lefkada-news

Βίλλα Λευκαδία: Ούγκο Μαναρέζι

Ο ζωγραφικός πίνακας που βλέπετε απεικονίζει την Βίλλα Λευκαδία, την έπαυλη του Σπυρίδωνος Ζαμπέλιου στο Λιβόρνο της Ιταλίας. Είναι έργο του Ιταλού ζωγράφου Ούγκο Μαναρέζι, κορυφαίου εκπροσώπου της σχολής των macchiaioli, που άνθισε για πάνω από έναν αιώνα στο Λιβόρνο. Βέβαιη είναι και η χρονολογία του έργου: το έτος 1895. Ο μεγάλος επτανήσιος λόγιος είχε εγκατασταθεί στην τοποθεσία Αντινιάνο, κοντά στο ιταλικό λιμάνι το 1870 και έμεινε εκεί μέχρι το θάνατο του το 1881. Όπως αποδεικνύει όμως ο πίνακας, ο θάνατος του δεν εμπόδισε στη γαλανόλευκο να κυματίζει στο μπαλκόνι.

Σε πρώτο πλάνο δυο γυναίκες αγνώστου ταυτότητος. Η ερωτική ζωή του Ζαμπέλιου ήταν πάντοτε πολύ συγκεχυμένη και χρειάζεται να κάνει κανείς ακριβέστατους χρονολογικούς υπολογισμούς και αυστηρούς συνδυασμούς με τις πηγές για να δώσει, με κάποια πιθανότητα ακρίβειας, ένα όνομα στις δυο εικονιζόμενες κυρίες.

Το έργο είναι ουσιαστικά άγνωστο. Ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν Λιβορνέζο φίλο και φιλέλληνα, τον Ουμπέρτο Τσίνι. Ή μάλλον, το ανακάλυψε η μητέρα του σε γκαλερί της πόλης. Ανήκει στην ιδιωτική συλλογή ενός δικηγόρου του Λιβόρνου, ο οποίος είναι πολύ υπερήφανος για το έργο: το έδωσε δάνειο στην γκαλερί για να το εκθέσει και όχι για να το πουλήσει.

Η Βίλλα Λευκαδία δεν υπάρχει πια, καθώς κατεδαφίστηκε πριν από έναν αιώνα. Η ανακάλυψη του έργου δείχνει γι΄ ακόμη μια φορά πόσο στενά συνδεδεμένο είναι το Λιβόρνο με το σύγχρονο ελληνισμό. Η ελληνική εκκλησία, ξακουστή για τη δεινότητα των εξορκιστών της, κατεδαφίστηκε από τον Μουσολίνι. Παραμένει όμως το κοιμητήριο με τα μνήματα με ξακουστά ονόματα, όπως οι Μαυρογορδάτοι, οι Σούτσοι, οι Συγγροί, οι Ροδοκανάκιδες και πολλοί άλλοι.


Ρεπορτάζ: Δημήτρης Δεληολάνης

ert.gr

2011-12-29

>