lefkada-news

Επώδυνα ανταλλάγματα για την 5η δόση

Σκληρά και επώδυνα ανταλλάγματα, που περιλαμβάνουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα, κλείσιμο δημόσιων φορέων, μειώσεις επιδομάτων, αυξήσεις της φορολογίας στην ακίνητη περιουσία, αυξήσεις εμμέσων φόρων, αλλά και υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, από φορέα με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση, επέβαλε στην κυβέρνηση η τρόικα, προκειμένου να συναινέσει στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ.

Η δόση θα καταβληθεί πιθανότατα στις αρχές Ιουλίου, έπειτα από έγκριση από το ΔΝΤ και το Eurogrοup, αλλά η κυβέρνηση, στο διάστημα αυτό, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα, οφείλει να νομοθετήσει τα μέτρα, με συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις, εκείνα που αφορούν ύψους 6,4 δισ. ευρώ, και να προδιαγράψει τα μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ, που θα ληφθούν στα έτη 2012 - 2015, τα οποία θα εξειδικεύονται κάθε έτος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, όπως διαμορφώθηκε ύστερα από πολυήμερες διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της τρόικας, θα συζητηθεί τη Δευτέρα σε άτυπο υπουργικό συμβούλιο και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση, ενώ θα ακολουθήσουν τα ειδικά νομοσχέδια για κάθε τομέα.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων που ανακοίνωσαν τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφέρει πως «κατέληξαν σε συμφωνία, με τις ελληνικές αρχές επί μιας δέσμης οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος».

Εκτιμούν ότι η «αυστηρή εφαρμογή τους θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα, να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση».

Αναγνωρίζουν ότι «συνολικά έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος κατά το πρώτο έτος του προγράμματος προσαρμογής, ιδίως στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης», απαιτούν περαιτέρω μέτρα. «Είναι αναγκαία η αναζωογόνηση των δημοσιονομικών και ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα και να επιτευχθεί η κρίσιμη μάζα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να προετοιμαστεί το έδαφος για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη», τονίζουν.

Περιγράφουν σε αδρές γραμμές τα μέτρα στα οποία συμφώνησαν με το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές στη συμφωνία με την κυβέρνηση για τη «σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα», την «αύξηση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας», τη «μείωση των φοροαπαλλαγών», τη «μείωση του κόστους εργασίας».

Θετικά μηνύματα από το κείμενο των ελεγκτών αποτελούν οι εκτιμήσεις για συνέχιση της ανοδικής πορείας των εξαγωγών και η σταθεροποίηση της οικονομίας στο τέλος του 2011.

Απολύσεις στο Δημόσιο
«Παράθυρο» για απολύσεις στο δημόσιο τομέα ανοίγει το κείμενο της τρόικας, που αποκαλύπτει σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση.

Στο κείμενο αναγράφεται ότι «όσον αφορά στο δημοσιονομικό τομέα, περαιτέρω διατηρήσιμη μείωση του ελλείμματος θα απαιτήσει εκτεταμένες δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική, η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2011 και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Η στρατηγική αυτή συμπεριλαμβάνει τη σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημόσιων φορέων και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων, με ταυτόχρονη προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων».

Η συγκεκριμένη παράγραφος υποκρύπτει τα ακόλουθα μέτρα: α) Δρομολογούνται απολύσεις στο δημόσιο τομέα, με αρχή τους Οργανισμούς του Δημοσίου που θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν, όπως και με το πλεονάζον προσωπικό των ελλειμματικών ΔΕΚΟ. Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η τρόικα επέμεινε και επέβαλε όρο που προβλέπει πως, όταν μια θέση καταργείται, δεν μπορεί να μεταφέρεται σε άλλον τομέα που επίσης δεν έχει ανάγκη προσωπικού.

