lefkada-news

Επέκταση αντικειμενικών και φόρος στα αγροτεμάχια

Στην επέκταση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στη φορολόγηση όλων των αγροτεμαχίων, μέσω της ένταξής τους στο νέο ενιαίο φόρο των ακινήτων, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Παρά τις «επιθυμίες» της τρόικας για αύξηση των αντικειμενικών αξιών, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» (φ. 31/12/2012, σελ.1), το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει σε πρώτη φάση να προχωρήσει στην επέκταση του συστήματος, προκειμένου να υπάρχει βεβαιότητα και σταθερότητα στη φορολογητέα βάση των ακινήτων και των σχετικών συναλλαγών, ενώ σε δεύτερη φάση θα προχωρήσει και στην αύξησή τους, εφόσον φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες της κτηματαγοράς που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στον «πάγο».

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά το σχεδιασμό για τα εκτός σχεδίου ακίνητα, εξετάζεται η ένταξή τους στον ενιαίο φόρο ακινήτων προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να κατανεμηθούν τα βάρη δικαιότερα, ώστε να συνεισφέρουν όλοι κατά τη δυνατότητά τους. Μάλιστα, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, μελετάται η ιδιαιτερότητα των εκτός σχεδίου ακινήτων και αγροτεμαχίων, ώστε να ληφθεί υπόψη για τη φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών τους.

Η σημαντικότερη πάντως αλλαγή στο καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων θα είναι η θέσπιση του ενιαίου φόρου, που θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα και το ΦΑΠ, ενώ από το νέο σύστημα το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία εφέτος 3 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι εισπράξεις που εκκρεμούν από το ΦΑΠ του 2010, του 2011 και του 2012, καθώς και το ειδικό τέλος ακινήτων.

Επισημαίνεται πάντως ότι ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» το ύψος του αφορολόγητου ορίου για το νέο φόρο, καθώς φαίνεται να απομακρύνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, το ενδεχόμενο να μη θεσπιστεί αφορολόγητο και να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Για το θέμα, ωστόσο, αναμένεται να ληφθεί οριστική απόφαση αμέσως μετά τις γιορτές από τη διακομματική επιτροπή, η οποία έχει συμφωνήσει στους βασικούς άξονες του νέου καθεστώτος, που θα προβλέπουν:

* αφορολόγητο όριο στις 50.000 ή 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας

* για τα φυσικά πρόσωπα η νέα κλίμακα να έχει 7 - 9 φορολογικά κλιμάκια, ενώ οι συντελεστές να ξεκινούν από 0,1% ή 0,15% και να φθάνουν μέχρι 2% ή 2,5%, για ακίνητη περιουσία όμως που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 3.000.000 ή 4.000.000 ή 5.000.000 ευρώ.

* για τα νομικά πρόσωπα, η φορολόγηση των ακινήτων τους να γίνει όχι μόνο με τρεις συντελεστές που ισχύουν σήμερα (0,1%, 0,3% και 0,6%) άλλα με 10 συντελεστές, ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου (άλλος για εμπορικά, άλλος για βιομηχανικά ακίνητα κ.λπ.). Επισημαίνεται ότι στα ακίνητα της Εκκλησίας θα διατηρηθεί η απαλλαγή από το φόρο για τους λατρευτικούς χώρους.

* από το φόρο δεν θα εξαιρούνται οι κατ` επάγγελμα αγρότες, όμως θα καθοριστεί αφορολόγητο όριο, το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία της γης.

Ερχεται ένα εκκαθαριστικό με δύο φόρους

Το υπουργείο Οικονομικών επισπεύδει τις διαδικασίες για την αποστολή των εκκαθαριστικών του ΦΑΠ 2011 και 2012, καθώς προσδοκά να εισπράξει συνολικά 1,2 δισ. ευρώ που θα αποτελέσουν μια «τονωτική ένεση» για τον προϋπολογισμό.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μελετά όπως τα ειδοποιητήρια που θα σταλούν περί τα μέσα Φεβρουαρίου σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να περιλαμβάνουν και το ΦΑΠ του 2011 και του 2012. Επειδή φυσικά το ποσό που θα καλούνται να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι υπόχρεοι θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο, μελετάται να τους δοθεί η δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο σε δέκα ή ακόμη και σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2011 και για το 2012 θα κληθούν να καταβάλουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2011, ή την 1η Ιανουαρίου 2012 αντίστοιχα, κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Τόσο ο ΦΑΠ του 2011, όσο και του 2012, θα υπολογιστούν με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,2% έως και 2% επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κάθε υπόχρεου, μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ποσού των 200.000 ευρώ.

Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας με ανακοίνωσή του σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για απανωτά «χαράτσια» στα ακίνητα, αναφέρει ότι τα ειδοποιητήρια με το φόρο ακίνητης περιουσίας που φθάνουν στους φορολογούμενους για τα έτη 2010, 2011 και 2012, αφορούν μικρό μόνο αριθμό ιδιοκτητών, δεδομένου ότι ο φόρος αφορά φυσικά πρόσωπα με μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπου το αφορολόγητο είναι ατομικό.

Για παράδειγμα, ΦΑΠ για το 2010 θα πληρώσει περίπου το 5% των ιδιοκτητών ακινήτων οι όποιοι κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ το άτομο και άρα στο ζευγάρι άνω των 800.000 ευρώ. Για το 2011, λόγω μείωσης του αφορολόγητου, οι ιδιοκτήτες που θα πληρώσουν το φόρο ανέρχονται σε περίπου 10% με ατομική ακίνητη περιουσία από 200.000 ευρώ και άνω, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά για το 2012.

Μεγάλες ανατροπές

Οι αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, που ήδη σχεδιάζονται από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα είναι σημαντικές, καθώς, εκτός από την επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη την Ελλάδα και τη θέσπιση του νέου ενιαίου φόρου, θα προβλέπουν μεταξύ άλλων και τα εξής:

* μείωση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ακόμη και κατά 50%. Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα όρια σήμερα είναι 200.000 για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.

* μείωση, κατά 33%, του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια. Σήμερα, το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και τις κληρονομιές (σύζυγοι, τέκνα, εγγονοί) ανέρχεται στις 150.000 ευρώ. Το τμήμα της ακίνητης περιουσίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ και μέχρι τις 300.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ με 5% και πάνω από τις 600.000 ευρώ φορολογείται με 10%.

* θέσπιση φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με το ισχύον καθεστώς ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με συντελεστή 8% - 10%, καθώς μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 8% και για την υπερβάλλουσα αξία συντελεστής 10%. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι συντελεστές του φόρου μεταβίβασης στη χώρα μας είναι 8% και 10%, όταν στην Αυστρία ο φόρος μεταβίβασης είναι 3,5%, στην Πορτογαλία 1% - 6%, στην Ιρλανδία 1% - 2% και στη Νορβηγία και στη Βουλγαρία 2,5%.

Στο πλαίσιο εξάλλου του γενικότερου σχεδίου εντοπισμού του «μαύρου χρήματος» και σύλληψης της φοροδιαφυγής, εξετάζεται να επανέλθει το «πόθεν έσχες» στην αγορά των ακινήτων πριν από την 1η Ιανουαρίου 2014.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr

2013-01-04

naftemporiki.gr

>