lefkada-news

Επισπεύδονται τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Η πάταξη της φοροδιαφυγής αναδεικνύεται, από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, ότι θα είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για το 2013, καθώς τα μηνύματα που έρχονται σχεδόν από όλα τα «μέτωπα» των εσόδων είναι αρνητικά και ανησυχητικά.


Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σχεδιάζει νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ούτως ώστε να εισπραχθεί μέρος αυτών και να πάρει «ανάσες» ο προϋπολογισμός.
Από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής θα εξαρτηθεί σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, η ορθή πορεία του προϋπολογισμού και εν πολλοίς η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αφού είναι δεδομένο ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει προ πολλού εξαντληθεί, από τους φόρους και τις εισφορές που έχουν επιβληθεί, γεγονός που πρέπει να απομακρύνει κάθε σκέψη από το οικονομικό επιτελείο ότι οποιαδήποτε «μαύρη τρύπα» θα μπορεί στο εξής να κλείσει με την επιβολή νέων εισπρακτικών μέτρων.

Το γεγονός, εξάλλου, ότι νέα βάρη δεν αντέχουν ούτε οι φορολογούμενοι, ούτε και η αγορά, πιστοποιείται και από την πορεία των ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο που με ιλιγγιώδη ταχύτητα έχουν ήδη προσεγγίσει τα 56 δισ. ευρώ, αφού μόνο τον προηγούμενο χρόνο αυξάνονταν περίπου κατά 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα, αν και η μεγάλη «έκρηξη» σημειώθηκε μετά το διάστημα Ιουλίου - Αυγούστου οπότε και ταχυδρομήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ο κύριος όγκος των «φουσκωμένων» εκκαθαριστικών.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΓΓΠΣ, από την αρχή του 2012 μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 12 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των οφειλών στο ποσό-ρεκόρ των 55,5 δισ. ευρώ, ενώ από τον περασμένο Αύγουστο έχουν αυξηθεί κατά 5 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όπως έχει επισημάνει η «Ν», σχεδιάζει νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ούτως ώστε να εισπραχθεί μέρος αυτών και να πάρει «ανάσες» ο προϋπολογισμός, όμως μέχρι στιγμής οι προτάσεις δεν έχουν γίνει αποδεκτές από την τρόικα.

Μόνη πηγή εσόδων

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζοντας τα προβλήματα και προκειμένου να αποφύγει, πολύ σύντομα, ένα δημοσιονομικό «αδιέξοδο», με δεδομένο ότι οι δαπάνες δεν μπορούν να περισταλούν περισσότερο, αναζητά ήδη νέα μέτρα που θα ενισχύσουν το οπλοστάσιο κατά της φοροδιαφυγής αφού είναι η μόνη «πηγή» για αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Το σχετικό σχέδιο νόμου αναμένεται να έρθει στη Βουλή περί το Μάιο, όμως υπάρχουν ήδη εισηγήσεις για επίσπευση των διαδικασιών από υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες, αφού γνωρίζουν ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η ψήφισή του, η έκδοση των ερμηνευτικών εγκυκλίων και γενικότερα η υλοποίησή του, θα χαθεί πολύτιμος χρόνος. Στο πλαίσιο αυτό ήδη στήνεται το νέο πλέγμα μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει και ορισμένα άμεσα μέτρα όπως κίνητρα για πληρωμές με πλαστικό χρήμα, θέσπιση ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους, καθώς και αποδείξεις. Ειδικότερα, προωθούνται:

- η δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου εντός του 2013 για όλους τους φορολογούμενους. Όλα τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να δηλώσουν επακριβώς στην εφορία το ύψος της κινητής περιουσίας τους (την ακίνητη τη γνωρίζει ήδη το υπουργείο Οικονομικών μέσω των δηλώσεων Ε9) όπως αυτή διαμορφώνεται την 1η Ιανουαρίου 2013. Στο εξής κάθε μεταβολή θα πρέπει να δικαιολογείται με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα των φορολογούμενων.

- η έναρξη της παροχής κινήτρων εντός του 2013 για τη χρήση πλαστικού χρήματος σε όλο και περισσότερες συναλλαγές των φορολογούμενων. Σε πρώτη φάση εξετάζεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο το όριο αξίας συναλλαγής πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής (πιστωτική, χρεωστική κάρτα, επιταγή, έμβασμα κ.ά.) από τα 1.500 ευρώ που είναι σήμερα στα 500 ευρώ. Επίσης, εξετάζεται σοβαρά να δοθούν και άλλου είδους κίνητρα στους φορολογούμενους για τη χρήση πλαστικού χρήματος όπως είναι η έκπτωση φόρου και η συμμετοχή σε κληρώσεις για δώρα (π.χ. ταξίδια, αυτοκίνητα κ.ά.). Επισημαίνεται ότι με τη χρήση πλαστικού χρήματος γίνεται καταγραφή άμεσα τόσο της δαπάνης του φορολογούμενου όσο και των εσόδων των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, ενώ είναι εφικτή η άμεση απόδοση στο Δημόσιο του ΦΠΑ που είναι ενσωματωμένος σε κάθε συναλλαγή.

- η προσωρινή διατήρηση του μέτρου των αποδείξεων και το 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό που εξετάζεται, εν όψει και της ψήφισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, έως τις 11 Ιανουαρίου από τη Βουλή, είναι να παραμείνει το πρόστιμο για την αξία των αποδείξεων που θα λείπει στους φορολογούμενους στο 10% αντί για το 22%.

Αρνητικά μηνύματα

Τα «μηνύματα» είναι αρνητικά από πολλά μέτωπα αφού:

- ένας στους πέντε επιτηδευματίες «ξεχνάει» να υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και δεν αποδίδει το φόρο στο Δημόσιο. Από την αρχή του 2012 και μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, θα έπρεπε να είχαν υποβληθεί συνολικά 5.209.981 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Εμπρόθεσμα, όμως, υποβλήθηκαν 4.057.013 δηλώσεις, ενώ 1.135.662 αμέλησαν τις υποχρεώσεις τους.

- στο ενδεκάμηνο έγιναν 1.671 έλεγχοι, αλλά αν και επιβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 39.905.872 ευρώ, εισπράχθηκε μόνο το 10,79%, δηλαδή 4.307.538 ευρώ.

- από τα τέλη κυκλοφορίας αναζητούνται, μέχρι και την προσεχή Τρίτη 8 Ιανουαρίου οπότε και λήγει η παράταση για τη πληρωμή τους, περίπου 350 εκατομ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης συνολικά 1,25 δισ. ευρώ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr

2013-01-03

naftemporiki.gr

>