Οπισθεν, σε χειρόγραφες δηλώσεις μετά την αποδιοργάνωση του Taxisnet
Το Υπουργείο καταργεί την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή για Ο.Ε, Ε.Ε και κοινοπραξίες
Την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων εισοδήματος για Ο.Ε., Ε.Ε., κοινωνίες, και κοινοπραξίες καταργεί με απόφαση του το υπουργείο Οικονομικών, αναγνωρίζοντας στην ουσία υπολειτουργία του δικτύου Τaxisnet για τις συγκεκριμένες δηλώσεις. Παράλληλα παρατείνεται μέχρι τις 5 Μαΐου η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων για ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις με βιβλία Α ή Β κατηγορίας κλπ.
Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ήταν στην πρώτη γραμμή της επικοινωνιακής πολιτικής του ΥΠΟΙΚ καθώς όπως το ίδιο υποστήριζε μέσω της βάσης δεδομένων που δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο, γίνονται διασταυρώσεις και εντοπίζονται κρούσματα φοροδιαφυγής.
Σήμερα έγινε ένα βήμα πίσω και πλέον οι δηλώσεις των παραπάνω εταιρειών (της παραγρ. 4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε.) ,θα υποβάλλονται προαιρετικά μέσω διαδικτύου, με τις καταληκτικές ημερομηνίες να ξεκινούν από 18 Απριλίου και να λήγουν στις 28 του ίδιου μήνα.
Παράλληλα, όσες δηλώσεις αφορούν σε ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες που δεν τηρούν βιβλία ή τηρούν βιβλία Α΄ ή Β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., φορολογούμενων που απέκτησαν εισοδήματα από συμμετοχή σε Ε.Π.Ε., από ακίνητα, από κινητές αξίες κλπ. μπορούν να υποβληθούν μέχρι 5 Μαΐου, εάν αυτό γίνει μέσω του Taxisnet.
Υπενθυμίζεται πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικονομολόγων, με χθεσινή της ανακοίνωση ζητούσε από τον υπουργό Οικονομικών, να μην καταργήσει την ηλεκτρονική υποβολή αλλά να δώσει απλώς παράταση στις προθεσμίες και ταυτόχρονα χρόνο για να επιλυθούν οι όποιες τεχνικές δυσλειτουργίες που έχουν παρουσιαστεί στο taxisnet και ως ένα βαθμό δικαιολογούνται για ένα νέο σύστημα.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η υποβολή δηλώσεων στις εφορίες, "επιτρέπει την φοροδιαφυγή με αποτέλεσμα και πάλι την μείωση των κρατικών εσόδων, εξαφανίζει τις μειώσεις κόστους και χρόνου (ουρές και συνωστισμός στις ΔΟΥ, απώλεια χρόνου στην παραλαβή και καταχώρηση των δεδομένων από τους υπαλλήλους των ΔΟΥ), επιτρέπει την αναβίωση των γνωστών παρανόμων κυκλωμάτων, φορτώνει από τεχνική άποψη αντί να ανακουφίζει το όλο σύστημα της ηλεκτρονικής παραλαβής και επεξεργασίας, μειώνει τον ελεύθερο χρόνο των ελεγκτικών μηχανισμών και των ΔΟΥ και δεν τους επιτρέπει να ασχοληθούν με ελέγχους".
Στην ίδια γραμμή και η χθεσινή ανακοίνωση των εμπόρων (ΕΣΕΕ) που ζητούσαν παράταση μέχρι τέλος Μαϊου λόγω προβλημάτων στο Taxisnet. Αυτά σύμφωνα με τους ίδιους αφορούν σε:
• περιπτώσεις που κατά την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων συνέβαινε μετάπτωση από το λογαριασμό του νομικού προσώπου στο λογαριασμό test με αποτέλεσμα εμφάνιση λανθασμένων στοιχείων.
• καθυστερήσεις του συστήματος και εμφάνιση μηνυμάτων σφάλματος με ταυτόχρονη διακοπή της επικοινωνίας με το Taxisnet.
• αδυναμία υποβολής δήλωσης Ε3 των επιτηδευματιών που επιθυμούσαν να υπαχθούν στον «αυτοέλεγχο» με μηδενικές δαπάνες ή με ζημιογόνα αποτελέσματα.
• προβλήματα εκτύπωσης των εντύπων και των δηλώσεων που έχουν τη μορφή pdf.
Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών, στην ανακοίνωσή του τονίζει πως "παρά τις φήμες “καλοθελητών”, οι οποίοι επιδιώκουν να δημιουργησουν αίσθηση υπολειτουργίας και “κατάρρευσης”, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISNet λειτουργούν απρόσκοπτα, παρουσιάζοντας διαθεσιμότητα που τις περισσότερες μέρες ξεπερνά το 99%".
Εύλογα γεννάται η απορία γιατί από την στιγμή που το σύστημα λειτουργεί κανονικά καταργήθηκε η ηλεκτρονική υποβολή για ορισμένες δηλώσεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