lefkada-news

Ανοιχτοί λογαριασμοί σε τρία μέτωπα

Ανοιχτούς λογαριασμούς σε τρία μέτωπα, στο εργασιακό, το φορολογικό και την απελευθέρωση αγορών, αφήνει η ολοκλήρωση των απευθείας επαφών κυβέρνησης με την τρόικα, η οποία αποχωρεί, και η γεφύρωση των διαφορών που υπάρχουν θα γίνει μέσω τηλεπικοινωνιακών μεθόδων και, αν χρειαστεί, θα επανέλθει.

«Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο. Συμφωνήσαμε στα περισσότερα σημεία πολιτικής. Για τα λίγα που απομένουν, αναμένουμε ότι θα καλυφθούν σύντομα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, μετά τη συνάντηση που είχε η τρόικα χθες αργά το βράδυ με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ανακοίνωσε πρωτοβουλία για το συμβιβασμό τρόικας και υπουργείου Εργασίας.

Ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε, από την πλευρά του, πως «υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα, τους τελευταίους μήνες, υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία αναμένουμε ότι θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες».

Στο μεταξύ, από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προέκυψαν νέες διαφωνίες, όχι μόνο για τις εργασιακές σχέσεις, αλλά για άλλα θέματα της ατζέντας των μέτρων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογείται η ελάφρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών, σε σύγκριση με τα αρχικά σενάρια.

Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό πως συμφωνήθηκε η τελική φορολογική επιβάρυνση όλων των κατηγοριών των επιχειρήσεων να περιοριστεί στο 28%, ενώ στο ίδιο ποσοστό να μειωθεί και η φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών. Τα τελευταία σενάρια που εκπορεύονταν από το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπαν τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα των κερδών των επιτηδευματιών με 35% ή, εναλλακτικά, με κλιμακωτούς δύο ή τρεις συντελεστές από 20% - 35%.

Πρωτοβουλίες Στουρνάρα

Στο μεταξύ, από τη δήλωση του ΥΠΟΙΚ προκύπτει πως ο κ. Στουρνάρας αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της τρόικας και του υπουργείου Εργασίας. «Για το θέμα της αγοράς εργασίας υπήρξε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και, τις επόμενες ημέρες, ο κ. Βρούτσης θα προτείνει λύσεις στα θέματα που έχουν ανακύψει», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Το υπουργείο Οικονομικών, που είναι ο θεματοφύλακας της ευστάθειας της οικονομίας, δεν θα παύσει να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, ακόμη και όταν αφορούν άλλα υπουργεία».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο κ. Στουρνάρας είπε πως, παρά τις όποιες εντάσεις αυτούς τους δύο μήνες των σκληρών διαπραγματεύσεων, επέδειξαν πνεύμα καλής συνεργασίας, πρότειναν συμβιβαστικές λύσεις και «είμαι πεπεισμένος ότι κάνουν το καλύτερο δυνατόν για να βρεθούν λύσεις στα δύσκολα προβλήματα που, πράγματι, υπάρχουν», εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν κατ` ευχήν.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ανώτατος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ τόνισε πως το αυτό παραμένει εν ισχύι, σύμφωνα με το οποίο περιμένουμε όλη τη δόση (των 31,5 δισ. ευρώ.) έως μέσα Νοεμβρίου, που σημαίνει ότι το αργότερο το πρώτο 10ήμερο του επόμενου μήνα θα ληφθεί η απόφαση. Πρόσθεσε επίσης πως τα μέτρα θα ψηφιστούν μετά την έγκριση από Eurogroup και πριν από την εκταμίευση της δόσης.

Το ύψος τους -ανέφερε- είναι 13,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 και αναλογούν σε 11 δισ. ευρώ, από μειώσεις δαπανών και σε 2,5 δισ. ευρώ από τις αυξήσεις των φόρων.

Για τις αλλαγές στο φορολογικό είπε πως η τρόικα τις έχει αποδεχθεί, αλλά εξετάζονται τώρα οι επιπτώσεις στα έσοδα από την ύφεση, η οποία τελικά συμφωνήθηκε πως, το 2013, θα είναι στο -4,2%.

Η ίδια πηγή αναφέρθηκε και στα σενάρια βιωσιμότητας του χρέους, υποστηρίζοντας πως η έκθεση θα βγει πριν από τις αμερικανικές εκλογές και πως η τρόικα «δουλεύει» με βάση το σενάριο για επιμήκυνση.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Διεκόπησαν οι συνομιλίες για τα εργασιακά

Σε αδιέξοδο, έπειτα από διακοπές και διαβουλεύσεις, οδηγήθηκε η χθεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας για τα εργασιακά.

