Συνεχείς συσκέψεις για τις περικοπές
Εναλλακτικές προτάσεις για τις περικοπές δαπανών, προκειμένου να κλειδώσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ συζητήθηκαν στη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουγού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συζητήθηκαν προτάσεις προκειμένου να αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.
Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ζητούν τα μέτρα να εφαρμοστούν σε ορίζοντα τετραετίας και όχι διετίας, ενώ ειδικότερα, εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ ανέφεραν ότι οι περικοπές στις συντάξεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων νόμων για πλαφόν στα 2.750 ευρώ, χωρίς να απαιτείται χαμηλότερο όριο.
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τους επικεφαλής της τρόικας. Όπως έχει γίνει γνωστό, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να παραμείνουν στην Αθήνα μέχρις ότου οριστικοποιηθει το πακέτο των μέτρων.
Στην απογευματινή σύσκεψη (στις 18.00) του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, θα εξετασθεί το πακέτο των προτάσεων, αλλά δεν θεωρείται πιθανό να καταλήξουν σήμερα σε οριστικές αποφάσεις.
Σ. Κεδίκογλου: Περιθώριο έως το Σεπτέμβριο
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου έδωσε περιθώριο έως το Σεπτέμβριο για «αλλαγή σκηνικού». Όπως είπε, «ο κυριότερος αντίπαλός μας είναι ο χρόνος».
«Μέχρι τον Σεπτέμβριο πρέπει να έχουμε αλλάξει το σκηνικό» και προς αυτή την κατεύθυνση «γίνεται μια εργώδης προσπάθεια σε όλους τους τομείς», όχι μόνο στο θέμα των μέτρων, αλλά και στις αποκρατικοποιήσεις και στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, πρόσθεσε.
Ο κ. Κεδίκογλου παραδέχθηκε ότι «η ελληνική κοινωνία και η οικονομία έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες», τόνισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση βάζει έναν πάτο και αρχίζει να συμμαζεύει «το μαγαζί».
Παράλληλα, επέμεινε στην ανάγκη ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας, σημειώνοντας: «Μέσα σε ένα μήνα έχουν γίνει πράγματα. Η αξιοπιστία επανέρχεται με συγκεκριμένες κινήσεις, οι οποίες γίνονται».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που θα ληφθούν, είναι να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες. «Πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που ήδη έχουν υποστεί πολλές θυσίες, αλλά πρέπει σιγά-σιγά να δρομολογήσουμε και την ανάκτηση της οικονομικής μας ανεξαρτησίας, γιατί όταν χρειάζεσαι κάθε ημέρα νέο δάνειο, δεν μπορείς να λες ότι είσαι ανεξάρτητος», ανέφερε.
Την ίδια ώρα, όπως γράφει η «Ν», τα μέτρα τα οποία τίθενται στο τραπέζι των συζητήσεων -και τα οποία συγκεντρώνουν και τις περισσότερες αντιδράσεις- είναι:
* Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.
* Η μείωση, κατά 10%, των κύριων συντάξεων που υπερβαίνουν το ποσό των 1.400 ευρώ. Το αρχικό όριο ήταν 5%, από το ποσό των 1.000 ευρώ, αλλά αποσύρθηκε λόγω των αντιδράσεων.
* Η περικοπή, κατά 23%, του εφάπαξ στο Δημόσιο, αλλά και η προαναγγελία του υπουργού Εργασίας πως η περικοπή θα λάβει οριζόντιο χαρακτήρα και θα επεκταθεί στα εφάπαξ όλων των Ταμείων. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι η περικοπή θα αφορά και στους υπαλλήλους που έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης και δεν έχουν λάβει ακόμα το εφάπαξ.
* Η μείωση κατά 30 ευρώ, όλων των συντάξεων του ΟΓΑ ακόμα και των κατώτατων των 360 ευρώ.
* Ο καθορισμός ανώτατου ύψους συντάξιμων αποδοχών μεταξύ 2.200 - 2.400 ευρώ, με κατάργηση των διπλών ή τριπλών συντάξεων.
* Η κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.
Στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν και οι μισθολογικές περικοπές.
Ειδικότερα:
* Περικοπές των μισθών στο Δημόσιο. Προτάθηκε η πλήρης κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας (ύψους αντίστοιχα 500, 250 και 250 ευρώ) που έχουν απομείνει, για την εξοικονόμηση περίπου 600 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά το αντεπιχείρημα είναι πως εναλλακτικά υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω μείωση των γενικών αμοιβών των υπαλλήλων και επίσης η τρόικα επιμένει να μειωθεί η μισθολογική βάση, στο δημόσιο τομέα την οποία θεωρεί υψηλή, αλλά και ανεπίτρεπτο να μη θιγεί όταν θίγονται όλες οι κοινωνικές δαπάνες.
* Η κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων.
* Η κατάργηση ορισμένων επιδομάτων, που έχουν απομείνει στο Δημόσιο, μετά το ενιαίο μισθολόγιο.
