές.

Αναλάβατε αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης. Πόσο έχει επηρεάσει αυτό τις δραστηριότητες του Πνευματικού Κέντρου;

Τις έχει επηρεάσει πάρα πολύ, γιατί το οικονομικό είναι βασική προϋπόθεση για να γίνουν πολλά πράγματα. Χωρίς αυτό, οδηγούμαστε σε ένα περιορισμένο αριθμό εκδηλώσεων. Ωστόσο πιστεύω ότι καταφέραμε να φέρουμε αξιόλογες παραστάσεις το φετινό καλοκαίρι στη Λευκάδα και ιδιαίτερα την εβδομάδα των Εορτών Λόγου και Τέχνης. Δεν μπορώ, βέβαια, να παραβλέψω και τις ακυρώσεις που είχαμε τόσο στα πλαίσια της εβδομάδας των Εορτών Λόγου και Τέχνης όσο και στα πλαίσια του Φεστιβάλ. Πολλά σχήματα, κυρίως θεατρικά, ακύρωσαν τις παραστάσεις τους λόγω των γεγονότων με τις τράπεζες. Το ίδιο συνέβηκε και με το Φεστιβάλ Φολκόρ, όπου αρκετά γκρουπ κυρίως από τη λατινική Αμερική, ακύρωσαν τελευταία στιγμή τη συμμετοχή τους. Αυτό, από μόνο του, δε σημαίνει ότι όλα οφείλονται στην οικονομική κρίση. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται απώλειες συμμετοχών. Για παράδειγμα, είχαμε μία ακύρωση της τελευταίας στιγμής, από το τουρκικό συγκρότημα, το οποίο το περιμέναμε αύριο.  Φέτος τα συγκροτήματα ήταν 12, αλλά με αυτήν την ακύρωση, πάμε στα 11. Τώρα όσον αφορά τα ελληνικά συγκροτήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης, περιοριστήκαμε μόνο στα λευκαδίτικα και σε ένα από την Πιερία.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πνευματικό Κέντρο;

Το Πνευματικό Κέντρο, πάσχει από έλλειψη προσωπικού. Για την ακρίβεια δεν έχουμε κανέναν υπάλληλο. Σύμφωνα με το καταστατικό του, πρόεδρος του Π.Κ. είναι ο Δήμαρχος, Αντιπρόεδρος ο ομιλών, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και η σύμβουλος του Δημάρχου επί θεμάτων πολιτισμού η κα Ιωάννα Φίλιππα. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κάποιοι εθελοντές που ευτυχώς μας βοηθούν στην πραγματοποίηση των διαφόρων εκδηλώσεων, αλλά και στη λειτουργία των αιθουσών τέχνης. Θα ήθελα ωστόσο να ευχαριστήσω δημοσίως την τελευταία υπάλληλο του Π.Κ. την κα Θεοδώρα Γεωργάκη που έχει συνταξιοδοτηθεί προσφάτως, η οποία συμμετέχει και βοηθά σαν να είναι εν ενεργεία, στην πραγματοποίηση των εκθέσεων, που είναι ο τομέας της. Έχουμε προβλήματα, και τα οικονομικά είναι τα κυριότερα από αυτά.

Γιατί δεν μπορεί να γίνει πρόσληψη προσωπικού, εφόσον συνταξιοδοτείται ένας υπάλληλος στον οργανισμό;

Αυτό απαγορεύεται, όπως και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, γιατί το Πνευματικό Κέντρο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Επομένως όποιοι περιορισμοί προσλήψεων υπάρχουν στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, υφίστανται και στο Πνευματικό Κέντρο.

Έχουμε κάποια νεώτερη εξέλιξη σε ότι αφορά την αποπεράτωση του θεάτρου;

Αυτή είναι μία μεγάλη και πονεμένη ιστορία. Το θέατρο θα μπορούσε να αποτελέσει την ανάσα όλων μας στη διενέργεια πολιτιστικών εκδηλώσεων. Δεν έχουμε μία χειμερινή αξιόλογη αίθουσα για να μπορούμε να κάνουμε τις εκδηλώσεις μας. Το Πνευματικό Κέντρο διαθέτει μόνο την αίθουσα συνεδρίων. Μία αίθουσα απλή, που δεν μπορεί να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις που χρειάζονται την άπλα και την ακουστική ενός θεάτρου. Από εκεί και πέρα, το Θέατρο, βρίσκεται σε μία κατάσταση ωρίμανσης του φακέλου, που περιλαμβάνει μία χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης προαπαιτούμενων αδειών. Η υπηρεσία δόμησης του Δήμου, έχει αναλάβει τη διαδικασία αυτή. Αλλά φοβάμαι πως και αυτό να ολοκληρωθεί, πάλι θα σκοντάψουμε στο θέμα  απουσίας της όποιας χρηματοδότησης. Το θέατρο μας, έχει να περιμένει πολύ ακόμα.. δυστυχώς..