Αιτία, η ασυμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας σχετικά με το θέμα των τριετιών και την κλίμακα των κατώτατων ορίων αποδοχών, που είχε ως αποτέλεσμα μια πρώτη διακοπή των συζητήσεων, προκειμένου να γίνουν συνεννοήσεις, οι οποίες τελικά δεν οδήγησαν σε γεφύρωση των θέσεων και, στην επανάληψη των συνομιλιών, διαπιστώθηκε το χάσμα.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, δείχνει να τηρεί την πιο σκληρή στάση, ενώ ο Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ματίας Μορς Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζονται πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις.
Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας: «Η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει λύση και εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστεί η απόκλιση που υπάρχει αυτή τη στιγμή και να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Το σκηνικό της διαφωνίας στήθηκε, όταν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας υποστήριξε τη διατήρηση των τριετιών, αποδεχόμενη «πάγωμα» αλλά όχι κατάργησή τους. Ως εναλλακτικό σενάριο, η πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας αντιπροτείνει την αντικατάσταση των τριετιών με επίδομα προϋπηρεσίας ή τη μείωση του ποσοστού υπολογισμού των τριετιών.

Η πλευρά της τρόικας υποστηρίζει ότι οι τριετίες και τα επιδόματα έχουν καταργηθεί από την ψήφιση του 2ου Μνημονίου, για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και, συνεπώς, δεν θα έπρεπε να τεθεί καν θέμα τέτοιας συζήτησης.

Η τρόικα ζητεί ανώτατο πλαφόν (12 μισθών) για την αποζημίωση απόλυσης με 3μηνη προειδοποίηση και η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει η μείωση της αποζημίωσης, λόγω απόλυσης, να μην είναι οριζόντια, αλλά κλιμακωτή, ανάλογη με την προϋπηρεσία του εργαζομένου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στα εναλλακτικά σενάρια που προτείνει, είναι να ισχύσει το νέο καθεστώς των μειωμένων έως 50% ποσών για όσους εργαζόμενους αλλάζουν εργοδότη, δηλαδή για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ συζητά τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης σε έναν έως τρεις μήνες. Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν κλιμακωτές αλλαγές, με σημείο αναφοράς τα 16 χρόνια προϋπηρεσίας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τα εργασιακά συνεχίστηκαν μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει λύση και εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστεί η απόκλιση που υπάρχει αυτή τη στιγμή και να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Αποχωρώντας, ο κ. Βρούτσης είπε ότι το υπουργείο Εργασίας θα αναλάβει πρωτοβουλίες, τις οποίες θα ανακοινώσει από αύριο.

«Κούρεμα» του πακέτου των δαπανών

Σήμερα αναμένεται να υπάρξει επικοινωνία (μάλλον τηλεφωνική) του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους κυβερνητικούς εταίρους για τον καθορισμό των περικοπών στις συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, η περικοπή θα είχε στόχο την εξοικονόμηση ύψους 652 εκατ. ευρώ, αν κλιμακωνόταν από το 3% για τις συντάξεις από 1.001 ευρώ μέχρι και 15% για τις συντάξεις πάνω από το 2.000 ευρώ.

Εκτός από το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο είναι ακόμη ανοιχτό, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι έβαλαν «κόκκινες» γραμμές, απορρίπτοντας μια σειρά περικοπών, οι οποίες αφορούν τόσο τα εργασιακά όσο και θέματα που άπτονται του ασφαλιστικού, στα οποία, αν εφαρμοζόταν, θα προέκυπτε συνολική εξοικονόμηση 146 εκατ. ευρώ

Ειδικότερα:

- Απέρριψαν την αύξηση των ετών για την κατοχύρωση ώριμων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από τα 15 στα 20 χρόνια, από την οποία αναμενόταν εξοικονόμηση 30 εκατ. ευρώ.

- Απέρριψαν την κατάργηση των ειδικών και εποχικών επιδομάτων, τα οποία δίδονται σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες -σερβιτόρους και οικοδόμους- λόγω της εποχικότητας της εργασίας τους, από την οποία αναμενόταν εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ.

- Δεν πέρασε από την χθεσινή σύσκεψη η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη δωρεάν διανομή των βιβλίων των φοιτητών, από την οποία αναμενόταν εξοικονόμηση 34 εκατ. ευρώ για τη διετία.

- Δεν πέρασε επίσης και η πρόταση για τη θέσπιση διδάκτρων για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, με αναμενόμενη εξοικονόμηση 32 εκατ. ευρώ.

Η διαφορά που δημιουργείται με τα μέτρα που περικόπηκαν από τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχικών, αναμένεται να κλείσει με μικρές αναπροσαρμογές όλων των υπόλοιπων μέτρων, που θα συμφωνηθούν στο πλαίσιο του επόμενου μνημονίου.

2012-10-17

naftemporiki.gr

>