Ατελείωτο γαϊτανάκι αναλύσεων και εκτιμήσεων για το ελληνικό χρέος
Νέα μείωση του επιτοκίου για τα δάνεια των 110 δισ. ευρώ που λαμβάνει από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ εμφανίζεται να επιδιώκει η Ελλάδα, εν μέσω ενός νέου γύρου συζητήσεων και αντικρουόμενων εκτιμήσεων για το χρέος της χώρας.
Η εβδομάδα ξεκίνησε με το κλίμα για την Ελλάδα να παραμένει βαρύ. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt (Ο Κόσμος) η Αθήνα επιδιώκει μείωση των επιτοκίων για την οικονομική βοήθεια που λαμβάνει από την τρόικα, ενώ την ίδια στιγμή ανάλογες συζητήσεις γίνονται και για την Ιρλανδία. Τόσο το δημοσίευμα της εφημερίδας, όσο και αυτό του περιοδικού Der Spiegel το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής προκάλεσαν αντικρουόμενες προτροπές και εκτιμήσεις στη Γερμανία. Την εικόνα αυτή περιγράφει με σαφήνεια το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters που σε ανταπόκρισή του από το Βερολίνο σημειώνει ότι ορισμένα μέλη της κυβέρνησης συνασπισμού της Ανγκελα Μέρκελ θα ήθελαν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, ενώ άλλοι εταίροι επιθυμούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. "Ομως στο σύνολό της η κυβέρνηση [της Γερμανίας] εμφανίζεται να υποστηρίζει μόνο την ελάφρυνση των όρων βάσει των οποίων δανείζεται η Αθήνα" με την τελευταία να προσφέρει "ως αντάλλαγμα, περισσότερες μεταρρυθμίσεις".
Τη στάση του Βερολίνου εξέφρασε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε, μέλος του κόμματος του FDP (Φιλελεύθεροι), που τάχθηκε κατά της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και ζήτησε στην ουσία να δοθεί περισσότερος χρόνος στη χώρα για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.
Ο Τύπος της χώρας, πάντως, δεν συμμερίζεται άκριτα τις κυβερνητικές εκτιμήσεις. Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt εμφανίζει την ευρωζώνη σε συμπληγάδες, σημειώνοντας πως -αναφορικά με την Ελλάδα- πρέπει να επιλέξει "μεταξύ ενός τρομακτικού τέλους και ενός ατελείωτου τρόμου". Ως "τρομακτικό τέλος" η εφημερίδα προσδιορίζει την πλήρη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ ως "ατελείωτος τρόμος" εμφανίζεται η διαρκής στήριξη της Ελλάδας από τους εταίρους της με απανωτά "κύματα" οικονομικής βοήθειας. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει η εφημερίδα, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε την ίδια τη χώρα στη χρεοκοπία και θα κατέφερε ένα ισχυρότατο πλήγμα στο ενιαίο νόμισμα. Με δημοσιεύματά τους μεγάλες εφημερίδες της χώρας, όπως η Suddeutsche Zeitung και η γερμανόφωνη έκδοση των Financial Times, σημειώνουν πως η έκτακτη (και μη ανακοινωθείσα) σύσκεψη της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο με τη συμμετοχή υπουργών Οικονομικών ορισμένων χωρών, κλόνισε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών προς τις κυβερνήσεις τους. Οι αρθρογράφοι των εφημερίδων σημειώνουν πως με κάποιο τρόπο ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας θα πρέπει να διαγραφεί ή πως πρέπει να δοθούν περισσότερα περιθώρια ελιγμών στην κυβέρνηση της Αθήνας για να διαχειριστεί την κατάσταση, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές που επισημαίνουν πως η "μονόπλευρη στρατηγική της περικοπής στον προϋπολογισμό και της λιτότητας έχει αποτύχει".
Η Ελλάδα και το χρέος της (το οποίο σήμερα ανέρχεται σε περίπου 330 δισ. ευρώ) δεν είναι το μόνο θέμα συζήτησης. Αναφορικά με την οικονομική βοήθεια προς την Ιρλανδία η Κομισιόν τάσσεται υπέρ μιας μείωσης του επιτοκίου δανεισμού, όμως και εδώ υπάρχουν "αγκάθια". Βερολίνο, κυρίως, αλλά και Παρίσι πιέζουν την κυβέρνηση του Δουβλίνου να αναπροσαρμόσει προς τα πάνω τον συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο 12,5%. Η ιρλανδική κυβέρνηση αντιστέκεται σθεναρά στις πιέσεις του γαλλογερμανικού άξονα, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα της ασθενούς οικονομίας της χώρας.
2011-05-10