Προς αναπροσαρμογή του σχεδίου για την Ελλάδα
«Τι θα κάνουμε με τους Ελληνες;»
ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΕΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
Το οριακό σημείο στο οποίο έχουν φτάσει οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας και η ανοχή των επιτηρητών - δανειστών επιβεβαίωσε η (αρχικά μυστική) συνάντηση στο Λουξεμβούργο το βράδυ της Παρασκευής. Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, της Ιταλίας Τζ. Τρεμόντι και της Ισπανίας Ελενα Σαλγάδο καθώς και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσαν τον Γ. Παπακωνσταντίνου για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική εκδοχή.
Σόιμπλε, Γιούνκερ και Λαγκάρντ που εικονίζονται εδώ, ήταν μαζί με τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τους υπουργούς Οικονομικών Ιταλίας και Ισπανίας στη συνάντηση του Λουξεμβούργου. Σόιμπλε, Γιούνκερ και Λαγκάρντ που εικονίζονται εδώ, ήταν μαζί με τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τους υπουργούς Οικονομικών Ιταλίας και Ισπανίας στη συνάντηση του Λουξεμβούργου. Στο παρασκήνιο, όμως, το βασικό ερώτημα στο οποίο η Ε.Ε. ψάχνει απάντηση είναι «Τι θα κάνουμε με τους Ελληνες;». Το μνημόνιο δεν προχωρεί, οι δανειακές ανάγκες της χώρας από το 2012 και μετά δεν καλύπτονται από το υπάρχον σχέδιο, ενώ στην ίδια την Ε.Ε. το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει.
Οι Ευρωπαίοι αποκλείουν μεν κατηγορηματικά την εκδοχή εξόδου από το ευρώ, αλλά αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για την αποπληρωμή του χρέους. Το «σχέδιο σωτηρίας» σύμφωνα με αρμόδιες πηγές περιλαμβάνει και επιμήκυνση του μνημονίου κατά 1-4 έτη.
Ο μεγάλος φόβος αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες είναι να μην επιτευχθεί συμφωνία. Κάποιοι ήλπιζαν ότι θα υπήρχαν ανακοινώσεις την Παρασκευή, οι οποίες δεν ήρθαν. Το νέο ραντεβού σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ κλείστηκε για τις 16 Μαΐου κατά την συνεδρίαση του Eurogroup, 24ωρα πριν την κατάθεση των νέων μέτρων στη Βουλή.
Οι δηλώσεις του κ. Γιούνκερ μετά το πέρας της συνάντησης αποτυπώνουν το κλίμα: «Το πρόγραμμα δανειακής στήριξης της Ελλάδος χρειάζεται πρόσθετη προσαρμογή» ανέφερε, διαψεύδοντας όμως ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης («κουρέματος») χρέους. Συμπλήρωσε πως χρειάζεται «ένα πρόσθετο πρόγραμμα προσαρμογής που πρέπει να συζητηθεί αναλυτικά», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση.
Ο Γ. Παπανδρέου πάντως μιλώντας χθες από το Μεγανήσι της Λευκάδας χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τα δημοσιεύματα περί εξόδου από το ευρώ μιλώντας για προβοκάτσια. Χαρακτήρισε άτυπη τη συνάντηση της Παρασκευής επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη σημασία της.
Ε ίναι γνωστό -αλλά βεβαίως δεν επιβεβαιώνεται- ότι σε πολύ στενό κύκλο ατόμων οι διαπραγματεύσεις περί ευνοϊκότερης για την Ελλάδα αλλαγής στους όρους δανεισμού έχουν από καιρό ξεκινήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Θέση υπέρ του σχεδίου έχουν πάρει στελέχη της κυβέρνησης. Στο θέμα της επιμήκυνσης αναφέρεται και η Λ. Κατσέλη σε συνέντευξή της (βλ. σελ. 14).
Τα σενάρια είναι σύνθετα και έχουν στόχο να προστατευτούν οι τράπεζες αλλά και το ευρωνόμισμα. Περιλαμβάνουν:
*Ενα ευνοϊκότερο πλαίσιο με έναν Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με περισσότερα κονδύλια αλλά και τη δυνατότητα παρέμβασης στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, κάτι που θα επιτρέψει να επαναγοραστεί σε χαμηλές τιμές μέρος του χρέους.
*Νέα επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ με καλύτερους όρους ή ακόμα και στην παροχή επιπλέον πιστώσεων.
*Εναλλακτικά, την επιμήκυυνση μέρος των ιδιωτικών δανείων που λήγουν τα επόμενα χρόνια (τα κατέχουν κυρίως γερμανικές, γαλλικές τράπεζες και η ΕΚΤ) με άλλα, μεγαλύτερης διάρκειας. Να σημειωθεί ότι τα λεφτά του μνημονίου δεν φτάνουν. Οι λήξεις των δανείων τα επόμενα χρόνια είναι πολλές. Μόνο το 2012 η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει 27 δισ. ευρώ στις αγορές, κάτι που φαντάζει αδύνατο με τα σημερινά δεδομένα.
Η Ελλάδα, αναφέρουν κοινοτικοί παράγονες, έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους βρόχους στην Ε.Ε. Το μνημόνιο δεν υλοποιείται, το έλλειμμα δεν μειώνεται όσο θα έπρεπε, τα έσοδα αποκλίνουν και συνεχώς απαιτούνται νέα μέτρα, για τα οποία εκφράζονται εσωκομματικές διαφωνίες.
Κοινοτικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει στην ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες έντονες αμφισβητήσεις για την ικανότητά της να φέρει σε πέρας τις δεσμεύσεις. Γι` αυτό αναζητούν διεξόδους.
Φτάνουμε έτσι στη συνάντηση της Παρασκευής. Εγινε λίγες ημέρες πριν από την κάθοδο της τριανδρίας της τρόικας στην Αθήνα (την προσεχή Τετάρτη) για την οριστικοποίηση ενός πολύ φιλόδοξου μεσοπρόθεσμου σχεδίου αξίας 78 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή η λήξη πολλών συμβολαίων ασφάλισης κατά της χρεοκοπίας (CDS) περιπλέκει τα πράγματα.
Με δεδομένη τη συγκυρία μία πρόταση που τέθηκε από την τρόικα είναι η επιμήκυνση του μνημονίου κατά 1- 4 έτη, πέρα από το 2014. Ετσι η δέσμευση για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μεταφέρεται για αργότερα. Επίσης, έτσι θα διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση θα «πουλήσει» περιουσία αξίας 50 δισ. ευρώ, η οποία λέγεται ότι αποτελεί το μήλον της έριδος για τα μεγάλα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά συμφέροντα.
2011-05-08