lefkada-news

Η συγχώνευση Εθνικής - Alpha κολλάει στους όρους

Σε ναυάγιο φαίνεται να οδεύει η πρόταση φιλικής συγχώνευσης που κατέθεσε η Εθνική Τράπεζα στην Alpha Bank στις 18 Ιανουαρίου.

Η Alpha απέρριψε αργά χθες το απόγευμα την πρόταση ως μη συμφέρουσα για τους μετόχους της. Προηγήθηκε ένα θρίλερ, καθώς οι φήμες που κυκλοφορούσαν για επικείμενο γάμο των δύο τραπεζών, ανάγκασε τη διοίκηση του Χ.Α. ν` αναστείλει τη διαπραγμάτευση των μετοχών των δύο τραπεζών και τη διοίκηση της Εθνικής να δημοσιοποιήσει τους όρους της προσφοράς.

Η Εθνική Τράπεζα υπέβαλε πρόταση φιλικής εξαγοράς στην Alpha Bank στις 18 Ιανουαρίου, σχετικά με τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Στις 3 Φεβρουαρίου οι δύο τράπεζες υπέγραψαν συμφωνία εμπιστευτικότητας αποκλειστικών διαπραγματεύσεων και τα αντίστοιχα στελέχη διοίκησης ξεκίνησαν συζητήσεις, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τους όρους της συγχώνευσης.

Το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank, ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, κατέληξε, νωρίς χθες το απόγευμα, ότι η πρόταση της Εθνικής δεν είναι συμφέρουσα για τους μετόχους της τράπεζας.

Οι όροι της πρότασης που κατέθεσε η Εθνική προέβλεπαν ότι η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί με ανταλλαγή μετοχών που θα εκδώσει η Εθνική Τράπεζα. Οι μέτοχοι της Alpha θα έπαιρναν 8 νέες μετοχές της Εθνικής για κάθε 11 υφιστάμενες μετοχές της Alpha. Ετσι, στη νέα τράπεζα που θα προέκυπτε, οι μέτοχοι της Εθνικής θα ήλεγχαν το 71% και αυτοί της Alpha το υπόλοιπο 29%. Η άμεση συμμετοχή του Δημοσίου στον Ομιλο θα ανερχόταν σε 0,9% και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης σε 12%.

Από την πλευρά της, η Εθνική -που ξεκίνησε τη «φιλική πολιορκία»- είναι πεπεισμένη ως προς τα οικονομικά και στρατηγικά οφέλη που απορρέουν από την πρότασή της. Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο της Alpha εκτίμησε ότι η πρόταση εμπεριέχει σημαντικές αβεβαιότητες για τους μετόχους της τράπεζας, οι οποίες την καθιστούσαν μη αποδεκτή.

Alpha: Ασύμφορη η πρόταση

Οπως αναφέρει η Alpha σε ανακοίνωσή της, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας «αποφάσισε ομόφωνα, μετά προσήκουσα μελέτη των όρων της, όπως απορρίψει την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της Alpha».

Οσον αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες της πρότασης που υπέβαλε η Εθνική, κατ` αρχάς η σχέση ανταλλαγής προέβλεπε υπερτίμημα 23,4% επί της τιμής κλείσιματος της Alpha κατά την 17η Ιανουαρίου 2011, μία ημέρα δηλαδή πριν την υποβολή της πρότασης. Με βάση το κλείσιμο της 17ης Φεβρουαρίου, το υπερτίμημα διαμορφώνεται στο 18,5% για την Alpha, ενώ σε σχέση με τη μέση τιμή των μετοχών των τελευταίων 12 μηνών το υπερτίμημα διαμορφώνεται στο 22,1%.

Η προτεινόμενη κατανομή αρμοδιοτήτων, η οποία αποτέλεσε και τη θρυαλλίδα στην αποτυχία της προηγούμενης προσπάθειας συγχώνευσης, που είχε γίνει το 2001, προέβλεπε ότι τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου θα κατέχει στέλεχος της Alpha, ενώ τη θέση του μη εκτελεστικού αντιπρόεδρου θα καταλάβει στέλεχος της ΕΤΕ.

Για τη θέση όμως του διευθύνοντος συμβούλου, την πρόταση θα υπέβαλε η ΕΤΕ. Το διοικητικό συμβούλιο της νέας τράπεζας θα αποτελούνταν από 8 εκτελεστικά μέλη, (συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου), τα οποία θα μοιραζόταν ισομερώς μεταξύ των δύο τραπεζών. Οι υπόλοιπες διευθυντικές θέσεις θα κατανέμονταν με αξιοκρατικά κριτήρια.

Με την προτεινόμενη συγχώνευση θα δημιουργούνταν η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, η οποία -όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΤΕ Βασ. Ράπανος- θα ήταν σε θέση να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Απόστολος Ταμβακάκης, εξέφρασε την εκτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Γ. Κωστόπουλου και στα επιτεύγματά του. Ο ίδιος είχε εκφράσει την προσδοκία και επιθυμία του να λάβει θετική απάντηση από το διοικητικό συμβούλιο της Alpha.

Από τη συγχώνευση η ΕΤΕ υπολογίζει ότι θα προκαλούνταν συνέργειες της τάξεως των 550 με 700 εκατ. ευρώ ετησίως. Και τούτο γιατί, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «θα μειωθούν οι γενικές και διοικητικές δαπάνες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

Η ΕΤΕ πάντως προσδοκά ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνεργειών θα προκύψει από τις διεθνείς δραστηριότητες των δύο τραπεζών αλλά και από την εκλογίκευση του κόστους άντλησης κεφαλαίων.

Η νέα τράπεζα που θα δημιουργούνταν, εκτός από ισχυρή κεφαλαιακή βάση θα διέθετε μεγαλύτερη ρευστότητα καθώς ο λόγος των δανείων προς τις καταθέσεις θα υποχωρούσε στο 109%.

* «Η κυβέρνηση ενθαρρύνει παρόμοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες αποβλέπουν στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. *

enet.gr

>