Θορυβημένη η ΕΕ από τη στάση του ΔΝΤ
Το ενδεχόμενο να μην εκταμιεύσει το ΔΝΤ την επόμενη δόση για την Ελλάδα προκαλεί νέες ανησυχίες στις χώρες της ευρωζώνης. Όπως είπε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε, προκειμένου να καθησυχάσουν το Ταμείο, να αναπληρώσουν με δικούς τους πόρους το κενό.
Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει πως για να συνεχίσει να συγχρηματοδοτεί την Ελλάδα απαιτούνται διαβεβαιώσεις από την ΕΕ ότι δεν θα προκύψει κενό χρηματοδότησης τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Τα πράγματα δυσχεραίνει περαιτέρω το δεδομένο ότι θα ήταν δύσκολο για τις κυβερνήσεις της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και πιθανότατα της Γερμανίας να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στον μηχανισμό.
Σύμφωνα δε με πρόσφατη δημοσκόπηση, το δεξιό Kόμμα της Eλευθερίας FPÖ στην Αυστρία, με σύνθημα «ούτε δεκάρα στους Έλληνες», έφτασε στο 30%, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ μιλώντας στο ευρωπαϊκό φόρουμ του τηλεοπτικού σταθμού WDR στο Βερολίνο υπογράμμισε ότι «η τρέχουσα κρίση δεν είναι ούτε κρίση του ευρώ, ούτε κρίση της Νομισματικής Ένωσης αλλά κρίση της οικονομικής πολιτικής σε ορισμένες χώρες-μέλη, καθώς και κρίση αμφίπλευρης εποπτείας».
Ο κ. Τρισέ, είπε επίσης, ότι το κανονιστικό πλαίσιο δεν επαρκεί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλες οι χώρες θα εφαρμόσουν συνετή πολιτική. «Είναι παρωχημένο, η ΕΕ να λαμβάνει μέτρα καταπολέμησης των ανισορροπιών και των διαφορών ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη», επισήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Με έναν πιο αισιόδοξο τόνο ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Χανς Άιχελ εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.
«Αυτό που χρειάζονται τώρα οι Έλληνες είναι ένα αξιόπιστο πρόγραμμα ανασυγκρότησης και πιστώσεις για να ανακάμψει η οικονομία τους», είπε ο κ. Άιχελ χαρακτηρίζοντας υπερβολική την κριτική που ασκείται στην Αθήνα.
Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός έθεσε το ερώτημα: «Θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας μια ρημαγμένη χώρα-μέλος ή να δημιουργήσουμε μια χώρα που θα ευημερεί»; Ο Χανς Άιχελ κάλεσε τους Ευρωπαίους πολιτικούς να εξηγήσουν στους πολίτες τους τι θα σήμαινε ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας.
Τέλος ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η δημοσιονομική κρίση στην ευρωζώνη μπορεί να ξεπεραστεί. «Η παρούσα κρίση είναι συνέπεια εγχώριων αρνητικών εξελίξεων σε ορισμένα κράτη μέλη της νομισματικής ένωσης, οι οποίες τώρα από κοινού θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά - και είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος πράγματι θα αντιμετωπιστούν», δήλωσε χθες ο Ελβετός τραπεζίτης στη γενική συνέλευση του ομίλου Dax στη Φραγκφούρτη.
2011-05-27
epikaira.gr