Γιούγκερ - Παπακωνσταντίνου αποκλείουν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ ή την αναδιάρθρωση του χρέους της.
Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Γιούνκερ μετά την έκτακτη σύσκεψη που είχαν χθες το απόγευμα στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί των τεσσάρων ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο επίτροπος Ολι Ρεν.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη χθεσινή σύσκεψη, η πιθανότητα να παραταθεί η βοήθεια προς την Ελλάδα από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μετά το 2012 ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν.
Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό, ο Γιούνκερ επισήμανε: "Πιστεύουμε πως η Ελλάδα έχει ανάγκη ενός συμπληρωματικού προγράμματος προσαρμογής".
Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτό θα συζητηθεί λεπτομερώς στην σύνοδο υπουργών Οικονομικών στις 16 Μαΐου.
Ανακοίνωση EUROGROUP για τη χθεσινή συνάντηση
Στον εαυτό του και στην υπουργό οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ αποδίδει την πρωτοβουλία της χθεσινής συνάντησης στο Λουξεμβούργο, ο Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γουνκέρ, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε σήμερα.
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Προέδρου του Eurogroup είναι το εξής:
«Σε συνέχεια της ετήσιας συνάντησης στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Απρίλιο, η υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, η χώρα της οποίας κατείχε την προεδρία του G20 και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αποφάσισαν να συγκαλέσουν άτυπη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν το G20. H συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου το απόγευμα στο Λουξεμβούργο.
Κατά τη σύνοδο του G20 στην Ουάσιγκτον, η Ελλάδα υπήρξε αντικείμενο διεξοδικών συζητήσεων και γι` αυτό, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζ. Γιουνκέρ αποφάσισε να προσκαλέσει στη χθεσινή συνάντηση και τον υπουργό οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις με τους υπόλοιπους υπουργούς για τη σημερινή κατάσταση.»
Γ. Παπακωνστατίνου : Η Αθήνα δεν βγαίνει από το Ευρώ
Τα σενάρια εξόδου της χώρας μας από το Ευρώ, διαψεύδει, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα "Λα Στάμπα", ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Σ΄ ερώτηση αν "θα ήταν πιο εύκολο να βγείτε από το Ευρώ, όπως συμβουλεύει το γερμανικό περιοδικό Spiegel;" , ο υπουργός οικονομικών δηλώνει :
"Όχι, είναι αδύνατον. Πρώτα απ ΄ όλα διότι δεν υπάρχει μηχανισμός για τη έξοδο μιας χώρας από το Ευρώ. Οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές: Το δημόσιο χρέος θα διπλασιαζόταν, η αγοραστική δύναμη θα κατέρρεε, οι τράπεζες θα καταποντίζονταν και θα πέφταμε σε μια ύφεση πολεμικής περιόδου. Δεν έχει νόημα ούτε πολιτικά, ούτε κοινωνικά, ούτε οικονομικά. Θα ήταν μια καταστροφή που στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί κανείς, ούτε όσοι εξασκούνται επ` αυτού του ενδεχομένου, στις χώρες του Βορρά. Οι αναλυτές που πέρυσι έγραφαν ότι θα πτωχεύαμε, με διασκεδάζουν. Τώρα γράφον: οκ, δεν συνέβη, αλλά θα δείτε: θα συμβεί τα επόμενα χρόνια".
Σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους , ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει: "Συνεχίζω να υποστηρίζω ότι το κόστος μιας αναδιάρθρωσης θα ήταν πολύ πιο βαρύ από τυχόν ευνοϊκές συνέπειες. Αν η Ελλάδα επέβαλλε, μονομερώς, απώλειες στους κατόχους ομολόγων του δημοσίου, οι αγορές θα την απέκλειαν για πολύ καιρό, για το τραπεζικό σύστημα, οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες", τονίζει ο υπουργός οικονομικών. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπογραμμίζει, δε, ότι "όλες οι σχετικές θεωρίες που αναπτύσσονται, αφορούν χώρες που στο παρελθόν, βρίσκονταν σε εντελώς διαφορετική κατάσταση" και προσθέτει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, "ένας από του κυριότερους κινδύνους θα ήταν οι αλυσιδωτές συνέπειες για άλλες χώρες".
Ο υπουργός οικονομικών, εμμένει στην θέση ότι "μόνον η ενίσχυση των μέτρων εξυγίανσης, με την επίτευξη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος και την επιστροφή στην ανάπτυξη, θα μπορούσαν, μεσοπρόθεσμα, να πείσουν την αγορά".
Αναφερόμενος στα κύρια, πρακτικά, προβλήματα, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης, ο κύριος Παπακωνσταντίνου τονίζει: "Θα υπήρχε σίγουρα πρόβλημα σε ότι αφορά την καταβολή των συντάξεων. Όποιος μιλά για αναδιάρθρωση δεν λαμβάνει ποτέ υπόψη τα δομικά προβλήματα. Εμείς ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε, αυτό είναι το βασικό θέμα".
Σε ότι αφορά την επιστροφή της χώρας μας στην αγορές, ο υπουργός οικονομικών, μιλώντας στην "Λα Στάμπα", εκτιμά ότι "έξι μήνες είναι τεράστιο χρονικό διάστημα. Πιστεύω-προσθέτει- ότι μετά το Καλοκαίρι, όταν θα έχουμε προχωρήσει με το σχέδιο εξυγίανσης και ιδιωτικοποιήσεων, οι αγορές θα έχουν ηρεμήσει".
