Το νέο βιβλίο της Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττου: «Μάρκος Αυγέρης, Το δεξίωμα του μοντερνισμού»
Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού, Μάρκος Αυγέρης-Το «δεξίωμα» του μοντερνισμού, εκδ. Γρηγόρη, Αθήνα 2010.
Κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο βιβλίο της Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού, με τίτλο: «Μάρκος Αυγέρης, Το δεξίωμα του μοντερνισμού», εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα 2010. Το έργο είναι μια φιλολογική εργασία για τη γνωστή και εξέχουσα φυσιογνωμία των νεοελληνικών γραμμάτων, τον μαρξιστή ποιητή, δοκιμιογράφο, μεταφραστή και κριτικό της λογοτεχνίας Μάρκο Αυγέρη (1884-1973).
Γιατρός στο επάγγελμα, διορίστηκε το 1926 επιθεωρητής επαγγελματικής υγιεινής στο Υπουργείο Εργασίας, αφού είχαν μεσολαβήσει μεταπτυχιακές σπουδές του στο Παρίσι και στη Γερμανία. Το 1933 παντρεύτηκε τη Γαλάτεια Καζαντζάκη, την πρώτη γυναίκα του Νίκου Καζαντζάκη και αδερφή της συγγραφέως Έλλης Αλεξίου. Εντάσσεται στο χώρο της Αριστεράς πριν από τη μεταξική δικτατορία και θα παραμείνει ένας από τους ευγενέστερους πνευματικούς εκπροσώπους της.
Το έργο του-ποιητικό, δοκιμιακό, μεταφραστικό, κριτικό-κυκλοφορεί σε συγκεντρωτικές εκδόσεις: Άπαντα-Αισθητικά-κριτικά, Θεωρητικά-κριτικά, ιδεολογικά ζητήματα τέχνης 1-3, Αθήνα, περ. Νέα Τέχνη, 1964, και: Άπαντα Ποιητικά, εισαγωγή-επιμέλεια: Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου και Πέτρος Σπεντζής, Κέδρος 1975.
Στο βιβλίο της η συγγραφέας θέτει –και απαντά- στο ερώτημα: Πώς δεξιώνεται τον μοντερνισμό ο μαρξιστής κριτικός Μάρκος Αυγέρης; Πώς συμφιλιώνεται με τη σκέψη ενός μαρξιστή διανοούμενου το κίνημα της κορυφαίας ενδοσκοπικής όρασης του σύγχρονου αστικού κόσμου; «Η άξια κριτική πρέπει να κλείνει μέσα της τις πιο υψηλές και τις πιο πλατιά ανθρώπινες τάσεις της εποχής για να δικαιώσει την αυτόνομη πνευματική λειτουργία», θα γράψει ο Μάρκος Αυγέρης.
Με το σεβασμό που απορρέει από τη γνησιότητα της πνευματικής του φύσης προς την υψηλή πνευματική δημιουργία εν γένει, έρχεται να κατανοήσει και να μας αναγνώσει τις μεγάλες στιγμές του μοντερνισμού (ανάμεσά τους ο Γιώργος Σεφέρης, ο Άγγελος Σικελιανός, ο Έλιοτ) και την υπαρξιακή αγωνία που εκπέμπουν, με την ιδεολογική ρωμαλεότητα του φορέα μιας επαναστατικής ιδεολογίας.
Τα ερωτήματα που η φιλόλογος και συγγραφέας αυτού του βιβλίου Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού θέτει ως κεντρικό προβληματισμό, και οι απαντήσεις που προσφέρει, συνιστούν και για τη σύγχρονη ιστορική πραγματικότητα, μια διαρκώς ενδιαφέρουσα και ανανεούμενη διανοητική πρόκληση.
Η Παρασκευή Κοψιδά - Βρεττού γεννήθηκε στη Λευκάδα, όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο. Σπούδασε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 1987 πέτυχε υποτροφία του Ι.Κ.Υ. για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Κοινωνική Λαογραφία. Το 1993 αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό "άριστα". Έχει εκδόσει αρκετά βιβλία. Σημαντική θεωρείται και η συμβολή της στη φιλολογική επιστήμη. Εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.
Εδω μπορείτε να δείτε μερικά από τα βιβλία της Δρ . Κοψιδά - Βρεττού Παρασκευής
2011-09-23