lefkada-news

Μηδενικό αφορολόγητο(;) στο νέο ενιαίο φόρο για τα ακίνητα

 Στο νέο φόρο θα ενοποιηθούν ο φόρος ακίνητης περιουσίας και το τέλος ακίνητων.

Δύο σενάρια για την κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου στα ακίνητα που θα επιβληθεί το 2013, αντικαθιστώντας το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το "χαράτσι" στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ), έπεσαν σήμερα στο τραπέζι της διακομματικής συνάντησης στο υπουργείο Οικονομικών με θέμα τη φορολογία των ακινήτων.

Στη συνάντηση που πήραν μέρος ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά, τέθηκαν επί τάπητος οι γενικές κατευθύνσεις για την επιβολή του ενιαίου φόρου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν στους εκπροσώπους στοιχεία που αφορούν στις εισπράξεις από το ΦΑΠ και το "χαράτσι", καθώς και δύο σενάρια αναφορικά με την κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου. Ειδικότερα:

- Με βάση το πρώτο σενάριο, δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο. Για αξία ακινήτων 0-100.000 ευρώ, ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 1 τοις χιλίοις, για αξία από 100.000-300.000 ευρώ, ο συντελεστής θα είναι 2 τοις χιλίοις και για υψηλότερη αξία θα υπάρχει κλιμάκωση με μεγαλύτερους συντελεστές προκειμένου να επιτευχθούν οι εισπρακτικοί στόχοι του νέου φόρου.

-Με βάση το -ηπιότερο- δεύτερο σενάριο, τα πρώτα 100.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητα, για αξία 100.000-200.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 1 τοις χιλίοις, για 200.000-300.000 θα είναι 2 τοις χιλίοις και υψηλότεροι συντελεστές για μεγαλύτερη αξία.

Στόχος είναι από τον νέο φόρο να μπαίνουν στα κρατικά ταμεία κάθε χρόνο περί τα 3 δισ ευρω, από τα οποία τα 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τα αγροτεμάχια, άλλα 500 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση ακινήτων που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα και 2 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση ακινήτων των φυσικών προσώπων.

Στη συνάντηση υπήρξε έντονος προβληματισμός από την πλευρά εκπροσώπων των κομμάτων για τον πολύ υψηλό στόχο που έχει τεθεί αναφορικά με τις εισπράξεις του νέου φόρου και ειδικά με τις εισπράξεις από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Οι τρεις εκπρόσωποι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη εβδομάδα. Θα καταλήξουν σε πόρισμα, συνολικά για τις αλλαγές στη φορολογία, το οποίο και θα θέσουν για τις τελικές αποφάσεις υπόψιν των τριών πολιτικών αρχηγών.

2012-10-23

epikaira.gr

>