Θράσος η υποβάθμιση της Ελλάδας από τους «οίκους αρουραίων», τονίζει αυστριακή εφημερίδα
Σε «οίκους αρουραίων», των οποίων ο λόγος δεν έχει την παραμικρή αξία, έχουν ξεπέσει οι αποκαλούμενοι «οίκοι αξιολόγησης», συμπεραίνει στο τέλος του κύριου άρθρου στο σημερινό φύλλο της έγκυρης αυστριακής εφημερίδας «Βίνερ Τσάιτουνγκ», εκδότης της οποίας είναι η Αυστριακή Δημοκρατία, ο αρχισυντάκτης της, Ράινχαρντ Γκέβαιλ, ο οποίος χαρακτηρίζει θράσος την πρόσφατη νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο «Standard & Poor΄s».
Αναφερόμενος σε αυτή την υποβάθμιση «και μάλιστα πριν από μια Σύνοδο των κοινοτικών υπουργών Οικονομικών με θέμα την Ελλάδα», ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας καταγγείλει την αμερικάνικη εταιρεία για «θράσος», καθώς όπως σημειώνει, υποβαθμίζει τη δανειοληπτική ικανότητα της Ελλάδας χαμηλότερα από εκείνη της Γρενάδας, όπου (χωρίς ο ίδιος, όπως σημειώνει, να θέλει να θίξει το νησιωτικό κράτος ανάμεσα σε Ατλαντικό και Καραϊβική) το 32% των 108.000 κατοίκων της, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Στο πλήρες δριμύτατης κριτικής άρθρο του, ο κ. Γκέβαιλ αναφέρεται αναλυτικά στο «ποιόν» γενικότερα των «οίκων αξιολόγησης», όσο και ειδικότερα του συγκεκριμένου οίκου, που, όπως σημειώνει, ιδρύθηκε το 1997, ανήκει στον αμερικάνικο ιδιωτικό όμιλο Μέσων Ενημέρωσης Mc Graw-Hill, που με τον ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί έναν υπέρογκο αμερικάνικο εκδοτικό οίκο ειδικών εντύπων με ιδιοκτήτες παραδοσιακά ονόματα Αμερικανών μεγαλοεπενδυτών, ονόματα που αναφέρονται με «ευλάβεια» στη Γουόλ Στριτ.
Ο αρχισυντάκτης της «Βίνερ Τσάιτουνγκ» καταγγέλλει στη συνέχεια ότι αυτός ο ιδιωτικός «οίκος» (αξιολόγησης), χωρίς να έχει την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση, έχει αναλάβει το ρόλο «παγκόσμιας οικονομικής αστυνομίας», πράγμα που γινόταν δεκτό επί χρόνια και που η ζημιά που προκαλούσε βρισκόταν εντός ορίων.
Όμως τώρα, όπως ο ίδιος προσθέτει, οι ποικίλως επενδύουσες αμερικάνικες εταιρείες επιτίθενται κατά μέτωπο, μέσω αυτού του οίκου τους αξιολόγησης, εναντίον της Ευρωζώνης.
«Το ότι η Ελλάδα περνά δύσκολες ώρες είναι πασίγνωστο όπως επίσης και το ότι οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες για να το αντιμετωπίσουν, όμως στον ιδιωτικό οίκο Standard & Poor΄s, αυτό είναι αδιάφορο», γράφει ο κ. Γκέβαιλ, για να συμπληρώσει κατηγορηματικά πως, «εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση σέβεται κάπως τον εαυτό της τότε θα πρέπει να απαντήσει πως ό, τι και να λέει η Standard & Poor΄s αφήνει αδιάφορη την Ευρώπη».
Καθώς, όπως ο ίδιος προσθέτει, ένας αμερικάνικος εκδοτικός οίκος δεν μπορεί να καθορίζει το τι είναι καλό και σωστό για την Ευρώπη και ως εκ τούτου όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει αυτή τη στιγμή να απορρίψουν τις αξιολογήσεις τέτοιων εταιρειών και να το διαλαλήσουν δυνατά, «διότι οι οίκοι αξιολόγησης κατάντησαν οίκοι αρουραίων και ο λόγος τους δεν έχει την παραμικρή αξία».
2011-06-15
agelioforos.gr