lefkada-news

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες-«Λογαριασμό» για την αξιοποίηση των εγγυήσεων ζητά από τις τράπεζες η κυβέρνηση

Επιστολές στις τράπεζες που έχουν πάρει εγγυήσεις σκοπεύει να αποστείλει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στις οποίες θα ζητά αναλυτικές εκθέσεις για το πώς τις έχουν αξιοποιήσει.

Η κίνηση ακολουθεί τις έντονες επικρίσεις τόσο μελών του Υπουργικού Συμβουλίου όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης εν όψει και της παροχής νέων εγγυήσεων 30 δισ. ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η σφοδρή κριτική των μελών της κυβέρνησης επικεντρώνεται στο ότι οι εγγυήσεις δεν έχουν περάσει στην πραγματική οικονομία, μέσω της παροχής ρευστότητας στην αγορά.

Από την πλευρά της, και η Νέα Δημοκρατία είχε κάνει λόγο για «λαϊκισμό και ανικανότητα», λέγοντας πως ενώ «οι Έλληνες ακόμα θυμούνται τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης της ΝΔ για τα 28 δισ. που τότε διοχετεύτηκαν στις τράπεζες. σήμερα οι υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που εν τω μεταξύ έχουν ήδη διοχετεύσει άλλα 40 δισ. στις τράπεζες, τσακώνονται για το πώς θα δοθούν επιπλέον 30 δισ. ευρώ».

«Όσα λένε οι υπουργοί για την κρατική χρηματοδότηση των τραπεζών τη στιγμή που αυξάνουν τον κρατικό πακτωλό προς αυτές έχουν μηδαμινή αξία» αναφέρει και το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως «η ουσία είναι ότι μόνο οι τράπεζες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που διασυνδέονται μαζί τους έχουν πάρει δυο ολόκληρους κρατικούς προϋπολογισμούς από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ- ΝΔ για να προστατευτεί η κερδοφορία τους από την κρίση, όταν οι άνεργοι και οι λαϊκές οικογένειες υποφέρουν από τα βάρβαρα μέτρα τους».

Επικριτικός εμφανίστηκε και ο ΛΑΟΣ: Ο εκπρόσωπός του Κ.Αϊβαλιώτης ανέφερε πως «όταν η κυβέρνηση του Καραμανλή έδινε τα πρώτα 28 δισ., χαλούσαν τον κόσμο, τώρα, με την κάθε πίεση που δέχονται, ρίχνουν χρήματα στο τραπεζικό σύστημα».

«Η μόνη λύση», συνέχισε «είναι η συγχώνευση, και αν αυτή δεν επιτευχθεί με επιμέρους διάλογο μεταξύ των τραπεζών, τότε να υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης που να στοχεύει στην αναγκαστική συγχώνευση».

Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την μέχρι τώρα πολιτική ενίσχυσης σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ, η οποία αναφέρει πως «οι ληστρικές πρακτικές των τραπεζών και η υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών από τα δυσβάσταχτα χρέη δεν φαίνεται να απασχολεί μια κυβέρνηση που έχει ως
μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση του χρηματοπιστωτικού τομέα και των μεγάλων
επιχειρήσεων».

Ταυτόχρονα, συνεχίζει ο ΣΥΝ, η ενίσχυση «αποδεικνύεται και αναποτελεσματική, αφού δεν μεταφράζεται σε ενίσχυση, έστω και ελάχιστη, της ρευστότητας στην αγορά», αντιπροτείνοντας τη δημιουργία «ενός ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα και τον κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος».

Υπενθυμίζεται ότι τo νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ενίσχυση κατά 30 δισ. ευρώ του εγγυητικού πυλώνα του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ενισχύσεις θα παρέχονται εφόσον κάθε πιστωτικό ίδρυμα προετοιμάσει και εφαρμόσει σχέδιο για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης, που θα εγκρίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ταυτόχρονα.

Με το νομοσχέδιο διευρύνονται οι αρμοδιότητες του εκπροσώπου του ελληνικού δημοσίου στις τράπεζες που θα πάρουν τις πρόσθετες εγγυήσεις, με στόχο την αποτελεσματική εποπτεία εφαρμογής των μέτρων ενίσχυσης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρέχεται πρόσβαση εκτός από τα βιβλία και στοιχεία και στις εκθέσεις αναδιάρθρωσης και βιωσιμότητας και στα σχέδια για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης της κάθε τράπεζας, καθώς και της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Τέλος, προβλέπεται ότι σε περίπτωση διανομής μερίσματος, τα πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο πλαίσιο ενίσχυσης των τραπεζών με τη μορφή προνομιούχων μετοχών, υποχρεούνται στη διανομή αποκλειστικά μετοχών, ως μέρισμα και για τη χρήση 2010.

tanea.gr

>