Όρους θέτει ο Σόιμπλε για ενδεχόμενη «ήπια» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Πρόσθετα μέτρα εκ μέρους της Ελλάδας, τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών και τραπεζών και συμφωνία του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θέτει ως προϋποθέσεις ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μια ενδεχόμενη ήπια αναδιάρθρωση του χρέους.
Ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Bild am Sonntag» (Μπιλντ αμ Ζόνταγκ),αναφέρει ότι σε περίπτωση που η επικείμενη έκθεση της τρόικας διαπιστώσει ανάγκη βελτιώσεων στο πρόγραμμα, «θα πρέπει, κατ΄αρχήν, οι Έλληνες να δουν τι μπορούν να κάνουν, ώστε με επιπρόσθετες προσπάθειες να ανταποκριθούν στους στόχους...Εάν αυτό δεν επαρκέσει και χρειαστεί αλλαγή των μέχρι τώρα συμφωνηθέντων, αυτό θα είναι εφικτό μόνον αν διασφαλιστεί ότι οι ιδιώτες επενδυτές και οι τράπεζες δεν θα αποσυρθούν από την Ελλάδα και δεν θα επωμιστούν στο τέλος τα πάντα οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι».
Ακόμη στη συνέντευξή του επισημαίνει πως πρέπει να υπάρχει επαρκής διασφάλιση ότι η Ελλάδα στο τέλος θα τα καταφέρει.
«Μόνον τότε μπορούμε να σκεφτούμε, σε περίπτωση που τεθεί, επιμήκυνση για τα ομόλογα, τα οποία η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει την ερχόμενη χρονιά» τονίζει ο ίδιος και προσθέτει ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση η συμφωνία του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
«Φυσικά και χρειαζόμαστε -αν στο τέλος του δρόμου φτάσουμε εκεί- τη συμφωνία του ΔΝΤ και πρωτίστως της ΕΚΤ για μία επιμήκυνση αποπληρωμής ομολόγων. Επ΄ουδενί δεν επιτρέπεται να υπάρξει διένεξη επ΄αυτού με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι ειδικοί πρέπει να μας πουν τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει, για να μη δημιουργηθεί αβεβαιότητα στις αγορές. Αυτό δεν θα είναι απλό» πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Τέλος ο Σόιμπλε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέας βοήθειας για την Ελλάδα εκφράζει τον προβληματισμό του για το κατά πόσο θα προκύψει μια υγιής και ανταγωνιστική οικονομία στην Ελλάδα.
«Δεν μπορώ να ανταποκριθώ στην ευθύνη μου ως υπουργός Οικονομικών για τη χρήση των φόρων του Γερμανού φορολογούμενου, αν δεν διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε με ήσυχη τη συνείδηση ότι στο τέλος του δρόμου θα προκύψει μία υγιής οικονομικά και ανταγωνιστική Ελλάδα».
2011-05-22
enet.gr