lefkada-news

Φοροαπαλλαγές: Δραματικές οι περικοπές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Δραματικές περικοπές φοροαπαλλαγών, που θα αυξήσουν περαιτέρω τη φορολογική επιβάρυνση, το 2013, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, με τις σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία που ετοιμάζει με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Καταργούνται φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στο εισόδημα, στο ΦΠΑ ενώ ταυτόχρονα σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται οι απαλλαγές στη φορολογία μεταβίβασης κεφαλαίου. Το μείγμα των φορολογικών παρεμβάσεων θα προκαλέσει αύξηση των εσόδων και ισόποση επιβάρυνση των φορολογουμένων, κατά 3 δισ. ευρώ.

Κεντρικός άξονας των παρεμβάσεων θα είναι οι φοροαπαλλαγές, των οποίων έχουν ήδη συρρικνωθεί τα οφέλη για τους φορολογούμενους (στο 10% του φόρου), αλλά τώρα σχεδιάζεται η πλήρης κατάργησή τους για φορολογούμενους με εισόδημα από ένα ορισμένο ύψος και πάνω.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος, τα σενάρια που επεξεργάζονται οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν:

* Την πλήρη κατάργηση των εκπτώσεων από το φόρο εισοδήματος του ποσοστού 10% των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ. για τους φορολογούμενους που δηλώνουν «υψηλά» εισοδήματα, πάνω από 40.000 ευρώ. Η πρόταση προβλέπει την κατάργηση όλων των απαλλαγών για τα οικογενειακά εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, τη μείωση του οφέλους κατά 50% για όσους δηλώνουν εισοδήματα από 25.000 - 40.000 ευρώ, και τη διατήρησή τους για τα εισοδήματα έως 25.000 ευρώ.

* Την κατάργηση της απαλλαγής από το φόρο εισοδήματος, που ισχύει για τα τεκμαρτά μισθώματα από ιδιοκατοίκηση. Με τον τρόπο αυτό, θα φορολογούνται όσοι διαμένουν σε δικά τους σπίτια. Με την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία, το «τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση» απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος, ανεξαρτήτως του εμβαδού της κατοικίας, αλλά από το 2013 οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που ιδιοκατοικούν θα πληρώνουν φόρο, με συντελεστές ανάλογους των εισοδημάτων τους (από 10-45%).

* Την κατάργηση των πρόσθετων μειώσεων φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές, που ανέρχεται σε 60 ευρώ για κάθε τέκνο.

* Την κατάργηση των μειώσεων στα καθαρά ποσά γεωργικού εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους.

* Την κατάργηση ρυθμίσεων που προβλέπουν εκπτώσεις δαπανών χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα εμπορικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων, που κοστίζουν 104,2 εκατ. ευρώ.

* Την κατάργηση της έκπτωσης αποσβέσεων χωρίς δικαιολογητικά για ποσό ίσο με το 5% των εισοδημάτων που προέρχονται από κατοικίες, οικοτροφεία, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσες κινηματογράφων ή θεάτρων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία ή κλινικές ή ίσο με το 3% των εισοδημάτων που προέρχονται από οικοδομές οι οποίες χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς.

* Την επανεξέταση των απαλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα που διαμένουν σε μικρά νησιά της χώρας, όπως το αυξημένο κατά 50% βασικό αφορολόγητο (σήμερα από 5.000 ευρώ, σε 7.500), οι μειωμένοι κατά 40% συντελεστές φόρου για δραστηριότητες που ασκούνται στα συγκεκριμένα νησιά, από νομικά πρόσωπα, καθώς και για αγορές ακινήτων στα συγκεκριμένα νησιά, και η μείωση κατά 40% του φόρου για γονικές παροχές ακινήτων, εφόσον οι δικαιούχοι των παροχών είναι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών.

Επανεξετάζεται το σύνολο των ρυθμίσεων για το ΦΠΑ

Στον τομέα του ΦΠΑ, εκκρεμεί κατ’ αρχήν η μείωση του συντελεστή στην εστίαση από το 23% στο 13% (ή στο 9%), αλλά με το φορολογικό νομοσχέδιο επανεξετάζεται το σύνολο των ρυθμίσεων για τον ΦΠΑ, ώστε να περικοπούν ευνοϊκά καθεστώτα.

Ειδικότερα, όπως άλλωστε προβλέπει ρητώς και το β’ μνημόνιο, θα επανεξεταστούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα για τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Σήμερα, στα νησιά του Αιγαίου ισχύουν συντελεστές 4,5%, 9% και 16%, αντί 6,5%, 13% και 23% που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα. Στελέχη του ΥΠΟΙΚ προτείνουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ να διατηρηθούν μόνο στα νησιά των άγονων γραμμών και να καταργηθούν σε όλα τα υπόλοιπα. Οι απώλειες που έχει το Δημόσιο από το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ υπολογίζονται ετησίως σε 454,8 εκατ. ευρώ.

Το ΥΠΟΙΚ όμως επιφυλάσσει και μια έκπληξη για όλους τους φορολογούμενους, καθώς επανεξετάζει και το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%) σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών, με την προοπτική να τα μετατάξει στον κανονικό συντελεστή 23%. Σε κίνδυνο θα βρεθούν υπηρεσίες που σήμερα είναι στο 13% όπως είναι οι υπηρεσίες μεταφορών, υπηρεσίες επισκευών παλαιών κατοικιών, κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, είδη διατροφής και εισιτήρια θεαμάτων. Ακόμη:

* Περικόπτονται ή καταργούνται πλήρως οι απαλλαγές κατά την αγορά ΙΧ αυτοκινήτου από τρίτεκνους και πολύτεκνους, που κοστίζουν ετησίως 34,9 εκατ. ευρώ.

* Καταργούνται οι απαλλαγές από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που ισχύουν για το απλό και το αφρώδες κρασί.

Στο στόχαστρο και οι συναλλαγές ακίνητης περιουσίας

Σε κίνδυνο βρίσκονται και οι απαλλαγές που ισχύουν σήμερα στις μεταβιβάσεις ακινήτων, οι οποίες κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό συνολικά 795,4 εκατ. ευρώ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δέχεται εισηγήσεις για το «ψαλίδισμα» των φοροαπαλλαγών όπως:

* Του αφορολόγητου ορίου των 150.000 ευρώ που ισχύει για γονικές παροχές και για κληρονομιές ή δωρεές ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού. Το ετήσιο κόστος για τα δημόσια ταμεία ανέρχεται 795,4 εκατ. ευρώ.

* Του αφορολόγητου για την απόκτηση 1ης κατοικίας μέσω μεταβιβάσεων, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών. Σήμερα ανέρχονται σε 200.000 ευρώ εάν ο αποκτών την κατοικία είναι άγαμος, 250.000 ευρώ εάν ο αποκτών την κατοικία είναι έγγαμος και προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για κάθε ένα από το τρίτο και τα επόμενα.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr

2012-07-21

naftemporiki.gr

>