lefkada-news

Tι προβλέπει ο Εφαρμοστικός Νόμος-Tι προβλέπει ο Εφαρμοστικός Νόμος

Το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, εάν δεν αποδώσουν όσα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, παραδέχτηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη β` ανάγνωση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

«Πρέπει να έχουμε επικουρικά μέτρα στη διάθεσή μας. Δεν κάνω τη δήλωση πως δεν πρόκειται ποτέ να εισηγηθώ άλλα μέτρα όσο είμαι υπουργός Οικονομικών και διαχειρίζομαι μια εθνική κρίση» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, αφήνοντας ανοικτό ουσιαστικά κάθε ενδεχόμενο. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να εκτελέσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δίχως νέα μέτρα.

Όπως είπε όμως αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το ΥΠ.ΟΙΚ αλλά «από όλο το κράτος, τη δημόσια διοίκηση, την αγορά και τη φορολογική ευαισθησία των πολιτών». Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών αφού τόνισε ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ θερμό όσον αφορά «την πύκνωση του πολιτικού χρόνου» απηύθυνε νέα έκκληση για εθνική συναίνεση στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, λέγοντας ότι «η έλλειψη συναίνεσης και αξιοπιστίας κοστίζει στη χώρα και την πληρώνει ο λαός».
«Η έλλειψη συναίνεσης και αξιοπιστίας κοστίζει στη χώρα και την πληρώνει ο λαός» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Σας παρακαλώ να μας βοηθήσετε» τόνισε απευθυνόμενος στα μέλη της επιτροπής, όπου συμμετείχαν όμως μόνο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ αφού τα κόμματα της Αριστεράς έχουν αποχωρήσει. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο ίδιος θα ήθελε να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο με ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών κάτι το οποίο όμως δεν θα γίνει καθώς απαιτείται πλειοψηφία ενός απλού νομοσχεδίου.

Ως προς την εκτέλεση του πρώτου πενταμήνου του 2011 ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι καταγράφεται υστέρηση εσόδων ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα διαπιστώνεται αύξηση των δαπανών ύψους 1 δισ. ευρώ. «Το ποσοστό είσπραξης σε ετήσια βάση σε σχέση με τον ετήσιο στόχο είναι 32% για τα έσοδα και για τις δαπάνες είναι 52,53%» ανέφερε περιγράφοντας ως πολύ δύσκολη την κατάσταση.

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι όλα τα μέτρα, που ανακοίνωσε για τη βελτίωση των δημοσιονομικών είναι «αποσπασματικά και διορθωτικά» χαρακτηρίζοντάς τα «μέτρα ανάγκης».

Τα βάρη στους μισθωτούς

Φορολογική «αφαίμαξη» μισθωτών και συνταξιούχων φέρνει το σχέδιο νόμου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015», το οποίο κατατίθεται στη Βουλή τη Δευτέρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2011 εφαρμόζεται το νέο καθεστώς στις αποδείξεις βάσει του οποίου η έκπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 300 ευρώ, αλλά και η εισφορά αλληλεγγύης γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου τους επόμενους μήνες.

Όσον αφορά συγκεκριμένα τις αποδείξεις αν κάποιος φορολογούμενους έτυχε μεγαλύτερης των 300 ευρώ έκπτωσης, τότε θα αναγκαστεί να την επιστρέψει με την εισφορά αλληλεγγύης που θα κληθεί να πληρώσει αφού στο σχέδιο νόμου αναφέρεται ρητά «στις περιπτώσεις που έχει γίνει εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011 και έχει συμψηφιστεί φόρος μεγαλύτερος από 300 ευρώ, ο επιπλέον αυτός φόρος βεβαιώνεται με την ειδική εισφορά φυσικών προσώπων».

Αργά χθες το βράδυ ο ΥΠΟΙΚ φέρεται να απέσυρε τη συγκεκριμένη διάταξη, μετά το σάλο που προκάλεσε η αναδρομική φορολόγηση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για να «χτίσουν» στο εξής οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο όριο των 8.000 ευρώ, θα πρέπει να μαζέψουν αποδείξεις 15.000 ευρώ αφού, με βάση το νομοσχέδιο, «το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται, σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι 60.000 ευρώ. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%».

Θα πρέπει ακόμη να υπογραμμιστεί ότι για εισοδήματα μέχρι 40.000 ευρώ η έκπτωση των τόκων στεγαστικών δανείων, ιατρικών δαπανών, ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ., παραμένει στο 20% όμως «για το τμήμα της δαπάνης που αντιστοιχεί στο πάνω από το όριο αυτό του εισοδήματος (δηλαδή τις 40.000 ευρώ) ο συντελεστής μείωσης του φόρου περιορίζεται σε ποσοστό 10%».

Τέλος επιτηδεύματος

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το τέλος επιτηδεύματος θα ξεκινά από τα 400 ευρώ αφού προβλέπεται ότι:

* για τις επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, ορίζεται σε 400 ευρώ ετησίως

* για επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, σε 500 ευρώ ετησίως.

Η περιοχή του νομού Αττικής λογίζεται ως μια πόλη καθώς και το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Εξάλλου στις περιπτώσεις λειτουργίας υποκαταστημάτων, επιβάλλεται επιπλέον τέλος επιτηδεύματος 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

«Φοροεπιδρομή» 14 δισ.