Με το νέο ΣΕΣ, δεν υπάρχει περίπτωση, να επιχειρηθεί μία ένταξη;

Θα το προσπαθήσουμε, με το νέο ΣΕΣ, που είναι ο αντικαταστάτης του ΕΣΠΑ. Εγώ, όπως σας είπα,  είμαι λίγο επιφυλακτικός σε αυτόν τον τομέα. Μακάρι όμως να γίνει κάτι, γιατί η Λευκάδα χρειάζεται ένα θέατρο. Το θέατρο πρέπει οπωσδήποτε να γίνει. Είναι απαραίτητο για τη Λευκάδα.

Πώς πάνε οι εργασίες αναπαλαίωσης της οικείας Σικελιανού; Πότε θα παραδοθεί;

Η σύμβαση που έχει υπογραφεί με την Εθνική Τράπεζα, προβλέπει ότι μετά από ένα χρόνο από την έναρξη των εργασιών θα παραδοθεί. Υπήρξε ένα σταμάτημα των εργασιών για ένα μήνα, με το κλείσιμο των τραπεζών. Ευτυχώς όμως ξανάρχισαν οι εργασίες. Επομένως εκτιμώ  ότι του χρόνου το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο. Και πιστεύω ότι και το κηποθέατρο του χρόνου θα λειτουργεί πάλι.

Οι γιορτές Λόγου και Τέχνης έκλεισαν φέτος 60 χρόνια. Πώς πήγαν οι εκδηλώσεις;

Είχαμε κάποιες εκδηλώσεις σημαντικές για το Λόγο. Έγινε καταρχήν μία ημερίδα αφιερωμένη στους πρωτεργάτες των Εορτών Λόγου και Τέχνης. Ακολούθησε μία επιστημονική εκδήλωση αφιερωμένη στα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης.  Επιπλέον πραγματοποιήθηκε μία εκδήλωση-αφιέρωμα στο δάσκαλο του Γένους Αθανάσιο Ψαλίδα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια της ζωής του έζησε και δίδαξε στη Λευκάδα και μάλιστα ετάφη μέσα στο Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά. Τέλος η Εταιρία Λευκαδικών Μελετών έκανε το 20ο Συμπόσιό της αφιερωμένο σε μία ιστορική περίοδο της Επτανήσου από το 1795-1809, όπου στη Λευκάδα ήρθαν οι Ρωσότουρκοι. Υπήρξαν αξιόλογοι ομιλητές μεταξύ των οποίων ήταν ο καθηγητής και συνταγματολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Αλιβιζάτος. Αναφορικά με τις βραδινές εκδηλώσεις, φιλοξενήσαμε μία ωραία παράσταση, αφιερωμένη στην ιστορία του ελληνικού ταγκό.  Ήταν να εμφανιστούν και η παράσταση Αχαρνής, η οποία ματαιώθηκε λόγω των γεγονότων.

Από άποψη προσέλευσης κοινού πώς πήγαν οι γιορτές Λόγου και Τέχνης; Είχαν ανταπόκριση;

Υπήρξε αρκετή συμμετοχή αλλά  όχι πάρα πολύ μεγάλη..

Ξεκινά το φεστιβάλ Φολκόρ την Κυριακή. Τι έχουμε να περιμένουμε φέτος;

Φέτος γίνεται το 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκόρ. Ξεκινά την Κυριακή στις 16 του μηνός. Κι όπως πάντα η αυλαία ανοίγει με τη μεγάλη χορευτική παρέλαση των συγκροτημάτων κατά μήκος της κεντρικής αγοράς  και της παραλιακής οδού και θα καταλήξει στο Ανοιχτό Θέατρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πεντάλεπτη εμφάνιση όλων των συγκροτημάτων. Είχαν εκδηλώσει συμμετοχή δώδεκα συγκροτήματα, από την Αίγυπτο, τη Βουλγαρία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα, το Μαυροβούνιο, την Ουκρανία, την Παλαιστίνη, τη Ρωσία, τη Σερβία και την Τουρκία, με την τελευταία να ακυρώνεται, όπως σας είπα και προηγουμένως. Έχουμε επίσης και ένα συγκρότημα από την Πιερία και τα δικά μας τα τοπικά.

Πέρυσι οι συμμετοχές ήταν περισσότερες;

Και πέρυσι δεν ήταν μεγάλο. Μεγάλο ήταν στην επέτειο των 50χρονων του Φεστιβάλ. Ξέρετε παίζει μεγάλο ρόλο και ο οικονομικός παράγων, γιατί απαιτείται φιλοξενία, τροφή, εξοπλισμός, τα οποία επηρεάζουν στον αριθμό της συμμετοχής.

