lefkada-news

Κομισιόν: Αύριο η απόφαση για την εκταμίευση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα θα ληφθεί στο αυριανό Eurogroup, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν.

Ο Σάιμον Ο` Κόνορ αρνήθηκε, πάντως, να σχολιάσει τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, τα οποία εξετάστηκαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και θα βρεθούν στο επίκεντρο του αυριανού Eurogroup.

Στο Βερολίνο, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της επαναγοράς, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είπε πως οι πρώτες πληροφορίες υποδηλώνουν πως η διαδικασία «πήγε καλά».

«Οι υπουργοί Οικονομικών έλαβαν μια προκαταρκτική αξιολόγηση που έλεγε ότι το πρόγραμμα πήγε καλά. Η τρόικα πρέπει να κάνει μια λεπτομερή αξιολόγηση και στη βάση αυτή θα αποφασίσει το Eurogroup για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων», δήλωσε η Μαριάνε Κότε.

Η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν ανέφερε, από την πλευρά της, πως είναι πιθανό να υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης την Πέμπτη.

«Θεωρώ πως είναι πιθανό να καταλήξουμε σε συμφωνία για την καταβολή της επόμενης δανειακής δόσης στην αυριανή συνεδρίαση», είπε η φινλανδή ΥΠΟΙΚ σε δημοσιογράφους.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να αποδεχθεί όλες τις προσφορές ύψους 31,9 δισ. ευρώ που έλαβε στο πλαίσιο της επαναγοράς χρέους, εάν οι διεθνείς δανειστές αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους για το εγχείρημα αυτό κατά 1,29 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό για τη διαδικασία, το EFSF θα χρηματοδοτούσε την επαναγορά με περίπου 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο ΟΔΔΗΧ είπε ότι θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια 1,29 δισ. ευρώ για να επαναγοράσει όλα τα ομόλογα που πρόσφεραν οι επενδυτές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μέση τιμή που πρόκειται να καταβληθεί ανέρχεται περίπου στο 33,8% της ονομαστικής αξίας - αρκετά υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, όταν συμφωνήθηκε η διαδικασία τον περασμένο μήνα.

Πέραν της αποδέσμευσης της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ, η γνωμάτευση του αυριανού Eurogroup θα κρίνει και την πορεία εφαρμογής του συνολικού πακέτου μείωσης του δημόσιου χρέους, καθώς, όπως σχεδιάστηκε, προβλέπει πως η επαναγορά θα συμβάλει κατά 50% (ήτοι περίπου 20 δισ. ευρώ) στο στόχο για τη μείωση του χρέους, δηλαδή κατά 40 δισ. ευρώ, μέχρι το 2020.

Προϋπόθεση όμως αποτελεί να πειστεί για την επιτυχία του buy back και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «Τεχνικά η διαδικασία ήταν πετυχημένη», δήλωσε παράγοντας με άμεση εμπλοκή στο θέμα της διαδικασίας της επαναγοράς, αλλά συμπλήρωσε πως «το θέμα είναι να γίνει (η διαδικασία) και πολιτικά δεκτή την Πέμπτη. Στο Eurogroup θα αποφασίσουν αν είναι επιτυχημένη».

naftemporiki.gr

2012-12-12

 

>