lefkada-news

Αγώνας δρόμου για να «κλείσουν» τα μέτρα

Στενεύουν τα περιθώρια για την οριστικοποίηση του νέου πακέτου μέτρων, με τις διαβουλεύσεις κυβέρνησης και οικονομικού επιτελείου να συνεχίζονται πυρετωδώς, εν όψει και της νέας συνάντησης των κυβερνητικών εταίρων, που, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το απόγευμα.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών. Γ. Στουρνάρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι την Κυριακή τα μέτρα θα έχουν «κλειδώσει».

«Υπάρχει συντονισμός και γίνεται συζήτηση για να καταλήξουμε (όσον αφορά στα μέτρα)», ανέφερε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα «κλείσει» το πακέτο απάντησε: «Ελπίζω μέχρι την Κυριακή». «Δεν έχουμε και πάρα πολύ χρόνο πια στη διάθεση μας», πρόσθεσε, ενώ ως προς το αν υπάρχει απόσταση από την τρόικα αρκέστηκε να πει: «Κλείνει πάντως».

Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι στη Ρώμη, ενώ το Σάββατο θα συναντήσει τον Πάπα Βενέδικτο ΧVI.

Νωρίς το απόγευμα ολοκληρώθηκε στο μεταξύ η συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γ. Μέργος και οι επικεφαλής της τρόικας, στην οποία προσήλθε και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Στουρνάρας θα έχει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις με τρόικα

Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, τις οποίες χαρακτήρισε «δύσκολες».

«Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι δύσκολες, γιατί και τα μέτρα είναι δύσκολα», σημείωσε, προσθέτοντας πάντως πως «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».

Δουλεύουμε μέρα-νύχτα και ελπίζουμε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις που θα μας επιτρέψουν να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, αφήνοντας πίσω τα λάθη του παρελθόντος, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός φέτος θα κλείσει μέσα στα όρια που έχει αποδεχθεί η τρόικα, παρά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, και έκανε λόγο για ανάγκη επιτάχυνσης στους τομείς αποκρατικοποιήσεων, καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και γενικότερα προώθησης των μεταρρυθμίσεων, τομείς όπου παρατηρείται υστέρηση και η χώρα έχει μείνει πίσω.

«Είχαμε σοβαρές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα προσαρμογής, λόγω δύο εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά όχι μεγάλο πρόβλημα στον προϋπολογισμό, παρά το μέγεθος της απροσδόκητης πτώσης της οικονομίας. Ενεργήσαμε γρήγορα, μετά τις πρόσφατες εκλογές, πήραμε τα απαραίτητα μέτρα και είμαστε σίγουροι ότι ο προϋπολογισμός του 2012 είναι, σε γενικές γραμμές, σε καλό δρόμο», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Σχετικά με το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να προσεγγίσουν τον ονομαστικό στόχο για το έλλειμμα που συμφωνήθηκε, όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο, ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε πως η βαθιά ύφεση θα παράγει πιθανόν μια μικρή απόκλιση από τον στόχο όταν αυτό εκφράζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Σημείωσε πάντως πως η απόκλιση κατά 0,5% του ΑΕΠ από το στόχο έχει γίνει αποδεκτή από την τρόικα.

Εάν επιτευχθεί η μείωση των δαπανών μετά και το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα είναι μια από τις χώρες με το μικρότερο ποσοστό δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας και έκανε λόγο για συνέχιση της προσπάθειας μείωσης των δαπανών μέχρι το 2016, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την επιμήκυνση του προγράμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε επίσης ότι η ύφεση στη χώρα από τότε που ξεκίνησε η κρίση μέχρι σήμερα φθάνει σωρευτικά το 20% και αναμένεται να φθάσει σωρευτικά το 25% μέχρι και το 2014. Όπως είπε, τα 2/3 της προσπάθειας, αναφορικά με την κάλυψη της δημοσιονομικής διόρθωσης και ανταγωνιστικότητας, έχουν καλυφθεί και απομένει μόνο το 1/3.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα , αντανακλώντας την επιθυμία της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι με το πρόγραμμα και τους στόχους του», τόνισε.

Εύσημα από τον Ράιχενμπαχ

Το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, παρουσία του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη.

Επί τάπητος τέθηκαν η παρακολούθηση της εκτέλεσης προϋπολογισμού, θέματα φορολογικής πολιτικής και ο Οδικός Χάρτης για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ η Ομάδα Δράσης αναγνώρισε ότι η ηγεσία του υπουργείου κάνει πλέον «την καλύτερη και πιο αξιόπιστη μηνιαία παρακολούθηση εκτέλεσης προϋπολογισμού σε όλη την Ευρώπη».

Διετή επιμήκυνση για Ελλάδα ζητεί ο Τσαρλς Νταλάρα

Εν τω μεταξύ, υπέρ της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος κατά τουλάχιστον δύο χρόνια, τάσσσεται ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα.

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο, ο επικεφαλής του IIF υποστήριξε ότι το πρόγραμμα μπορεί να επιμηκυνθεί κατά δύο χρόνια τουλάχιστον, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει νέα στήριξη προς τη χώρα για να επιστρέψει η οικονομία της σε ανάπτυξη.