Έχετε κάνει κάτι σχετικά με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των συγκροτημάτων;

Το καθεστώς των σχολείων δυστυχώς συνεχίζεται.. αλλά εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Εκείνο το οποίο προσπαθήσαμε φέτος, ήταν να προσφέρουμε πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους φιλοξενούμενούς μας, από άποψη υποδομής. Αγοράσαμε καινούργια ντιβάνια, μαξιλάρια, στρώματα, θερμοσίφωνες κλπ. Ό,τι μπορούσαμε κάναμε.. από εκεί και πέρα το να διαμένουν πολλά άτομα μαζί μέσα σε μία αίθουσα σχολείου, δεν μπορώ να πω ότι μας τιμάει ύστερα από 53 χρόνια θεσμού.. αλλά έχουν διαμορφωθεί έτσι οι οικονομικές συνθήκες που δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο δυστυχώς.. κάτι θέλαμε να κάνουμε με τις κατασκηνώσεις του Πασά, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν άνετα 100 άτομα, αλλά δυστυχώς δεν είναι δικές μας, ανήκουν στο υπουργείο Γεωργίας και για φέτος δεν καταφέραμε τίποτα. Επιχειρήσαμε να μας παραχωρηθεί η χρήση τους για κάποια σειρά ετών , αλλά φέτος δεν κατέστη δυνατό αυτό.

Σκέφτεστε να κάνετε κάποιες ενέργειες για την αναβάθμιση του Φολκόρ;

Εγώ θεωρώ ότι το φεστιβάλ Φολκορ, δίνει χρώμα στο λευκαδίτικο Αύγουστο. Είναι γνωστό στο πανελλήνιο και διεθνώς και η άποψη μου είναι ότι πρέπει να παραμείνει στο μήνα Αύγουστο, στον οποίο και ξεκίνησε. Προσελκύει θεατές και έλληνες και ξένους. Δεν μπορούμε να πούμε, πως επειδή έχει κουράσει κάποιους από εμάς, ότι θα πρέπει να το καταργήσουμε κιόλας.  Τα συγκροτήματα, εν τω μεταξύ κάνουν καθημερινές εμφανίσεις στα στενά της πόλης, επισκέπτονται τα χωριά, και προσθέτουν μία ζωντάνια στο νησί μας. Το φεστιβάλ έχει συνδεθεί με την κορύφωση του τουριστικού ρεύματος τον Αύγουστο, και θεωρώ ότι θα πρέπει να παραμείνει εκεί.

Τώρα αν με ρωτάτε για τις γιορτές Λόγου και Τέχνης, εκεί θεωρώ ότι μπορούμε να συζητήσουμε για το αν θα πρέπει να μετατεθούν σε μία πιο ήπια χρονική περίοδο του καλοκαιριού, όπως αρχές του καλοκαιριού ή φθινοπώρου.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να προσθέσω μία αναβάθμιση στο θέμα του εξοπλισμού. Καθώς φέτος είχαμε την υποστήριξη του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο μας παραχωρεί μία εξέδρα πραγματοποίησης των εκδηλώσεων στο Ανοιχτό Θέατρο. Είναι ένα βασικό έργο υποδομής κινητού εξοπλισμού, που δεν το είχαμε. Και για να είμαι πιο σαφής, η καινούργια εξέδρα θα μας έρθει την 1η Σεπτεμβρίου. Όμως η κατασκευαστική εταιρία, προκειμένου να καλύψει τις φετινές ανάγκες του φεστιβάλ, προθυμοποιήθηκε να μας παραχωρήσει μία μεταχειρισμένη όμοια, που στήνεται αυτήν τη στιγμή που μιλάμε στο Ανοιχτό Θέατρο.

Είστε ικανοποιημένος με το χώρο του Ανοιχτού Θεάτρου, ως χώρο καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων;

Από άλλους χώρους θεωρώ ότι είναι καλύτερος. Δεν είναι όμως αυτό που θα ήθελα.  Σαν λειτουργία, δεν προορίζεται για χώρο εκδηλώσεων, αλλά ως ο προαύλιος χώρος του θεάτρου, μετά το Φουαγιέ. Κατ` ανάγκη κάνουμε εκεί τις εκδηλώσεις. Κανονικά πρέπει να υπάρχει ένα ανοιχτό θέατρο που να έχει κερκίδες και αμφιθεατρική διάταξη.

