lefkada-news

Γιουνκέρ: Νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα υπό προϋποθέσεις

Η Ευρωζώνη θα εγκρίνει το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα υπό αυστηρές προϋποθέσεις επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μετά τη συνάντησή που είχε την Παρασκευή με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Λουξεμβούργο.

Ο επικεφαλής της Ευρωζώνης επισήμανε ότι υπήρξε συμφωνία για το φορέα που θα αναλάβει τις ιδιωτικοποιήσεις ενώ το νέο πρόγραμμα παροχής βοήθειας θα περιλαμβάνει την εθελούσια συμμετοχή ιδιωτών κατόχων ομολόγων.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι μένουν πολλά να γίνουν ακόμη, αλλά η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της για να προωθηθούν οι μεγάλες αλλαγές στο δημόσιο τομέα και να γίνει η Ελλάδα μία άλλη χώρα. O κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές.
.
Τρόικα: Πιθανότατα τον Ιούλιο η πέμπτη δόση
Την ίδια στιγμή, με ανακοίνωσή της η τρόικα επισημαίνει ότι η επόμενη δόση προς την Ελλάδα θα απελευθερωθεί πιθανότατα στις αρχές Ιουλίου.

Προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο, ωστόσο θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα νέες δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις Οι εκπρόσωποι σημειώνουν ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων φορέων, και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων.

Από πλευράς εσόδων, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να μειώσει τις φοροαπαλλαγές και να αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιούσιας.

Η τρόικα κάνει ειδική αναφορά σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είτε έχουν ψηφισθεί είτε πρόκειται να ψηφισθούν, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη μεταρρύθμιση στον κλάδο υγείας, τη λειτουργία της αγοράς εργασίας καθώς και την εξάλειψη των εμποδίων για τη σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να δώσει έμφαση σε παράγοντες ανάπτυξης, όπως η αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας και η εξάλειψη των διοικητικών εμποδίων στις εξαγωγές

Όλο το πλαίσιο μεταρρυθμίσεων θα ενισχύεται τεχνικά από τους δανειστές και θα παρακολουθείται μέσα από την δημιουργία ειδικών μηχανισμών.

ΥΠΟΙΚ: Θετική έκβαση των συζητήσεων
Θετικά ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπρόσωπους της τρίμερους ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών. Οι συζητήσεις αφορούσαν τόσο στην αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, όσο και για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, τις πρόσθετες παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος για το 2011, τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, τα σχετικά κείμενα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες για την οριστικοποίηση τους και τελούν, υπό την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου πριν κατατεθούν στη Βουλή.

Την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών διαδέχθηκε έκρηξη κερδών στο Χρηματιστήριο της Αθηνάς με τον γενικό δείκτη τιμών να κλείνει με άνοδο 4,42% στις 1.333,66 μονάδες.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων
ΝΔ: Η συνταγή που εφαρμόζεται απέτυχε «Η σημερινή ανακοίνωση της τρόικας επιβεβαιώνει ότι η συνταγή, που ήδη εφαρμόζεται, απέτυχε. Εξαιτίας αυτής της αποτυχίας χορηγείται, με νέα δέσμη μέτρων, περισσότερη δοσολογία από το ίδιο λάθος φάρμακο», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης.

«Με το ίδιο λάθος φάρμακο, και μάλιστα με αυξημένη δοσολογία αυτή τη φορά, δεν αναζωογονείται η Οικονομία, αλλά αντίθετα μπαίνει πιο βαθιά στην ύφεση», τόνισε ο κ. Μιχελάκης ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση εκ νέου επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

ΚΚΕ: Από το μεγάλο εκβιασμό στο μεγαλύτερο
«Κυβέρνηση και τρόικα πάνε το λαό από τον μεγάλο εκβιασμό στον μεγαλύτερο και από τα βάρβαρα μέτρα στα ακόμα πιο βάρβαρα» δηλώνει από την πλευρά του το ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως «αυτό είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μέσα στην ΕΕ που νόμος είναι το συμφέρον των μονοπωλίων».

ΣΥΝ: Έρχονται νέες απολύσεις
«Η νέα συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα δεσμεύει τη χώρα σε ένα νέο ακόμα πιο βάρβαρο για το λαό μνημόνιο, που ισοδυναμεί με νέες απολύσεις και μειώσεις μισθών, συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, περικοπές κοινωνικών δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός

Οι δηλώσεις Γιουνκέρ - Παπανδρέου μετά τη συνάντηση

Η τροίκα ολοκλήρωσε την αξιολόγηση και τα νέα είναι καλά τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη και την για την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Ζαν Κλωντ Γιουνκερ μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Είμαστε ευτυχείς, συνέχισε, με την επιτυχή κατάληξη της αποστολής. Συζητήσαμε τους δημοσιονομικούς στόχους τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις και στα τρία ζητήματα είχαμε ταύτιση απόψεων με τον κ. Παπανδρέου.

Οσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις σημειώνω με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να φτιάξει Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων θα εφαρμοστεί γρήγορα, αξιόπιστα και με διαφάνεια. Επί αυτής της βάσεως περιμένω ότι το Eurogroup θα συμφωνήσει να παράσχει επιπλέον χρηματοδότηση στην Ελλάδα, υπό αυστηρούς όρους που θα περιλαμβάνουν συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε εθελοντική βάση. Συμμετοχή η οποία, θα πρέπει να διαπραγματευτεί με ιδιώτες επενδυτές. Επί αυτής της βάσης είναι προφανές ότι δεν θα υπάρξει ούτε έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ούτε χρεοκοπία. Η Ελλάδα θα μπορέσει να εξυπηρετήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της.

Από την μεριά του ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε: «Υπήρξε συμφωνία για στην Ελλάδα. Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Οι αγορές παραμένουν σκεπτικές και γι αυτό συζητάμε επιπλέον χρηματοδότηση. Συζητήσαμε για την δημοσιονομική κατάσταση, τις δομικές μεταρρυθμίσεις, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τις ιδιωτικοποιήσεις και συζητήσαμε πώς αυτό το πρόγραμμα θα ενισχύσει τόσο την ανάπτυξη όσο και την απασχόληση. Είπα ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που είχαμε στην εφαρμογή του προγράμματος ήταν η ικανότητα της δημόσιας διοίκησης να εφαρμόσει μεγάλες και βαθιές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ζήτησα από κράτη μέλη και Κομισιόν να υπάρξουν διμερείς συμφωνίες ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα της δημόσιας διοίκησης, να μειωθεί η γραφειοκρατία. Είναι έτοιμοι να βοηθήσουν και να παράσχουν τους απαραίτητους ανθρώπους, την τεχνογνωσία στην Ελλάδα και θα δώσει ώθηση στο πρόγραμμα και θα αλλάξει την Ελλάδα».

2011-06-03

skai.gr

>