Σόιμπλε: Δεν έχουμε εξαντλήσει τα σενάρια στήριξης της Ελλάδας
Οποιαδήποτε πιθανή αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους της Ελλάδας είναι επικίνδυνη για την φερεγγυότητα της χώρας, όμως η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο ενώ σίγουρα θα χρειαστεί μία προοπτική ανάπτυξης, δήλωσε σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Χάντελσμπλατ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μάλιστα, τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εξαντλήσει τα σενάρια στήριξης της Ελλάδας».
"Ένα σενάριο αναδιάρθρωσης του χρέους συνοδεύεται από υψηλά ρίσκα, όμως οι Ευρωπαίοι δεν έχουν "εξαντλήσει τα σενάρια στήριξης της Ελλάδας"" δήλωσε ο Γερμανός υπουργός στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας. "Θα μπορούσε να καταλήξει σε μία άμεση ωρίμανση (ρευστοποίηση) όλων των δανείων, με τις αντίστοιχες συνέπειες για την ελληνική φερεγγυότητα" πρόσθεσε.
Συμπλήρωσε, όμως, πως η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις μεταξύ των οποίων και το μεγάλο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Όπως τόνισε, εάν οι διεθνείς επιθεωρητές για το χρέος διαπιστώσουν πως πρέπει να γίνουν περισσότερα, τότε θα πρέπει να βρεθεί μία λύση, χωρίς να εξηγήσει τι είδους λύση θα μπορούσε να ήταν αυτή.
Ο Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι "τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας από μόνα τους δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα" της χώρας. και πως "χρειάζεται μία προοπτική οικονομικής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα", αναφερόμενος στον τομέα των επενδύσεων στην ηλιακή ενέργεια στην Ελλάδα, καθώς και στο ηλεκτρικό της δίκτυο.
Τέλος, ο Σόιμπλε επισημαίνει ότι "επιπροσθέτως δεν έχουμε καμία εμπειρία για το τι θα συμβεί, εάν μία χώρα μέλος της νομισματικής ένωσης περιέλθει σε στάση πληρωμών. Αυτό θα είναι μία εντελώς νέα κατάσταση σε σχέση με αυτήν που αντιμετωπίσαμε στις αρχές της δεκαετίας του `90 στην Αργεντινή και άλλες χώρες" (της Λατινικής Αμερικής).
Θυμίζουμε πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε πρόσφατα ταχθεί υπέρ μίας "ήπιας" αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία, από την πλευρά της, έχει αποκλείσει την ιδέα αυτή.
Στο μεταξύ, το μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης Μέρκελ, Πίτερ Μπόφινγκερ, εκτιμά πως ένα `κούρεμα` κατά 40% της αξίας των ελληνικών ομολόγων και η έκδοση κοινών ευρωομολόγων θα βοηθούσε την Ελλάδα με τη μείωση των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους και θα συνέβαλε στη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Γιατί όσο ψηλότερα είναι τα επιτόκια, τόσο περισσότερο χρόνο παίρνει και τόσο δυσκολότερο είναι για τις χώρες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, δήλωσε.
Επισήμανε, δε, πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να μειώσει το χρέος της με το "επιτόκιο-τιμωρία" που πληρώνει για τα δάνεια του πακέτου στήριξης, εκτιμώντας πως το χρέος της θα αυξηθεί στα 400 δισ. ευρώ το 2014 όταν ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης θα διαθέτει συνολικά κεφάλαια 500 δισ.
Στη γραμμή Σόιμπλε και ο Μπρούντερλε για τη ελληνικό χρέος
Την «ήπια» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εισηγήθηκε από το βήμα της Μπούντεσταγκ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) και τέως ομοσπονδιακός υπουργός Οικοννομικών της Γερμανίας, Ράινερ Μπρούντερλε.
«Οι αριθμοί από την Αθήνα μιλούν από μόνοι τους. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς Πυθαγόρας», είπε. Τόνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, θα έχει στο πλευρό του την κοινοβουλευτική ομάδα του FDP αν προχωρήσει σε υλοποίηση μιας ήπιας αναδιάρθρωσης, "αποφασιστικά, αλλά έντιμα".
2011-05-26
enet.gr