lefkada-news

Σενάρια για κατάργηση του αφορολόγητου ορίου


Έρχονται νέες επιβαρύνσεις...

Νέες «παρεμβάσεις» στα φορολογικά φέρνει το «κλείδωμα» του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ και κυρίως η αναγκαιότητα να κλείσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα με τους δανειστές μας μέσα στις επόμενες ημέρες και πάντως έως τα τέλη του Σεπτέμβρη.

Το οικονομικό επιτελείο καλείται μέσα σε διάστημα το πολύ 10 ημερών να συμφωνήσει με την Τρόικα το πώς θα καλυφθεί η – υπάρχουσα σήμερα – «τρύπα» στο πακέτο των μέτρων, προκειμένου οι εκπρόσωποι ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ να ανάψουν το «πράσινο φως» στην έκθεσή τους και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για την εκταμίευση της «σούπερ δόσης» των 31,5 δισ. ευρώ στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό μελετάται ακόμα και η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ και η αντικατάστασή του από εκπτώσεις μέσω αποδείξεων, αλλά και μια νέα φορολογική κλίμακα.
Από τα μέτρα αυτά, εφόσον τελικώς προκριθούν, υπολογίζεται ότι το Δημόσιο μπορεί να εξοικονομήσει περί τα 2,5-3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σχέδιο για έκπτωση κατά 100% από το εισόδημα των φορολογουμένων δαπανών με αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, που, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, κάνουν «πρωταθλητισμό» στη φοροδιαφυγή.

Την ίδια ώρα, σε περίπτωση υιοθέτησης εισήγησης για κατάργηση του αφορολόγητου ορίου 5.000 ευρώ μόνο για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τότε τα φορολογητέα καθαρά εισοδήματά τους δεν θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων – με συνυπολογισμό με τυχόν λοιπά εισοδήματά τους από άλλες πηγές (ακίνητα, μισθωτές υπηρεσίες κ.λπ.) – αλλά θα υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή φόρου 20%, τον ίδιο με αυτόν που θα ισχύει για τα νομικά πρόσωπα.

Για το θέμα της κατάργησης του αφορολόγητου υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών καθώς εκτιμάται ότι θα προκαλέσει νέες αναταράξεις στην κοινωνία και προφανώς και νέους τριγμούς μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό πιθανότατα θα υιοθετηθεί η εφαρμογή του μόνο για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Όσον αφορά δε στην πρόταση για έκπτωση από το εισόδημα ορισμένου ύψους αποδείξεων, πρέπει να σημειωθεί ότι για το θέμα το ΔΝΤ έχει ήδη καταθέσει πρόταση για θέσπιση πλαφόν στα 2.160 ευρώ. Πάντως στο ΥΠΟΙΚ εξετάζουν την υιοθέτηση του λεγόμενου «αμερικανικού μοντέλου» που συνίσταται στην αφαίρεση από το φορολογητέο εισόδημα όλων ανεξαιρέτως των δαπανών, ακόμη και αυτών που αφορούν στην πληρωμή λογαριασμών της ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ., εκτός φυσικά από τις δαπάνες που αφορούν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο κινείται τάχιστα προς την κατεύθυνση του περαιτέρω περιορισμού της φοροδιαφυγής, μέσω της ριζικής ανασυγκρότησης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Την ίδια ώρα στελέχη η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός εξετάζουν την εισαγωγή προς συζήτηση στη Βουλή του νέου πακέτου μέτρων υπό τη μορφή ενός και μόνο άρθρου, κι αυτό προκειμένου να διασφαλισθεί πως θα περάσει ως έχει και δεν θα υπάρξουν «διαρροές» από κυβερνητικούς βουλευτές που ενδεχομένως θα επιλέξουν να μην ψηφίσουν κάποια μέτρα.

Ο κ. Σαμαράς έχει τονίσει στους κυβερνητικούς εταίρους ότι πρέπει να εμφανιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου με τα μέτρα εγκεκριμένα και με την ψήφο της Βουλής.

2012-09-15

protothema.gr

 

>