lefkada-news

Σειρά διαρθρωτικών αλλαγών πριν την εκταμίευση της δόσης

Προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης χαρακτηρίζει η τρόικα μια σειρά από δύσκολες και καθυστερημένες διαρθρωτικές αλλαγές, η εφαρμογή των οποίων θα φέρει τα πάνω κάτω στις αγορές εργασίας, ενέργειας, υπηρεσιών και στις μεταφορές.

Ωράριο για εμπορικά

Το θέμα της διευθέτησης του ωραρίου λειτουργίας για τα εμπορικά καταστήματα είναι από αυτά που έχουν μείνει στη σκιά. Παρ` όλα αυτά, στελέχη από το υπουργείο Εργασίας και Ανάπτυξης και Υποδομών παραδέχονται ότι, και αυτή τη φορά, τα στελέχη της τρόικας πίεζαν κατά τις διαπραγματεύσεις για την ελαστικοποίηση του ωραρίου, κυρίως των εμπορικών καταστημάτων.

Δηλαδή, της δυνατότητας του κάθε εργοδότη για απασχόληση κυμαινόμενη ανάλογα με τις ανάγκες του, τόσο σε ημέρες όσο και σε ώρες με προφανείς συνέπειες σε ό,τι αφορά τις αποδοχές και τις ασφαλιστικές κρατήσεις. Οι αλλαγές αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις επόμενες μέρες και να ενταχθούν στο πακέτο της περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας.

Κλειστά επαγγέλματα

Αλλαγές και στα κλειστά επαγγέλματα, τα οποία εξαιρούνται από την απελευθέρωση της οδηγίας των υπηρεσιών, αλλά και τα νομοθετικά κατοχυρωμένα, όπως είναι οι δικηγόροι και οι μηχανικοί.

Οι δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις έχουν «παγώσει» το θέμα, που επανέρχεται τώρα επιτακτικότερο. Συγκεκριμένα, η τρόικα συνεχίζει να επιμένει για βήματα, στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των νομικών υπηρεσιών. Για παράδειγμα, ζητείται η ελευθερία του ανοίγματος των δικηγορικών γραφείων μέσα στην Ελλάδα. Επίσης, πρέπει να αφαιρεθούν οι περιορισμοί για το επάγγελμα του δικηγόρου, που αφορούν στην κατώτερη αμοιβή για τους μισθωτούς δικηγόρους και την απαίτηση για την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου σε διάφορες συναλλαγές. Ζητείται η εξάλειψη στον περιορισμό εθνικότητας για το επάγγελμα του συμβολαιογράφου και η απαίτηση υποχρεωτικής παρουσίας και αμοιβής σε μια σειρά από νομικές διαδικασίες. Σε ό,τι αφορά τους μηχανικούς: η κατάργηση της δυνατότητας του ΤΕΕ στην επιβολή μέτρων κατά μηχανικών που δέχονται «χαμηλές» απολαβές για εκτιμήσεις. Θα πρέπει να υπάρχει νομοθεσία, η οποία θα καταργεί περιορισμούς σε υψηλά περιορισμένα επαγγέλματα, βάσει του νόμου 3919/2011, ιδιωτικά σχολεία/κέντρα εκπαίδευσης/μάθησης/ φορτοεκφορτωτές, τουριστικούς οδηγούς, επιχειρήσεις προσωρινής απασχόλησης, μεσίτες και ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Αγορά ενέργειας

