S&P: Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας-Σφοδρή επίθεση Παπανδρέου
Στην υποβάθμιση της αξιολόγησής του για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε `BB-` από `BB+` προέβη την Τρίτη ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor`s, εκτιμώντας ότι η χώρα θα αναγκαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης και μετά το 2013.
Ο οίκος διαπιστώνει αυξημένο δημοσιονομικό ρίσκο, καθώς το έλλειμμα του 2010 θα ξεπεράσει κατά πάσα πιθανότητα τον αναθεωρημένο στόχο της κυβέρνησης για 9,6% του ΑΕΠ, ενώ προβλέπει ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα η κυβέρνηση δεν θα πετύχει το στόχο του 2011 για μείωση στο 7,5% του ΑΕΠ.
H S&P θεωρεί ότι η Ελλαδα θα υποχρεωθεί να αναζητήσει χρηματοδότηση από το μόνιμο μηχανισμό που δημιουργείται, εξέλιξη που θεωρεί ότι θα είναι επιζήμια για τους ομολογιούχους των χωρών μελών της ΕΕ.
Διατηρεί την ελληνική οικονομία υπό παρακολούθηση, και προειδοποιεί ότι πιθανόν να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας κατά μία ή δύο βαθμίδες, αν χειροτερέψουν τα δημοσιονομικά της χώρας.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα αποστείλλει στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία την Πέμπτη στοιχεία που προβλέπουν εκτίναξη του ελλείμματος του 2010 πάνω από το 10%.
Ο οίκος προχώρησε και σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας στο ‘ΒΒΒ+’.
Το spread του δεκαετούς ομολόγου κινείται ανοδικά σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό, μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης, διαμορφούμενο κοντά στις 950 μονάδες βάσης, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με πτώση 1,97% στις 1.579,76 μονάδες.
Στις αρχές Μαρτίου ο οίκος είχε προειδοποιήσει ότι μπορεί να περιορίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο `ΒΒ-` εάν καταστεί σαφές ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ευνοήσει τους δημόσιους πιστωτές σε βάρος των ιδιωτών που κατέχουν κρατικά ομόλογα.
«Οι οίκοι αξιολόγησης δεν λογοδοτούν πουθενά»
«Οι οίκοι αξιολόγησης δεν λογοδοτούν πουθενά και υποβαθμίζουν την Ελλαδα όχι για όσα κάνει, αλλά για τις κατευθύνσεις της ΕΕ, κρίνοντας ότι δεν ήταν επαρκείς, σχολίασε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι εκκρεμούν σημαντικές αποφάσεις που θα ηρεμήσουν τις αγορές. Ανέφερε δε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αξιολογήσει αυτούς τους οίκους.
skai.gr
Σφοδρή επίθεση Παπανδρέου στους οίκους αξιολόγησης μετά τη νέα υποβάθμιση
Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την S&P δεν αντανακλά τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης που καταβάλλει η χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
«Δεν μάς υποβαθμίζουν εξαιτίας όσων κάνει η Ελλάδα» συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου, κληθείς να σχολιάσει την κίνηση της S&P κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
«Η όλη προσπάθεια και όλο το πρόγραμμα και ο προγραμματισμός της Ελλάδας είναι να βγει το νωρίτερο στις αγορές» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Reuters.
Σχολιάζοντας την κίνηση του ολικου αξιολόγησης ο πρωθυπουργός είπε ακόμη: «Από τη φούσκα της ευημερίας πέρασαν στον πανικό. Αποδείξαμε ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο και αυτό αναγνωρίζεται από όλη την Ευρώπη».
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι οι οίκοι αξιολόγησης μέχρι πρόσφατα αξιολογούσαν με ΑΑΑ επιχειρήσεις και τράπεζες, τις οποίες χαρακτήρισε τοξικές και υπεύθυνες για τη κρίση.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση μεταξύ αγορών και πολιτικής και πρόσθεσε ότι τίθεται ζήτημα για το ποιος κυβερνά τον κόσμο.
Η Standard & Poor`s υποβάθμισε την αξιολόγησή της για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες σε `BB-` από `BB+`, εκτιμώντας ότι η χώρα θα αναγκαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης και μετά το 2013.
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι το 2012 θα είναι η χρονιά που θα αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας.
Πρόσθεσε ότι η χώρα αναμένεται να μπει σε θετικούς ρυθμούς προς το τέλος του 2011.
«Ήδη τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως το βαθύτερο σημείο της υφεσιακής πορείας της οικονομίας ανήκει στο παρελθόν» είπε ο κ. Πεταλωτής παραπέμποντας σε «ενθαρρυντικά» στοιχεία επ` αυτού και ειδικότερα στην αύξηση των εξαγωγών κατά 40% το τελευταίο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό.
Συνέπεια αυτού, είπε, είναι η σημαντική μείωση του εξωτερικού ελλείμματος της χώρας.
Αναφορικά με δημοσιεύματα περί αναθεώρησης του ελλείμματος προς τα πάνω, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι υπάρχει πλέον ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, για να διατυπώνει το έλλειμμα κάθε φορά. Συμπλήρωσε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει κάποιο σχόλιο, καθότι δεν υπάρχει ακόμα η έκθεσή της.
Σημείωσε πάντως ότι οι όποιες παρεκκλίσεις υπάρχουν σε οικονομικά μεγέθη, αντιμετωπίζονται.
tanea.gr