lefkada-news

Σε καλό κλίμα η συνάντηση ΥΠΟΙΚ – τρόικας. Ποιες οι εκκρεμότητες

Σε πολύ καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση τρόικας – υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όπως τόνισε ο ίδιος ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν εξερχόμενος. Χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν είπε ότι η συνάντηση ήταν εξαιρετική. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ματίας Μορς γνωστοποίησε ότι η τρόικα θα παραμείνει μερικές μέρες ακόμα στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκονται τα μετρα των 11,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα μέτρα θα ανακοινωθούν εντός Αυγούστου.

Η τελευταία συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας, πριν την αναχώρησή τους από την Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Κατά τη σημερινή συνάντηση παρέμειναν σε εκκρεμότητα:

*το θέμα της συμφωνίας των ισοδύναμων μέτρων που θα καλύψουν τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια,
* οι δέκα δόσεις στην πληρωμή των φετινών φορών και
* η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης στους έλληνες αγρότες.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες νέα συνάντηση θα έχουν την ερχόμενη Τρίτη οι πολιτικοί αρχηγοί. Δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί άλλη μία πριν από αυτήν.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά δεν θα περικοπούν τα τριάντα ευρω από την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχηγοί φαίνεται να συμφωνούν κατ` αρχήν για την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ με αναδρομικό χαρακτήρα, την σύνδεση των κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τη μείωση των εφάπαξ, τις περικοπές - κυρίως στο λειτουργικό κομμάτι - σε υγεία και παιδεία, το λουκέτο σε δεκάδες δημόσιους φορείς, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για την αποφυγή των μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια.

Εκεί που υπάρχουν ισχυρές διαφωνίες από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στην επιβολή πλαφόν 2.400€ στις συντάξεις, στη μείωση συντάξεων πάνω από 1400€, στην κατάργηση των εναπομείναντων δώρων Πάσχα και επιδόματος αδείας σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους και στη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή χαρακτήρισε πολύ βαρύ φορτίο την εξειδίκευση των μέτρων 11,5 δισ ευρώ.

Πρόσθεσε πως πρόθεση και ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης είναι το βάρος αυτό να κατανεμηθεί όσο πιο δίκαια γίνεται.

2012-08-02

skai.gr

>