Πολλά και πολύ δύσκολα είναι και τα θέματα που αφορούν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία, αν και έχουν υπογραφεί με το δεύτερο μνημόνιο, έχουν μείνει «παγωμένα», λόγω της πολιτικής αναταραχής από το τέλος του πρώτου τριμήνου. Ειδικότερα, η κυβέρνηση Παπαδήμου, μέσα από το δεύτερο μνημόνιο, έχει δεσμευτεί για τα εξής θέματα: Την προετοιμασία και εφαρμογή πλάνου δράσης για τη βελτίωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικού. Με άλλα λόγια, της εξισορρόπησης της αύξησης της τιμής του τιμολογίου της λιανικής, ώστε να εξισωθεί σταδιακά με τις πολύ χαμηλότερες τιμές λιανικής. Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή θα είναι η αύξηση της τιμής κατά 8%, από 1/1/2013, η οποία δεν θα είναι η μόνη, αφού η «εξισορρόπηση» πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του επόμενου χρόνου. Επίσης, στην τελευταία συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της τρόικας με το ΥΠΕΚΑ, ζήτησαν, εκτός των άλλων, και μερική αποκρατικοποίηση του δικτύου μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος. Η αναθεώρηση των κινήτρων που δίνονται για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των σχεδίων που θα τις υποστηρίξουν για τη μείωση του αντίκτυπου στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά δεδομένα. Στα υγρά καύσιμα, η τρόικα ζήτησε μεγαλύτερο έλεγχο και απελευθέρωση, δεδομένου ότι η Ελλάδα παραμένει από τις ακριβότερες χώρες σε τιμές προ φόρων. Στην κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να επιτευχθεί αυτό που έχει επιχειρηθεί πολλές φορές και έχει αποτύχει. Να υπάρξει πλήρης τιμολόγηση από τα διυλιστήρια μέχρι και τη λιανική και, αν χρειαστεί, να δοθούν και νέες άδειες για χονδρική πώληση υγρών καυσίμων.

Στο επίκεντρο έλεγχοι στην αγορά και σιδηρόδρομοι

Κατ` απαίτηση της τρόικας, θα πρέπει να δημιουργείται ένα πλέγμα αποτελεσματικότερου ελέγχου για όλες τις τιμές προϊόντων εντός της Ελλάδας, ώστε, επιτέλους, οι τιμές να αρχίσουν να υποχωρούν μαζί με τα εισοδήματα. Το ΥΠΑΝΥΠ έχει ήδη παραγγείλει στον ΟΟΣΑ εκθέσεις για τέσσερις κατηγορίες, το λιανικό εμπόριο, τη μεταποίηση, τον τουρισμό και τα δομικά υλικά, οι οποίες θα καθορίσουν και την περαιτέρω πορεία των σταδίων. Η τρόικα αναμένει συγκεκριμένες δράσεις για τον έλεγχο των τιμών πριν από το τέλος του χρόνου. Ειδικότερα, στον τομέα του φαρμάκου, και στο υπουργείο Υγείας που είναι και το καθ` ύλην αρμόδιο, οι απαιτήσεις της τρόικας είναι ιδιαίτερα υψηλές. Ζητεί τον περιορισμό της τιμής των γενόσημων φαρμάκων στο 40% αυτής των πρωτότυπων, την ολοκληρωμένη εφαρμογή -άμεσα- της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και του rebate. Της επιστροφής, δηλαδή, από τις φαρμακευτικές εταιρείες του ποσού της μηνιαίας απόκλισης από το οριζόμενο πλαφόν για το κόστος φαρμάκων στο Δημόσιο.

Στον τομέα των μεταφορών, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων καλείται έως το τέλος του χρόνου να θεσπίσει διαδικασίες έκδοσης αδειών και αποφάσεων που επηρεάζουν την άνευ διακρίσεων πρόσβαση σιδηροδρομικών επιχειρήσεων της Ε.Ε. στις ελληνικές σιδηροδρομικές υποδομές. Μέχρι και το τέλος του χρόνου, θα πρέπει το ΥΠΑΝΥΠ να ολοκληρώσει την διαβούλευση με την Ε.Ε. για το θέμα των κρατικών ενισχύσεων και να κινήσει την διαδικασία μερικής αποκρατικοποίησης του Οργανισμού. Επίσης, εκκρεμεί και η νομοθεσία, με την οποία η τιμολόγηση των υπηρεσιών μεταφορών θα είναι απλούστερη και απολύτως διαφανής και για το κράτος, αλλά και τους καταναλωτές, και το τελικό χρονοδιάγραμμα της απελευθέρωσης των οδικών μεταφορών.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - tdas@naftemporiki.gr

2012-10-22

naftemporiki.gr

>