lefkada-news

Μαξίμου: Στο «μάξιμουμ» τα προβλήματα

Μια κατάσταση χειρότερη σε σχέση με πέρυσι καλείται να διαχειριστεί ο πρωθυπουργός ένα περίπου χρόνο μετά την ψήφιση του Μνημονίου. Με την συνοχή στο κυβερνών κόμμα να μοιάζει με κινούμενη άμμο παρά τις παραινέσεις Παπανδρέου και την “χλωμή” συναίνεση που επετεύχθη στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, με την αδυναμία συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης (που παρουσιάζει την Πέμπτη το “Ζάππειο ΙΙ") να είναι δεδομένη, με την εικοτολογία για την αναδιάρθρωση του χρέους να μην κοπάζει και με την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου να φαντάζει αβέβαιη, τα προβλήματα για το Μαξίμου βρίσκονται στο “μάξιμουμ” και η λύση τους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση...

Ο Προϋπολογισμός
Με υστέρηση ύψους άνω του 1,880 δισ. ευρώ στα έσοδα στο τετράμηνο και, για πρώτη φορά, σημαντική απόκλιση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ στο έλλειμμα του προϋπολογισμού, ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους βρίσκεται στον αέρα επιβεβαιώνοντας σχετικές εκτιμήσεις.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στο έλλειμμα, το οποίο διαμορφώνεται στα 7.235 εκατ. ευρώ το τετράμηνο, έναντι στόχου 6.924 εκατ. ευρώ, και ελλείμματος 6.371. εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Η Τρόικα
Ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού, ήδη από το τετράμηνο, και η κυβερνητική παράλυση στις μεταρρυθμίσεις (απελευθέρωση αγοράς ενέργειας και ιδιωτικοποιήσεις, ουσιαστική απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, υγεία κ.ο.κ) έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της τριμερούς με την εκταμίευση της πέμπτης δόσης να τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση.

Μπορεί ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, επίτροπος Όλι Ρεν και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μερκελ να χαρακτηρίζουν
ως «πρόωρη» κάθε συζήτηση για νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλαδα, ωστόσο το ενδεχόμενο η χώρα να βρεθεί εκτός στόχων είναι πιθανότερο από ποτέ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνιζαν πάντως στις Βρυξέλλες ότι θα δοθεί νέα βοήθεια στην Ελλάδα, η οποία ωστόσο αυτή τη φορά θα συνοδεύεται από νέα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει.

Τα χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας τις προηγούμενες ημέρες “ξεσκόνισαν” τα κυβερνητικά στοιχεία, και στις εκθέσεις τους παρουσιάζουν μία μάλλον δυσοίωνη εικόνα σε σχέση με το τι έπρεπε να είχε γίνει και τι έγινε...

Το κλίμα έχει βαρύνει επικίνδυνα για την Αθήνα, που από την Τετάρτη επιχειρεί να πείσει την τρόικα ότι το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (προβλέπει μέτρα ύψους 26 δισ. ευρώ από εφέτος ώς το 2015 και αυστηρό χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ ώς το 2015) είναι εφαρμόσιμο. Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και η νέα επικαιροποίηση του μνημονίου θα είναι έτοιμα μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε να παρουσιαστεί από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα. Κατόπιν, τα νέα μέτρα θα ψηφιστούν στην εθνική αντιπροσωπεία.

Οι ελληνικές τράπεζες
Την ίδια στιγμή, η κυβερνητική αδυναμία αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης έχει και “παράπλευρες απώλειες” με τις ελληνικές τράπεζες να αποτελούν το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα.

Μετά τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης
Standard&Pοοr`s, στα επιτελεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αναμένουν το μέγεθος των -δεδομένων- υποβαθμίσεων από τη Moody`s και τη Fitch που αναμένονται εντός των επομένων ωρών. Στο ενδεχόμενο υποβάθμισης άνω των 4 βαθμίδων, οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετη ρευστότητα, κάτι που θα απαιτήσει νέο πακέτο στήριξης του Δημοσίου (πέραν του τελευταίου των 30 δισ. ευρώ), ενώ καθοριστική κρίνεται και η στάση που θα τηρήσει και η ΕΚΤ όσον αφορά τα μέτρα έκτακτης ρευστότητας.

Το πολιτικό σκηνικό
Παρά τον ορυμαγδό των προβλημάτων πάντως, οι προτροπές για συστράτευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια φαίνεται να πέφτουν στο κενό. Το κυβερνών κόμμα (του οποίου τα προβλήματα συνοχής παραμένουν απλώς κρύφτηκαν κάτω από το χαλί) απέρριψε την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου με ενισχυμένη πλειοψηφία, ενώ και η Συγγρού διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο Μεσοπρόθεσμο ακόμη και αν η κυβέρνηση το ζητήσει.

Αρνητικά σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία ζητούν τη διαμόρφωση ενός ελάχιστου κοινού παρονομαστή συνεννόησης. Μάλιστα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης θεωρεί ότι ενδεχομένως απαιτείται η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

2011-05-12

skai.gr

>