Γιούνκερ: Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει τα όριά της
Μεταρρυθμιστική κόπωση διαπιστώνει στην Ελλάδα ο ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθαρίζει ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει τα όριά της.
«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι η αλληλεγγύη έχει τα όριά της, αν ο κόσμος (στην Ευρώπη) αποκτήσει την εντύπωση ότι η ελληνική πλευρά δεν επιδεικνύει την αναγκαία αποφασιστικότητα», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung.
Παράλληλα, απέρριψε κατηγορηματικά μια συνολική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και τόνισε πως μια ενδεχόμενη ήπια αναδιάρθρωση δεν θα είναι μεμονωμένο μέτρο αλλά θα εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων.
«Υπάρχει κάποια μεταρρυθμιστική κόπωση, όπως έχουμε πρόσφατα δει στην Ελλάδα», δήλωσε από την πλευρά του ο Όλι Ρεν μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στις Βρυξέλλες.
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να διαμηνύει ότι δεν θα δεχτεί τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο σε περίπτωση που η χώρα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.
Η ΕΚΤ είπε ότι έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφές ότι δεν θα δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για διάθεση ρευστότητας σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters.
Το σχόλιο έγινε μετά τη δήλωση του Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ότι η αναδιάρθρωση θα καθιστούσε αδύνατη την αποδοχή από την ΕΚΤ των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα για διάθεση ρευστότητας.
«Η αναδιάρθρωση κρατικού χρέους θα υπονόμευε την αποδεκτικότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων», δήλωσε ο Σταρκ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τους Financial Times Deutschland, αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ στη σύνοδο του Eurogroup τη Δευτέρα.
Πηγές της ευρωζώνης, τις οποίες επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι η κύρια επιλογή που εξετάζεται τώρα για την Ελλάδα είναι η εθελοντική συμφωνία με ιδιώτες επενδυτές που κατέχουν ελληνικά ομόλογα να τα διακρατήσουν για την περίοδο που θα διαρκέσει ένα νέο πρόγραμμα της τρόικας για την Ελλάδα την περίοδο 2011-2014.
«Αυτή είναι η κύρια επιλογή που εξετάζεται από τη Δευτέρα», δήλωσε πηγή με γνώση των συζητήσεων που έγιναν στο Eurogroup γύρω από το ελληνικό χρέος.
«Δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης, "ήπιας" ή "σκληρής" που θα πυροδοτούσε ενδεχομένως πιστωτικό επεισόδιο (credit event)», ανέφερε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν ήδη συμβουλευτεί οίκους αξιολόγησης γύρω από το θέμα.
Μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη απέρριψε τα περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης της κυβέρνησης.
«Δεν κατανοώ όσους διαβλέπουν δήθεν μεταρρυθμιστική κόπωση στην κυβέρνηση ... ποτέ άλλοτε μια κυβέρνηση δεν έδειξε τέτοια αποφασιστικότητα και τόσο ισχυρή πολιτική βούληση για να προωθηθούν αλλαγές που εδώ και δεκαετίες θα έπρεπε να είχαν γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αλί Μπαμπατζάν: Δεν είναι λύση η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ [EUR=X]
«Δεν είναι επιλογή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ», εκτιμά ο αρμόδιος για θέματα οικονομίας αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για την αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και προβάλλει κάποια πρόσθετα αιτήματα. Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχτεί τα αιτήματα αυτά και δεσμευτεί να προβεί στα συγκεκριμένα βήματα, φαίνεται ότι θα αυξηθεί η οικονομική βοήθεια που θα πάρει, αλλά πέραν τούτου, στη φάση αυτή δεν προβάλλει ως επιλογή η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ», δήλωσε κ. Μπαμπατζάν.
Όπως σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο, ο Τούρκος υπουργός πήρε μέρος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 16-17 Μαΐου στις Βρυξέλλες.
Παρέμβαση ΣΕΒ
Κάλεσμα στα πολιτικά κόμματα να πουν την αλήθεια στον κόσμο, αφού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κόμπος έφτασε στο χτένι, απηύθυνε εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του ΣΕΒ στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης Τύπου.
«Έχουμε μια ύστατη ευκαιρία για να βγούμε από το αδιέξοδο εάν θέλουμε να αποφύγουμε την ευθύνη της πτώχευσης και της διάλυσης», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να αρθεί η αβεβαιότητα του φάσματος της χρεοκοπίας διότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο απολύσεων, σχολίασε ότι ο ιδιωτικός τομέας ήδη πληρώνει την κρίση με χιλιάδες λουκέτα και 200.000 ανέργους, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος άχρηστων φορέων, οργανισμών και κομματικών πελατειακών σχέσεων.
2011-05-19
naftenporiki.gr