lefkada-news

Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα εντός του 2012-Αντικρουόμενα μηνύματα για το ενδεχόμενο οριζόντιων περικοπών

Σε συμφωνία να μην υπάρξουν νέα μέτρα εντός του έτους κατέληξαν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία αναζητήθηκε και η χρυσή τομή για την εξοικονόμηση 11,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014.

Ωστόσο, αντικρουόμενα είναι τα μηνύματα σχετικά με το ενδεχόμενο να απαιτηθούν νέες οριζόντιες περικοπές. Αν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος απέκλεισε μετά το ραντεβού των τριών τη λήψη οριζόντιων μέτρων, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απέφυγε να κάνει σαφή τοποθέτηση επί του θέματος, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να σας πούμε ακόμα».

Αποστάσεις από το ζήτημα κράτησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, καθώς ερωτηθείς σχετικά απάντησε στους δημοσιογράφους: «Να ρωτήσετε τον κ. Στουρνάρα και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ήταν σαφέστατοι». Κατά τα άλλα, ανέφερε πως η κυβέρνηση κινείται σταθερά εντός του πλαισίου που χάραξαν εξ αρχής ο Πρωθυπουργός και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί και επισήμανε πως μέριμνα της κυβέρνησης είναι να δρομολογήσει την ανάπτυξη, να διευρύνει την απασχοληση και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και παράλληλα να ενδυναμώσει τη διεθνή θέση της χώρας. Σημείωσε επίσης πως θα υπάρξει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, χωρίς όμως να προσδιορίσει το πότε, με δεδομένο, όπως είπε, ότι ακόμη δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνίας επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.

Αναλυτικά, ο Ευάγγελος Βενιζέλοςτόνισε σχετικά με τις περικοπές δαπανών που αναζητούνται για τη διετία 2013 - 2014 ότι «η προεργασία μορφοποιείται χωρίς να υπάρχουν οριζόντια μέτρα». Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα ούτε το 2012 και διευκρίνισε κατά λέξη πως θα εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα και όχι νέα μέτρα με το μέγιστο βαθμό κοινωνικής ευαισθησίας. Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι θα βρεθεί λύση και για τα ειδικά μισθολόγια μέσω ισοδύναμων μέτρων.

Γνωστοποίησε επίσης ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών τις επόμενες ημέρες με αντικείμενο την τάχιστη προώθηση των διαρθωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνουν και τις ιδιωτικοποιήσεις. Εξήγησε μάλιστα πως με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα δείξει την αξιοπιστία της.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ακόμη ότι επήλθε συμφωνία στο ότι «πρέπει να καταρτίσουμε εμείς οι ίδιοι την πρότασή μας για το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, γιατί μόνο έτσι μπορεί να κλείσει ομαλά ο προϋπολογισμός του 2012 και να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός του 2013».

Τέλος, επέμεινε στην ανάγκη αναθεώρηση του προγράμματος, σημειώνοντας πως αφετηρία «είναι η αναγκαία παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής» και καταλήγοντας είπε πως η Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης θα συγκροτηθεί τάχιστα και θα ονομάζεται Εθνική Επιτροπή Οικονομικού Σχεδιασμού.

«Αποφασίσαμε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο 2012», δήλωσε από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας παράλληλα ότι θα επιχειρηθεί να ελαφρυνθούν τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

Οσον αφορά στα επιμέρους ζητήματα τόνισε ότι συζητούνται ισοδύναμα μέτρα για τα ζητήματα του ειδικού μισθολογίου, ενώ αναζητείται όπως είπε, λύση για τη μη επιβάρυνση των νοικοκυριών από την εξίσωση του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

Αναφορικά με το τέλος ακίνητης περιουσίας, πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης, προωθούνται μέτρα που θα ελαφρύνουν τους ασθενέστερους οι οποίοι, όπως είπε, θα πρέπει εξαιρεθούν από το τέλος. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς σημείωσε επιπλέον ότι τα ισοδύναμα μέτρα είναι δυνατόν να εξευρεθούν από τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, στο σκέλος του λειτουργικού και όχι του μισθολογικού κόστους.

Επανέλαβε ακόμη τη ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του οικονομικού προγράμματος και επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ υπογράμμισε ότι οι διαθρωτικές αλλαγές πρέπει να προωθηθούν χωρίς καθυστέρηση. «Η χώρα πορεύεται μέσα σε μια βαθιά ύφεση και γι` αυτό θα επιδιώξουμε αναπτυξιακά μέτρα», τόνισε, ενώ έκανε ειδική μνεία στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

«Συμφωνήσαμε σε όλα», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και -όπως προαναφέρθηκε- ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξουν οριζόντιες περικοπές απάντησε: «Δεν μπορούμε να σας πούμε ακόμα». Οσον αφορά την οριστικοποίηση των περικοπών 11,5 δισ. ευρώ σημείωσε πάντως ότι «έχουμε δρόμο μπροστά μας», διευκρινίζοντας ότι στη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκαν οι «βασικές κατευθύνσεις και όχι συγκεκριμένα μέτρα».

Απάντηση στις κυβερνητικές διεργασίες εν όψει των τελικών αποφάσεων για τη δημοσιονομική προσασμογή της επόμενης διετίας αναμένεται να δώσει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις που θα κάνει στις 15:30.

«Οι παράγοντες της μνημονιακής συγκυβέρνησης οφείλουν να θέσουν το εθνικό συμφέρον και την κοινωνική συνοχή υπεράνω των τοκογλυφικών αιτημάτων των δανειστών. Να τελειώνουν επιτέλους οι συσκέψεις και να ξεκινήσει η σκληρή διαπραγμάτευση έναντι του ξένου παράγοντα», σχολίασε η Χρυσή Αυγή.

«Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος είναι δέσμιοι των υπογραφών που έβαλαν σε αυτό που μας παρουσίασε η τρόικα και ήθελε εντός δύο ωρών να το υπογράψουμε, κάτι που φυσικά εγώ αρνήθηκα» σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Πρόσθεσε πως «αυτοί που το υπέγραψαν απνευστί, σήμερα καλούνται να βρουν λύσεις που να μην στραγγαλίζουν τα νοικοκυριά και να μην κονιορτοποιούν την Ελλάδα». «Ας πρόσεχαν πού έβαζαν την υπογραφή τους» κατέληξε.

2012-07-18

naftemporiki.gr

>