Ως εναλλακτική, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφέρει ότι "υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσει, κανείς, να αγοράσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης τα ομόλογά μας, από την πρωτογενή αγορά. Με τον τρόπο αυτό, τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ που χρειαζόμαστε για το 2012, θα μπορούσαν να καλυφθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης. Θα τα καταφέρουμε, διαφορετικά, υπάρχει ένα αλεξίπτωτο".
Στην ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας "θα ήσασταν διατεθειμένοι να καταβάλλετε επιπλέον προσπάθειες, αν σας ζητηθεί;", ο επικεφαλής του υπουργείου εθνικής οικονομίας απαντά ότι "πολλοί ξεχνούν ότι το 2010 υλοποιήσαμε την μεγαλύτερη προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος στην ευρωπαϊκή ιστορία. Εν μέσω ύφεσης. Πιστεύουμε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και τα 26 δισεκατομμύρια θα είναι αρκετά, από τώρα μέχρι το 2015".
Η απεσταλμένη της "Λα Στάμπα", με αναφορά της στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και την επικείμενη πανελλαδική απεργία, διερωτάται αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να "περάσει" τα μέτρα στη Βουλή.
"Είναι αλήθεια, πολιτικά, είμαστε μόνοι, αλλά είμαστε και το μόνο κόμμα, στην Ευρώπη, που διαθέτει μια ισχυρή απόλυτη εξουσία στο κοινοβούλιο"-σημειώνει στην απάντησή του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου-. "Και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου - προσθέτει - είναι ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα στα γκάλοπ. Είναι σαν να ζούμε μια αναβολή της όποιας μομφής από μέρους των ελλήνων: Μας ευνοεί η αναμονή τους για εξακρίβωση. Τώρα είμαστε στο κεντρικό σημείο του τούνελ. Είναι η πιο δύσκολη στιγμή: Το σκοτάδι δεν μας επιτρέπει να θυμηθούμε την αρχή, όταν βρισκόμασταν στο χείλος της πτώχευσης, αλλά ούτε και να δούμε την έξοδο. Προχωρούμε, όμως, προς το φως".
Δεν επρόκειτο για " συνεδρίαση κρίσης για την Ελλάδα" δηλώνει ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν
Δεν επρόκειτο για “συνεδρίαση κρίσης για την Ελλάδα”, δήλωσε σήμερα ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν, αναφερόμενος στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με τον Α. Αλταφάζ, κατά τη συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε την κατάσταση στην Ελλάδα, τις συνεχιζόμενες προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής καθώς και τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η Αθήνα.
Ο εκπρόσωπος του Ο. Ρεν επανέλαβε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους “δεν είναι εναλλακτική λύση που βρίσκεται στο τραπέζι ”, καθώς ούτε η ελληνική κυβέρνηση αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζουν αυτή τη δυνατότητα, της οποίας “οι συνέπειες θα ήταν εξαιρετικά αρνητικές για την Ελλάδα και την ευρωζώνη στο σύνολό της”.
“Τα δημοσιεύματα, που βασίζονται σε ανώνυμες πηγές, για πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ είναι απλά ψευδή και κακόβουλα ” , υπογράμμισε ο Αμαντέο Αλταφάζ.
Δεν αποκλείουν αναδιάρθρωση οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι
Ο γγ του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων FDP, Κρίστιαν Λίντνερ δεν αποκλείει πλέον μία αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. "Αν δω την εξέλιξη των αγορών, τότε για μένα η αναδιάρθρωση είναι μόνο ζήτημα χρόνου και προϋποθέσεων", τονίζει ο κ. Λίντνερ, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα , στην εφημερίδα Die Welt (ΝΤι Βελτ ). "Επί της αρχής σε περιπτώσεις κρίσης στο μέλλον θα πρέπει να επιβαρύνονται πρώτα οι ιδιώτες επενδυτές", αναφέρει ο κ. Λίντνερ και προσθέτει ότι "η ευρωπαϊκή βοήθεια διάσωσης θα πρέπει να είναι το έσχατο μέσο".
Επίσης , ο ευρωβουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Βολφ Κλιντς άσκησε κριτική στη χθεσινή "μυστική" συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.
"Θα συνέβαλε σε μεγαλύτερη ασφάλεια και θα τροφοδοτούσε λιγότερη σπέκουλα, αν η συνάντηση ήταν γνωστή", είπε ο κ. Κλιντς στο Deutschlandfunk. "Θα ήταν προτιμότερο να παίζει κανείς με ανοιχτά χαρτιά", είπε ο γερμανός ευρωβουλευτής που είναι και πρόεδρος της ειδικής επιτροπής για την οικονομική και δημοσιονομική κρίση.
Κατά τον Κλίντς, δεν είναι μυστικό ότι η Ελλάδα έχει δυσκολίες με την υλοποίηση των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο , μια τέτοια συνάντηση δεν επιτυγχάνει το στόχο να ηρεμήσουν οι αγορές, "αντίθετα επιφέρει μεγαλύτερη αναστάτωση". Και ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων τάχθηκε υπέρ της συντομότερης δυνατής αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.
2011-05-07
agelioforos.gr