Μόλις η Αθήνα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, «που είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει», είπε ο κ. Νταλάρα, τότε «η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να επιμηκύνουν την περίοδο προσαρμογής για τουλάχιστον δύο χρόνια και να παράσχουν μικρή πρόσθετη οικονομική βοήθεια για να είναι αποτελεσματική αυτή η επιμήκυνση». «Χρειάζονται μόλις 15-20 δισ. ευρώ», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, ο Τσαρλς Νταλάρα προειδοποίησε πάντως ότι δεν έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως απαιτείται, για να αποκατασταθεί η ανάπτυξη. «Έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα βραχυπρόθεσμα μέτρα και πολύ λίγη έμφαση στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας», δήλωσε.

Σημειώνεται ότι σε χθεσινό σχόλιό του το IIF προειδοποίησε πως η πιθανότητα περαιτέρω καθυστέρησης της έκθεσης της τρόικας και του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας μπορεί να γίνει αιτία για ένα πιστωτικό γεγονός, εντείνοντας περαιτέρω τις πιέσεις στην ελληνική οικονομία.

Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν εμπόδια στην υλοποίηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, υποστηρίζοντας πως οι όροι και οι προϋποθέσεις που συνοδεύουν το πρόγραμμα μπορεί να το καταδικάσουν σε αποτυχία.

Συγκεκριμένα το ΙΙF υποστηρίζει πως οι όροι που απαιτούνται για τη διενέργεια του προγράμματος Αμεσων Νομισματικών Συναλλαγών (ΟΜΤ) -αν και είναι επιθυμητοί και απαραίτητοι για να υπάρξουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις- θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο στις χώρες που έχουν ανάγκη, αποτρέποντάς τις από το να ζητήσουν στήριξη.

Κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τις διεργασίες για την οριστικοποίηση των μέτρων.

Δεν υπάρχει «επιτυχής» κατάληξη στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ανακοίνωσή του.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για διαπραγμάτευση της οποίας το τέλος θα επισφραγιστεί από νέα βάρβαρα μέτρα, που έρχονται σε μια ήδη καθημαγμένη κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο στόχαστρό του «τη φορολογική λεηλασία, την ανεργία, τη φτώχεια, τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, της δημόσιας υγείας και παιδείας», που, όπως σημειώνει, οδηγούν σε ασφυξία εργαζόμενους και συνταξιούχους, και κατά προτεραιότητα τους νέους.

«Στόχος δεν είναι η βιωσιμότητα του χρέους, αλλά η εγκαθίδρυση μιας νέας μνημονιακής Ελλάδας», τονίζεται στην ανακοίνωση, μιας Ελλάδας όπου, κατά το ΣΥΡΙΖΑ, τα δικαιώματα των εργαζομένων και η ίδια η δημοκρατία θα βρίσκονται στο στόχαστρο.

Τέλος, η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί εργαζόμενους και νεολαία σε χάραξη μιας νέας στρατηγικής εξόδου από την κρίση «με κοινωνική δικαιοσύνη, αναδιανομή του πλούτου, προστασία της εργασίας, του κοινωνικού κράτους και του περιβάλλοντος».

«Λυπηρό» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρ. Ζώης, το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί εταίροι εμφανίζονται, όπως είπε, «δήθεν διαμαρτυρόμενοι για το όλο και περισσότερο «αίμα» που απαιτεί η τρόικα».

«Ας πληροφορηθούν ότι αυτό συμβαίνει όταν δεσμεύεσαι ότι πρώτα θα επιβάλλεις τα μέτρα και μετά θα τα διαπραγματευτείς. Είναι αργά για δάκρυα αλλά έχουν έστω και την υστάτη στιγμή την υποχρέωση για αλλαγή πορείας», πρόσθεσε ο κ. Ζώης.

Σε συσπείρωση και οργανωμένη αντεπίθεση ώστε «να μπει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική», κάλεσε στο μεταξύ το ΚΚΕ.

«Οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρουν να μην παρακολουθούν μοιρολατρικά το ξερίζωμα των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους από τη λυσσασμένη επίθεση που δέχονται από την ΕΕ και τη συγκυβέρνηση, ούτε να περιμένουν ανακούφιση από κόμματα που υμνούν την ΕΕ και δεν τολμούν να συγκρουστούν με την πλουτοκρατία», επισήμανε ο Περισσός σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Οδυσσέας Βουδούρης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», σημείωσε ότι δεν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα εξηγώντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με τις δεσμεύσεις, τις αξίες, την πολιτική της ΔΗΜΑΡ αλλά ούτε και με τις προγραμματικές δηλώσεις.

Όπως είπε, είναι λάθος η κατεύθυνση αυτή, να προσπαθούμε δηλαδή να περικόπτουμε την ελάχιστη αγοραστική δύναμη. Αυτό είναι απάνθρωπο και καταστροφικό, επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, μέσα στη ΔΗΜΑΡ υπάρχουν δύο απόψεις. Η πρώτη είναι ότι τα μέτρα είναι απώδυνα αλλά αναγκαία και η δεύτερη ότι πρόκειται για μια δοκιμασμένη και αποτυχημένη πολιτική.

«Αυτές οι απόψεις πρέπει να συζητηθούν ανοικτά. Η συζήτηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί και θα παρθεί δημοκρατικά μια απόφαση, η οποία βέβαια θα πρέπει να γίνει σε σεβασμό όλων των απόψεων που έχουν μια κοινή αναφορά στις βασικές αρχές του κόμματος», πρόσθεσε.

2012-09-19

naftemporiki.gr

>