* Η αναδρομική εφαρμογή, από το Νοέμβριο του 2011, του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ, μετά από απαίτηση της τρόικας.
* Η συνέχιση της εφαρμογής της εφεδρείας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για φέτος προβλέπεται η αποχώρηση 15.000 υπαλλήλων και συνολικά 150.000 μέχρι το 2015. Το αρμόδιο υπουργείο ζήτησε από την τρόικα παράταση μέχρι το 2016, αλλά εκκρεμεί η απάντηση των ελεγκτών.
* Πλην του ΕΚΑΣ και του επιδόματος ανεργίας, για τα υπόλοιπα 87 επιδόματα θα καθιερωθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, πάνω από τα οποία δεν θα καταβάλλεται κανένα επίδομα.
Αξιοσημείωτο είναι πως το 2012, η κυβέρνηση όφειλε να εξοικονομήσει 1,2 δισ. ευρώ, από περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, (σύμφωνα με το μνημόνιο), αλλά οι περικοπές ξεπερνούν οριακά το επίπεδο των 100 εκατ. ευρώ. Τώρα πλέον οι πιέσεις της τρόικας είναι ισχυρές όχι μόνο για τις περικοπές που δεν έγιναν, αλλά και για τις νέες βαθύτερες μειώσεις των κοινωνικών επιδομάτων.
* Η νέα περικοπή του ΠΔΕ, κυρίως, των κονδυλίων για έργα ήσσονος σημασίας μη συγχρηματοδοτούμενων.
* Η προθήκη στο πακέτο των περικοπών και των αναμενόμενων εξοικονομήσεων από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, που θα επιφέρει η φορολογική μεταρρύθμιση, που θα ισχύσει το 2013, για τα εισοδήματα του 2012 και μετά.
Μειώσεις των δαπανών στο χώρο της Υγείας
Αν και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος διέψευσε ότι έχει προταθεί η καθιέρωση ανώτατου πλαφόν 1.500 ευρώ σε ετήσια βάση στις δαπάνες φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, το «ψαλίδι» των δαπανών Υγείας αναγκαστικά θα μεταθέσει οικονομικό βάρος στους ασθενείς.
Εσοδα 3 δισ. ευρώ
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την τρόικα να αποδεχθεί την υποκατάσταση ενός τμήματος των μειώσεων των δαπανών, από την απόδοση της «φορολογικής μεταρρύθμισης» που θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβριο και θα αποδώσει έσοδα περίπου 3 δισ. ευρώ.
Στην ατζέντα των περικοπών βρίσκονται, τέλος, όλες οι δαπάνες, ακόμα και οι μισθολογικές, που δεν παραδέχονταν μέχρι τώρα τα κυβερνητικά στελέχη, όπως επίσης η εφεδρεία για την οποία πιέζει η τρόικα και βέβαια οι οριζόντιες μειώσεις των συντάξιμων αποδοχών.
Εισπραξη 2 δισ. από τη Siemens ζητούν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες
Σε δήλωσή του ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς κάλεσε το οικονομικό επιτελείο «αντί να επιτίθεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους, να εισπράξει άμεσα από την Siemens τα 2 δισ. ευρώ τα οποία οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο για το γνωστό σκάνδαλο».
Χρυσή Αυγή: Ανοησίες για παραπλάνηση των αδαών
Τα ισοδύναμα και οι δήθεν ενδοκυβερνητικές κόντρες είναι ανοησίες για την παραπλάνηση των αδαών, σχολίασε η Χρυσή Αυγή. «Κανείς από την τριάδα Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη δεν έχει το ηθικό ανάστημα για να πει ΟΧΙ στους επαχθείς όρους των δανειστών. Μόνο μια Εθνική ηγεσία μπορεί να περιφρουρήσει τα συμφέροντα της Πατρίδας και του Λαού μας», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση ενόψει της σύσκεψης στο Μαξίμου.
ΚΚΕ: Ο λαός να απαλλαγεί από την αυταπάτη
«Ο εργαζόμενος λαός πρέπει να απαλλαγεί από την αυταπάτη ότι τα βάρβαρα μέτρα που πάρθηκαν, παίρνονται και θα παρθούν, είναι προσωρινά και θα ισχύουν μόνο για την περίοδο της κρίσης», υπογράμμισε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Τα μέτρα, υποστήριξε, παίρνονται «για να λειτουργήσουν και την περίοδο της ανάκαμψης, για να λειτουργήσουν όσο θα υπάρχει η εξουσία του κεφαλαίου. Γι αυτό και απαιτείται ο ελληνικός λαός και πριν απ΄ όλα τα εργατικά λαϊκά στρώματα να μεθοδεύσουν την αντίστροφη μέτρηση. Δεν υπάρχει άλλη σωτηρία, δεν υπάρχει άλλη λύση».
2012-07-30
NAFTEMPORIKI.GR