Γιούνκερ: Αναπόφευκτο νέο πακέτο για την Ελλάδα-ΔΝΤ: Ανεπιθύμητη μη εθελοντική αναδιάρθρωση
Αναπόφευκτη χαρακτήρισε ο προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την υιοθέτησης ενός νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.
«Είναι φανερό ότι θα υπάρξει ένα δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα» δήλωσε στο Λουξεμβούργο, εκφράζοντας ικανοποίηση, που η Γερμανία ευθυγραμμίστηκε με την άποψη αυτήν.
Σε ό,τι αφορά το ύψος του νέου προγράμματος, ανέφερε πως δεν μπορεί ακόμη να αναφερθεί σε ακριβές ποσό «επειδή όλα εξαρτώνται από το ποσό που θα προέλθει από την εμπλοκή και κινητοποίηση του ομολογιούχων».
Πάντως, σύμφωνα με επίσημες πηγές της ευρωζώνης, τις οποίες επικαλείται το Reuters, το νέο πακέτο θα ανέρχεται σε περίπου 120 δισ. ευρώ, αντί των 90 δισ. ευρώ που είχαν αναφέρει νωρίτερα άλλοι αξιωματούχοι.
Κατά τις νεότερες πληροφορίες, το πρόγραμμα στήριξης προβλέπει ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ θα συνεισφέρουν 60 δισ. ευρώ αντί για 30 δισ. που είχαν αναφέρει άλλες πηγές προηγουμένως. Η Ελλάδα θα συνεισφέρει 30 δισ. ευρώ περίπου από τα έσοδα που θα αντλήσει από τις ιδιωτικοποιήσεις, όσο και οι ιδιώτες επενδυτές, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό πακέτο στα 120 δισ. ευρώ.
Τα παραπάνω ποσά δεν συμπεριλαμβάνουν τα υπόλοιπα 57 δισ. του τρέχοντος δανειακού προγράμματος, που θα συνεχίσουν να καταβάλλονται παράλληλα με το νέο πρόγραμμα.
Στο Βερολίνο, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα διασφαλιστεί ευρεία υποστήριξη σε ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. «Χαίρομαι ιδιαίτερα, που σε όλα τα επίπεδα επιδεικνύεται μεγάλη υπευθυνότητα» δήλωσε αναφερόμενη στα τρία θεσμικά όργανα, κυβέρνηση, Ομοσπονδιακή Βουλή και Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Ανω Βουλή: Συμβούλιο εκπροσώπησης των κρατιδίων). Και στα τρία επίπεδα θα πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία, τόνισε η καγκελάριος μετά από συνάντησή της με τους τοπικούς πρωθυπουργούς στην καγκελαρία του Βερολίνου.
Η Μέρκελ στηρίζει την πρόταση «ήπιας αναδιάρθρωσης» με επταετή επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων που έκανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών με την επιστολή του σε ΕΚΤ, ΔΝΤ Κομισιόν και τους υπόλοιπους ομολόγους του της Ευρωζώνης.
Εν τω μεταξύ, στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αρχίζει στις 5 Ιουλίου η εκδίκαση της προσφυγής κατά της βοήθειας στην Ελλάδα. Η γερμανική κυβέρνηση καλείται στην ακροαματική διαδικασία να αιτιολογήσει, σε ποιο βαθμό η βοήθεια για την Ελλάδα και ο προσωρινός μηχανισμός σταθεροποίησης του ευρώ συνάδουν με το σύνταγμα της Γερμανίας. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μετά τις θερινές διακοπές.
Το ΔΝΤ τόνισε από την πλευρά του πως υπάρχει μία διαβούλευση στο θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης του χρέους».
«Νομίζω ότι όλος ο κόσμος συμφωνεί ότι οποιοσδήποτε τύπος μη εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους ή κάποιο πιστωτικό γεγονός. . . θα ήταν κάτι ανεπιθύμητο», σημείωσε.
Επισήμανε ακόμη ότι «η άποψη, για την οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι ήταν σαφείς, είναι ότι η χρηματοδότηση, που θα προκριθεί τελικά, όποια κι αν είναι, δεν θα πρέπει να διαταράξει την οικονομική σταθερότητα».
«Αποκλείουμε οποιοδήποτε σχέδιο που δεν θα είναι αμιγώς εθελοντικό, πρέπει να μην έχει κανένα στοιχείο εξαναγκασμού. Καλούμε να αποφευχθεί κάθε πιστωτικό επεισόδιο ή π.χ. μία επιλεκτική χρεωκοπία», τόνισε νωρίτερα και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, απορρίπτοντας κάθε λύση που θα έθετε ιδιώτες ομολογιούχους προ τετελεσμένων γεγονότων.
2011-06-10
naftemporiki.gr