lefkada-news

Επίδομα θέρμανσης με αυστηρά κριτήρια αποφασίζει η κυβέρνηση

Τέσσερις αυστηρούς όρους θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης. Τα κριτήρια θα είναι γεωγραφικά, εισοδηματικά, κοινωνικά, ενώ θα υπάρχει πλαφόν τετραγωνικών. Το συνολικό κονδύλι ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και πρόκειται να δοθεί σε δύο δόσεις. Η πρώτη θα καταβληθεί στις 15 Οκτωβρίου, όταν αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του οποίου θα ανέλθει στα 1,40 ευρώ το λίτρο, μετά την εξίσωσή του με το κίνησης.

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, όπως είπε σήμερα, Πέμπτη, στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή.
 
Όπως διευκρίνισε ο κ. Μαυραγάνης, η λύση στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση, θα αποσκοπεί στην ικανοποίηση των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών, χωρίς παράλληλη επιβάρυνση της ΔΕΗ.
 
Το νομοσχέδιο για την εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης (στο 80% της σημερινής τιμής του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης), θα έχει κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τις 15 Οκτωβρίου. Μετά την εξίσωση, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα «εκτοξευθεί» στα 1,40 ευρώ το λίτρο.

Ως αντιστάθμισμα, θα προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, σε δύο δόσεις, με βάση τέσσερα κριτήρια: κοινωνικά, γεωγραφικά, εισοδηματικά και επιφάνεια κατοικίας.

Η πρώτη δόση αναμένεται να χορηγηθεί στις 15 Οκτωβρίου και η δεύτερη τον Ιανουάριο.
 
Η καταβολή του επιδόματος θα γίνει σε μετρητά και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως προέβλεπε το παλαιότερο σχέδιο.
 
Το συνολικό ύψος της δαπάνης που έχει αποφασιστεί να διατεθεί για την καταβολή του επιδόματος
θέρμανσης ανέρχεται σε 120 - 150  εκατ. ευρώ. Όμως, αυτό το ποσό δεν έχει προβλεφθεί στον εφετινό προϋπολογισμό και πρέπει να εξευρεθεί από άλλη πηγή.  

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και γενικότερα πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι κατοικούν σε περιοχές της χώρας, όπου η μέση θερμοκρασία κατά τους μήνες Οκτώβριο - Απρίλιο είναι πολύ χαμηλή.

Πρόσθετη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος σε αυτές τις κατηγορίες των δικαιούχων, θα είναι η διαμονή σε κατοικία με επιφάνεια μικρότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο, το οποίο ενδέχεται να καθοριστεί γύρω στα 100 τετραγωνικά μέτρα.

tanea.gr

2012-09-06

>