Η περίπτωση εκδηλώσεων στο Κάστρο Αγίας Μαύρας έχει αποκλειστεί;

Στην πρώτη θητεία μου στο Π.Κ. 1986-1990, τις παραστάσεις τις κάναμε μέσα στο Κάστρο. Και οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης και το Φεστιβάλ Φολκλόρ πραγματοποιούνταν εκεί, πάνω σε μία μόνιμη διαμορφωμένη εξέδρα. Υπήρξε τότε και μία σκέψη να μπορέσει να στηθεί και  ένα λυόμενο αμφιθεατρικό θέατρο. Αυτό όμως δεν προχώρησε, επειδή ο χώρος, θεωρούταν απόμακρος από την πόλη. Εγώ όμως θεωρώ  ότι δεν είναι η απόσταση το θέμα. Αυτό θα μπορούσε με κάποιον τρόπο να αντιμετωπιστεί. Ο χώρος του κάστρου ενδείκνυται για αυτές τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο κυριότερος λόγος, που αυτό δεν συμβαίνει, είναι η έλλειψη υποδομών, ηλεκτρικού ρεύματος, τουαλέτας και το κυριότερο οικονομικών πόρων για να γίνουν όλα αυτά.  Για μένα μακάρι να μπορούσαν να γίνουν οι εκδηλώσεις εκεί μέσα. Αν όχι όλες τουλάχιστον ένα μέρος. Θυμάμαι πριν πολλά χρόνια το 1975, που είχε παρουσιαστεί μία εξαιρετική παράσταση με τίτλο «ο Θάνατος του Διγενή» από το ΚΘΒΕ, με το Μάνο Κατράκη σε σκηνοθεσία Μ. Βολανάκη. Ο σκηνοθέτης, είχε χρησιμοποιήσει τότε όλο το κάστρο ως σκηνικό. Από τα χαλάσματα, από τα ερείπια μέσα ξεπηδούσαν οι ηθοποιοί.. ήταν μία καταπληκτική παράσταση που είχε αφήσει εποχή.

Πως κρίνετε τις δράσεις των πολιτιστικών Σωματείων της Λευκάδας;

Έχουμε άριστη συνεργασία ως Π.Κ. με τα πολιτιστικά σωματεία. Θεωρώ ότι τα περισσότερα εξ` αυτών είναι πολύ αξιόλογα. Θα ξεκινήσω από τη Φιλαρμονική μας, όπου πριν από λίγες μέρες έδωσε μία καταπληκτική παράσταση στο χώρο του Ανοιχτού Θεάτρου, συνοδευόμενη από καλλιτέχνες της Λυρικής Σκηνής. Επίσης και ο Ορφέας έκανε μία χορευτική εκδήλωση που άφησε εξίσου άριστες εντυπώσεις, αλλά και η Νέα Χορωδία με την εμφάνιση των χορευτικών συγκροτημάτων της.

Θα μας πείτε κάποια είδηση σχετικά με τις δράσεις που ετοιμάζει το Π.Κ. τον προσεχή χειμώνα;

Δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο ακόμη. Για να αρχίσει ο προγραμματισμός, πρέπει να τελειώσει το Φεστιβάλ, γιατί τώρα όλες οι δυνάμεις και ο λογισμός μας, αναλώνονται στην καλύτερη δυνατή έκβασή του, καθώς και στην εξυπηρέτηση των φιλοξενούμενων μας. Αμέσως μετά το φεστιβάλ θα εργαστούμε για  τον προγραμματισμό της ερχόμενης χρονιάς.

Το Π.Κ. διαθέτει χώρους που μπορούν να αξιοποιηθούν το χειμώνα;

Έχουμε μία αίθουσα δίπλα από το φουαγιέ του θεάτρου, όπου αν επισκευαστεί, θα μπορούσε κάλλιστα να μετατραπεί σε ένα μικρό θεατράκι το οποίο μας λείπει. Και θα μπορούσε εκεί μέσα το χειμώνα να πραγματοποιηθούν παραστάσεις. Είναι μία πολύ ωραία αίθουσα. Είναι και μία αίθουσα δεσμευμένη από το ΤΕΙ στο ισόγειο του κτηρίου, η  οποία μακάρι να μπορούσε να αποδεσμευτεί και να έχει τη δική της υποδομή. Στον επάνω όροφο εμπλουτίζουμε κάποιες επιπλέον αίθουσες με τα εκθέματα του Φεστιβάλ.

Έχετε να μας πείτε κάτι άλλο;

Θέλω να καλέσω τον κόσμο να  πλαισιώσει τις εκδηλώσεις του Π.Κ. και ως εθελοντές αλλά και ως θεατές γιατί χρειαζόμαστε όλοι τη συμπαράστασή του. Είναι σημαντικό να υπάρχει μία αξιοπρεπής παρουσία θεατών στις εκδηλώσεις του Π.Κ., τόσο στις καλοκαιρινές, όσο και στις χειμερινές, καθώς και στα συμπόσια.

Σας ευχαριστούμε πολύ

23:51:45

2015-08-13

>