lefkada-news

Αν και η οικοδομή… βουλιάζει τα υλικά συνεχώς ακριβαίνουν!

Μπετονιέρα δεν δουλεύει σχεδόν πουθενά…

• Είναι κι αυτό από τα παράδοξα της ελληνικής πραγματικότητας. Την ώρα που η οικοδομή μήνα με τον μήνα… βουλιάζει και τα συναφή επαγγέλματα εδώ και καιρό πληρώνουν ακριβά αυτή την κατάσταση, οι τιμές των οικοδομικών υλικών συνεχίζουν την ανηφόρα.
Φτάνει που για τα στεγαστικά δάνεια έκλεισαν σχεδόν οι κάνουλες των τραπεζών, με αποτέλεσμα η οικοδομική δραστηριότητα να μην μπορεί να το… πάρει πάνω της. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ μια ώθηση, έτσι ώστε ν’ αρχίσει να δουλεύει μια σειρά επαγγελματιών (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μαραγκοί, πλακάδες, χτίστες κ.α.) που σήμερα ψάχνουν για δουλειές με τα… κυάλια!
«Όταν εμείς αγοράζουμε τόσο ακριβά τα υλικά και μάλιστα τοις μετρητοίς, επόμενο είναι η τελική εργασία να επιβαρύνει τον ιδιώτη, γι’ αυτό άλλωστε και δεν αποφασίζει εύκολα να προχωρήσει σε οικοδομικές εργασίες. Όλα είναι μια αλυσίδα…», έλεγε χθες στον «Π.Λ.» Γιαννιώτης υδραυλικός, ερωτηθείς να σχολιάσει την συνεχή άνοδο των τιμών στα οικοδομικά υλικά. Και αναρωτήθηκε: «Είδατε εσείς τελευταία κάπου στην πόλη να δουλεύει μπετονιέρα; Όλα έχουν παγώσει…»!

Τα στοιχεία
Τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι αποκαλυπτικά. Ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών, αντί να μειωθεί,  σημείωσε αύξηση 0,4% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2011, έναντι αύξησης 2,1% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών το 2011 προς το 2010. Ο ίδιος δείκτης, τον Σεπτέμβριο 2012 σε σύγκριση με τον δείκτη του Αυγούστου 2012, παρουσίασε μια μικρή μείωση 0,1%, έναντι μηδενικής μεταβολής, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2011.

Οι αυξήσεις
Παράλληλα, καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε πλειάδα προϊόντων και υπηρεσιών που εμπλέκονται στον χώρο της οικοδομής, και συγκεκριμένα σε: Ηλεκτρική ενέργεια (16,3%), Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (8,1%), Σωλήνες χαλκού (8%), Σωλήνες πλαστικούς- συνθετικούς- ινοτσιμέντου (6,2%), Κυκλοφορητές (4,6%), Διακόπτες (4%), Κεραμίδια (3,6%), Σίδηρο οπλισμού (2,4%), Ενισχυτικά κονιαμάτων και έτοιμου σκυροδέματος (2,1%), Πλάκες μόνωσης ταράτσας (2,1%), Πλακίδια γενικά- δαπέδου- τοίχου (1,9%), Λεκάνες με καζανάκι W.C. (1,8%), Μαρμαρόπλακες (1,6%), Τσιμεντόπλακες (1,4%) και Τούβλα (1,3%).

Οι μειώσεις
Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Παράθυρα (2,9%), Αγωγούς χάλκινους (2,5%), Ανελκυστήρες (2,4%), Πόρτες εσωτερικές (2,4%), Γυψοσανίδες (2,2%), Έτοιμο σκυρόδεμα (1,8%), Πόρτες ασφαλείας (1,7%) και Ντουλάπες (1,3%).

• Μετά από όλα αυτά, δεν χρειάζεται να αναρωτιέται κανείς γιατί κάθε μήνα η οικοδομική δραστηριότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Βέβαια, θα πει κάποιος ότι ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Ενώ η αγοραστική δύναμη έχει… καταποντιστεί, τα τρόφιμα και άλλα προϊόντα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών να δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Είπαμε, αυτά μόνο στην σημερινή Ελλάδα μπορεί να συμβαίνουν…

2012-10-23

proinoslogos.gr

>