Το ελληνικό χρέος διχάζει την Ευρώπη - Αποκλείουν την αναδιάρθρωση χρέους Ολι Ρεν και Τρισέ - Πιέζουν οι εταίροι προς αυτή την κατεύθυνση
- "Αποκλείουμε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους", είπε ο ευρωπαίος επίτροπος
- Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε με απαξιωτικό τρόπο κατά του διοικητή της ΕΚΤ
- "Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε επιθυμητή" λέει ο Λουκάς Παπαδήμος
Μεγάλη διαφωνία έχει προκύψει στις Βρυξέλλες μεταξύ του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ και των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αναφορικά με την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Όπως αποκαλύπτει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο το επόμενο τεύχο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη του κ. Τρισέ με τους υπουργούς Οικονομικών υπήρξαν ενστάσεις και αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα έχει τελικά την ικανότητα να εξυπηρετήσει το χρέος της και να βγει στις αγορές από τον επόμενο χρόνο.
Ο διοικητής της ΕΚΤ σύμφωνα με το περιοδικό φέρεται να αρνήθηκε ακόμα και να συζητήσει τέτοιο θέμα, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σημαίνει πως οι τράπεζες και η Ευρωζώνη που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα θα υποστούν ζημιές.
Στην αντίπερα όχθη, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Σόιμπλε φέρεται να δηλώνει πως η συμπεριφορά του κ. Τρισέ είναι υπερβολική και ως ένα βαθμό αναξιόπιστη για το θέμα των αγορών κεφαλαίου.
Είχε προηγηθεί η αυστηρή προειδοποίηση του επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γιούνκερ, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε πως η Ελλάδα ίσως αποδειχθεί ανίκανη να περιορίσει το έλλειμμά της, τονιζοντας την αναγκαιότητα να συνεχίσει την δημοσιονομική προσπάθεια η κυβέρνηση.
"Αποκλείουμε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους", τόνισε ο Επίτροπος της Κομισιόν Ολι Ρεν σε συνέντευξη τύποπυ μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κεντρικών τραπεζών. Οπως είπε "βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας το οποίο έχει σχεδιαστεί παρα πολύ προσεκτικά".
Στο μεταξύ, ο πρώην υποδιοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας σε συνέδριο την Ουάγιγκτον, υποστήριξε πως "η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους δεν είναι ούτε αναγκαία αλλά ούτε και απαραίτητη".
Οπως είπε "δεν είναι επιθυμητή επειδή οι πιθανές αρνητικές συνέπειες της είναι ενδεχόμενο να ξεπεράσουν τα αναμενόμενα πλεονεκτήματα. Και δεν είναι αναγκαία αν το πρόγραμμα σύγκλισης εφαρμοστεί σωστά όπως πιστεύω ότι μπορεί και πρέπει να γίνει".
Ο κ. Παπαδήμος έκανε λόγο για σύγχυση στο δημόσιο διάλογο, καθώς οι αντιλήψεις περί αναδιάρθρωσης χρέους έχουν διαφορετικές ερμηνείες και συνέπειες. Η πρώτη από αυτές μπορεί να περιλαμβάνει το λεγόμενο «κούρεμα» και απώλειες για τους ομολογιούχους. Η δεύτερη μπορεί να περιλαμβάνει μια οικειοθελή συμφωνία επιμήκυνσης του χρέους με όρους και προϋποθέσεις που δεν έχουν ως αποτέλεσμα ουσιαστικές αλλαγές στην τρέχουσα αξία των χρεογράφων".
Οταν ρωτήθηκε αν προβλέπει το δεύτερο σενάριο, ο κ. Παπαδήμος είπε "δεν απαντώ επίσημα στο ερώτημα σας, αλλά αυτό είναι αυτονόητο".
Τελευταία ενημέρωση: 09.04.2011 | 21:25
newsit.gr