lefkada-news

Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν βοηθά η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης

Η δημόσια συζήτηση περί αναδιάρθρωσης δε βοηθά τη χώρα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους σε συνεννόηση με την Ευρώπη.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε για ακόμα μία φορά από την Ουάσινγκτον τις σχετικές εικασίες, τονίζοντας ότι το κόστος μιας τέτοιας κίνησης είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο όφελους θα μπορούσε να υπάρξει.

Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε εκτενώς στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015.

«Συνεχίζεται η προσπάθεια που ξεκινήσαμε για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 και ανακοινώθηκαν παρεμβάσεις ύψους 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3 δισ. είναι για να είμαστε βέβαιοι ότι οι στόχοι του 2011 για τη μείωση του ελλείμματος θα ισχύσουν», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «δημόσια περιουσία που δεν αξιοποιείται αποτελεί σπατάλη όταν ζητάμε τόσες θυσίες από τον ελληνικό λαό».

Είναι ένα πρόγραμμα, πρόσθεσε, το οποίο βασίζεται κυρίως στην συγκράτηση των δαπανών και σε λιγότερο βαθμό στην αύξηση των εσόδων. Ως προς την συγκράτηση των δαπανών, το πρόγραμμα δεν στηρίζεται σε «οριζόντια μέτρα», όπως περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που συγκρατούν το μισθολογικό κόστος του Δημόσιου, που μειώνουν τις λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες, που στοχεύουν καλύτερα τις κοινωνικές δαπάνες και που μειώνουν τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ. Ως προς το σκέλος των εσόδων είναι μια προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

Επανέλαβε ότι το πρόγραμμα με όλες τις επιμέρους παρεμβάσεις και τα ετήσια όρια δαπανών, ανά υπουργείο, θα ενσωματωθούν σε ένα νομοσχέδιο που θα κατατεθεί με νομοσχέδιο στην Βουλή μέχρι τις 15 Μαΐου.

Χαρακτήρισε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, ίσως από το πια φιλόδοξα προγράμματα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και μίλησε για παρεμβάσεις σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς για την οικονομία: λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, τομείς που χρειάζονται ιδιωτικά κεφάλαια και ιδιωτική τεχνογνωσία για να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν, να αλλάξουν, και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, επενδύσεων και ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, μέσα από αυτό το πρόγραμμα ελπίζουμε να έχουμε έσοδα 15 δισ. μέχρι το 2013 και 50 δισ. μέχρι το 2015, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα σημαντικής μείωσης του μεγάλου χρέους που έχει η χώρα.

«Δεν είναι εύκολη πορεία», υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε όσους ασκούν κριτική στα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, τόνισε την αναγκαιότητα του περιορισμού του ελλείμματος, και ζήτησε «να μας πουν με ποιο άλλο τρόπο θα σταματήσει η χώρα να ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει».

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που δέχεται ο ίδιος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν ασκεί προσωπική πολιτική αλλά την κυβερνητική, και ότι ο ίδιος «κρίνεται από τους Έλληνες πολίτες και, βεβαίως, ανά πάσα στιγμή από τον πρωθυπουργό».

Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να συγκρουσθεί με τα συμφέροντα που την αντιμάχονται και τις λαϊκίστικες φωνές, και θα κάνει αυτό που πρέπει χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα για τον οποίο σημείωσε ότι θα πρέπει να ενδυναμωθεί, και στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι είναι ώρα για τολμηρές αποφάσεις.

Σχετικά με τον ρόλο τον διεθνών αγορών, ο κ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε: «Αλίμονο εάν η πολιτική αυτής της κυβέρνησης εξαρτιόταν από την καθημερινή μεταβολή στις αγορές. Εμείς έχουμε έναν στόχο και είναι πολύ καθαρός. Θα μειώσουμε τα ελλείμματα, θα ξαναφέρουμε την ανάπτυξη, θα διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή στην χώρα και θα την βγάλουμε από την κρίση. Όποιος θέλει, ας έρθει να εξηγήσει σε μας και στους Έλληνες πολίτες με ποιον άλλο τρόπο μπορεί να γίνουν αυτά τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή η πορεία που ακολουθούμε είναι η μόνη που μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση. Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, πολλοί. Απλώς οδηγούν στην χρεοκοπία, στην περιθωριοποίηση της χώρας και εμείς αυτούς τους δρόμους δεν θα τους πάρουμε».

Ερωτηθείς, εάν πρότειναν οι δανειστές μεγάλη επιμήκυνση με μείωση επιτοκίου για όλο το χρέος, τόνισε ότι «δεν πρόκειται να απαντήσω σε θεωρητικές ερωτήσεις τέτοιου τύπου. Το θέμα δεν τίθεται».

Τέλος, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογο του, Τίμοθι Γκάιτνερ, μετέφερε την ικανοποίηση που του εξέφρασε ο τελευταίος, ο οποίος φέρεται να τόνισε ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο λαός της Ελλάδας έχουν κάνει πολύ περισσότερα από όσα ανέμεναν όλοι.

epikaira.gr

2011-04-17

>