Επίσης, δεν αποδέχτηκε τη «μισθωτή εφεδρεία», δηλαδή να τεθούν σε διαθεσιμότητα με καταβολή του 70% του μισθού. Το επόμενο δύσκολο βήμα για την κυβέρνηση είναι να πείσει πρώτα τα στελέχη της για το συγκεκριμένο μέτρο. β) Μειώνονται δραστικά τις αμοιβές στο Δημόσιο, με το νέο μισθολόγιο, που θα προβλέπει την κατάργηση περισσότερων από 50 επιδομάτων, της «ωρίμανσης». Συνολικά η μείωση της δαπάνης θα φτάσει μέχρι 2,2 δισ. ευρώ, στην πενταετία 2011-2015.

Φορολογική επίθεση σε ακίνητα, εισοδήματα, κατανάλωση

Συνοπτικά, τα μέτρα φορολογικής πολιτικής περιλαμβάνουν:

* Από τον επόμενο μήνα, αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που θα προκαλέσουν αυξήσεις σε δεκάδες φόρους και τέλη, που βαρύνουν την κατοχή εκμετάλλευση ή μεταβίβαση ακινήτων.

* Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στους κατόχους ακινήτων με αντικειμενική αξία άνω των 4.000 ευρώ/τ.μ., χωρίς να αποκλείεται το όριο να μειωθεί.

* Σχεδιάζεται η μείωση του αφορολόγητου ορίου για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, από 400.000 ευρώ, σε 300.000 ευρώ και, σε συνδυασμό με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ο ΦΑΠ θα επιβαρύνει περισσότερους μικροϊδιοκτήτες.

* Μειώνεται το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες στις 6.000 ευρώ, από 12.000 ευρώ που είναι σήμερα. Ο συντελεστής από τις 6.000 μέχρι τις 12.000 ευρώ θα είναι 10%, που σημαίνει αύξηση του φόρου κατά 600 ευρώ.

* Μειώνεται στο επίπεδο των 8.000 ευρώ (από 12.000 ευρώ) το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς από την 1η Ιουλίου 2011, με το οποίο θα γίνεται η παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Θα επιβαρύνει τους μισθωτούς με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, με ετήσιο φόρο ύψους 400 ευρώ, ή με 29 ευρώ το μήνα.

* Καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 60.000 - 70.000 ευρώ, ενώ ορισμένες θα καταργηθούν αδιακρίτως εισοδήματος. Θα ισχύσουν από τη χρήση 2011 και θα γίνει αισθητή η περικοπή τους το 2012, με την εκκαθάριση των δηλώσεων.

* Επιβάλλεται ειδικός φόρος στα αναψυκτικά «μη αλκοολούχα ποτά».

* Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στους κατόχους αυτοκινήτων άνω των 2.000 ή 2.500 κ.ε.

* Εξισώνεται ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης από τον Οκτώβριο.

* Επιβάλλεται ειδικός φόρος στο φυσικό αέριο.

* Αυξάνεται η φορολογία στα τσιγάρα.

* Αυξάνεται η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

* Αυξάνονται τα ποσά των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης που επιβλήθηκαν από τη χρήση 2010.

* Περικόπτονται επιδόματα ανεργίας ΕΚΑΣ, και γενικά κοινωνικές παροχές από τον ΟΑΕΔ ΟΕΕ - ΟΕΚ καθώς τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

* Περικόπτεται η ιατροφαρμακευτική δαπάνη και οι δαπάνες υγείας, κατά 310 εκατ. ευρώ.

Δεν αλλάζει πορεία η κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη κάνει, τις τελευταίες εβδομάδες, σχετικές ανακοινώσεις με συγκεκριμένες αποφάσεις, που επιβεβαιώνουν τη βούλησή της να προχωρήσει σε αυτήν την πορεία, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Στο υπουργικό συμβούλιο

Παραπέμπει, με τον τρόπο αυτόν, στο κείμενο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, που έχει δημοσιοποιηθεί και περιγράφει τις παρεμβάσεις, που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και ανακοινώνει ότι τα σχετικά κείμενα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες για την οριστικοποίησή τους και τελούν υπό την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, πριν κατατεθούν στη Βουλή.

Το υπουργείο Οικονομικών

Σχολιάζοντας τις συζητήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, το υπ. Οικονομικών αναφέρει ότι «οι συζητήσεις αφορούσαν τόσο στην αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, όσο και για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, τις πρόσθετες παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος για το 2011, τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας».

2011-06-04

naftenporiki.gr

>