Δημήτριος Γολέμης:Σκιαμαχίες και τρόπαια. Της Δρ. Κοψιδά-Βρεττού Παρασκευής
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ ΓΟΛΕΜΗ
Ο ποιητής Δημήτριος Γολέμης γεννήθηκε στη Λευκάδα στις 15 Νοέμβρη του 1874. Γιος φτωχού ψαρά, του Παναγιώτη Γολέμη και της Αργυρώς, το γένος Κούρμπεη. Η καταγωγή του ήταν από το Γολέμι της Κονίσπαλης (Βόρεια Ήπειρος), απ’όπου ο παππούς του ποιητή, καταδιωγμένος από τους Τούρκους, διέφυγε κι εγκαταστάθηκε στη Λευκάδα.
Περίεργος από τη φύση του ο Δημήτριος Γολέμης δεν μπόρεσε να ισορροπήσει κοντά στα συνήθη ανθρώπινα μέτρα. Μια ιδιάζουσα πνευματική ανησυχία τον έφερε στους δρόμους πολλών επιστημών: ιατρικής, νομικής, θεολογίας.
Πήρε και το πτυχίο γυμναστή ενώ επιδόθηκε στον αθλητισμό, γεγονός που τον οδήγησε στη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896, όπου και κατετάγη δεύτερος στον προκριματικό των 800 μέτρων. Προκρίθηκε για τον τελικό, κατετάγη τρίτος με χρόνο 2:28, πίσω από τον Αυστραλό νικητή Edwin Flack και τον Ούγγρο Nador Dani.
Άσκησε επαγγελματικά την ιατρική ως οφθαλμίατρος. Αλλά ήταν και νομικός και θεολόγος και φιλόσοφος και ζωγράφος και πολιτικός και αθλητής-ολυμπιονίκης-ακαδημαϊκά σοβαρός και λαϊκά σατιρικός, μοναδικός ΠΟΙΗΤΗΣ στην τέχνη και στη ζωή που τη βίωσε με έναν ωραίο αναρχικό ρομαντισμό αρνούμενος να ενταχθεί στον κανόνα της κοινωνικής ευταξίας. Ίσως ευστοχότερα θα μπορούσε να επικαλεστούμε τη βίωση και τη διαρκή αναβίωση του θαυμαστού.
Το ποιητικό του έργο αποτελείται από εννιά ποιητικές συλλογές (και ένα ακόμα έργο του, το οποίο έχει χαθεί) :Φωσφορισμοί (1909), Αετώματα (1912), Νέφη (1913), Η Δύναμις του Νου (1919), Δόξα ή Μετασολωμικός Ύμνος (1920), Γκρεμισμένες Ψυχές (1930), Στερνές Πνοές (1931), Αάατα (1937), Αγγελοκρούσματα (1940). Φιλολογικές εργασίες του και ιατρικές-επιστημονικές μελέτες του συγκροτούν επίσης την ταυτότητα και την ευρύτητα του πνευματικού του έργου. Αξιοσημείωτη και η έντονη κοινωνικότητά του που την παρακολουθούμε να ανελίσσεται στις γραπτές διατυπώσεις των πνευματικών ανθρώπων της Αθήνας, στις συντροφιές των οποίων έδινε τον ιδιαίτερο τόνο της πνευματικής και αξεπέραστα πνευματώδους φύσης του.
Ο Δημήτριος Γολέμης πέθανε στις 9 Γενάρη του 1941, στην πειραιώτικη κλινική Ασκληπιός. «Ο θάνατος επήλθεν εκ καρδιακής παραλύσεως συνεπεία κακοήθους όγκου της κοιλίας».
Π.Κ.Β
Διαβάστε εδώ το άρθρο της Δρ Κοψιδά-Βρεττού Παρασκευής, "Δημήτριος Γολέμης: Στη διατομή της επώνυμης και λαϊκής κουλτούρας. Σκιαμαχίες και τρόπαια.". Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδιό ΦΑΡΦΟΥΛΑΣ, τεύχ.12, Μάρτιος 2010
Η κεντρική φωτογραφία απεικονίζει το εξώφυλλο του βιβλίου της Δρ Κοψιδα-Βρεττού Παρασκευής με τίτλο "ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΛΕΜΗΣ-Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΣΤΟΥ". Στο βιβλίο υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τα εξώφυλλα των βιβλίων του ποιητή.
2011-08-09