«Σοκ και δέος» προκαλεί στους φορολογούμενους η νέα «φοροεπιδρομή» που στο επόμενο εξάμηνο θα πρέπει να αποφέρει στα δημόσια ταμεία από τους πρόσθετους φόρους ποσό ύψους 3,095 δισ. ευρώ και έως το τέλος του 2015 συνολικά 14,090 δισ. ευρώ.

Το «κοκτέιλ» των νέων φόρων, με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου και την αύξηση των έμμεσων φόρων, θα στερήσει από περίπου 5 εκατ. φορολογούμενους κατά μέσο 450 ευρώ το μήνα ή σε ετήσια βάση περίπου 5.500 ευρώ, εάν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι αλλάζει και το σύστημα των αποδείξεων από το 2012.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2012 επιβάλλεται ανώτατο όριο επιστροφής φόρου τα 300 ευρώ και καταργείται η έκπτωση του 10% που ισχύει σήμερα, για τις αποδείξεις που έχουν συγκεντρωθεί πέραν αυτών που απαιτούνται για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου ορίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το μέτρο που ίσχυε το Δημόσιο «έχασε» φέτος 612 εκατ. ευρώ, τα οποία υπολογίζει ότι θα αναπληρώσει το 2012 που έχει τεθεί ως στόχος η είσπραξη 612 εκατ. ευρώ από το νέο «καθεστώς» που θα εφαρμοστεί.

Η «φορο-επίθεση» στα εισοδήματα ξεκινά μέσα στο καλοκαίρι με την αύξηση της παρακράτησης φόρου σε μισθούς και συντάξεις, λόγω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου στις 8.000 ευρώ από την οποία το οικονομικό επιτελείο προσδοκά ότι θα εισπράξει 338 εκατ. ευρώ, ενώ το 2012 θα ανέλθει στα 1,012 δισ. ευρώ, ενώ συνεχίζεται:

* με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που καλούνται να πληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι και υπολογίζεται ότι θα αποφέρει φέτος 1,38 δισ. ευρώ

* από την αύξηση την 1η Σεπτεμβρίου του Φ.Π.Α., από το 13% στο 23%, στην εστίαση που θα «κοστίσει» επιπλέον 300 εκατ. ευρώ και 700 εκατ. ευρώ το 2012

* από την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα, με την αλλαγή στη δομή του φόρου καπνού και τη μείωση του περιθωρίου καταβολής του ΕΦΚ για τις εταιρείες από τις 56 στις 26 ημέρες, που θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία 150 εκατ. ευρώ φέτος και άλλα 150 εκατ. το 2012

* από την αύξηση κατά 10% των τελών κυκλοφορίας που θα «κοστίσει» 100 εκατ. ευρώ

* από την έκτακτη εισφορά σε οχήματα μεγάλου κυβισμού, μεγάλης αξίας ακίνητα, σκάφη και πισίνες, που θα αποφέρουν 150 εκατ. ευρώ

* από τη δήλωση σκαφών αναψυχής ως ιδιωτικών ποσό ύψους 150 εκατ. ευρώ

* από την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων που θα αποφέρει 300 εκατ. ευρώ

* από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης από τους οποίους προσδοκόνται πρόσθετα έσοδα 250 εκατ. ευρώ φέτος και 315 εκατ. ευρώ το 2012.

Όσον αφορά το νέο ειδικό τέλος που επιβάλλεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 400 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ επιπλέον 220 εκατ. ευρώ θα «συνεισφέρουν» τα νέα αυξημένα τεκμήρια που θα ισχύσουν για όλους τους φορολογούμενους.

Επισημαίνεται ότι από την αξιολόγηση και μείωση των φοροαπαλλαγών δεν προβλέπονται φυσικά για φέτος έσοδα, όμως το 2012 οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί θα επιβαρυνθούν επιπλέον κατά 380 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά η μείωση του αφορολογήτου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στις 200.000 ευρώ, από τις 400.000 που ισχύει, θα ρίξει περισσότερους ιδιοκτήτες στα «δίχτυα» της Εφορίας που θα εισπράξει επιπλέον το 2012 445 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι παρά την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 21 ευρώ/χιλιόλιτρο στα 60 ευρώ/χιλιόλιτρο, που θα επιβαρύνει κατά 5 - 6 λεπτά το λίτρο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και την εξίσωση του φόρου για τις επιχειρήσεις, το σχέδιο του υπουργείου καταγράφει ότι τα έσοδα θα είναι φέτος μειωμένα κατά 188 εκατ. ευρώ και 404 εκατ. ευρώ το 2012.

Ταμείο Ακίνητης Περιουσίας

Απόλυτη ανεξαρτησία και υπερεξουσία στο «Ταμείο Ιδιωτικής Ακίνητης Περιουσίας» με δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων κυριότητας του ΕΟΤ παραχώρηση Αιγιαλού και Παραλίας για διάστημα έως και 50 χρόνια και οικοδομικές άδειες σε 60 ημέρες περιλαμβάνει ο Εκτελεστικός Νόμος του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Στον Εκτελεστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου, όπου περιγράφονται οι γενικές αρχές αξιοποίησης κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας, αναφέρονται και οι βασικότερες καινοτομίες του νέου Ταμείου στη σύσταση και λειτουργία του που είναι οι εξής:

* Το Ταμείο μπορεί, κατά παρέκκλιση των οριζομένων στο άρθρο 23α κ.ν. 2190/1920, να χρησιμοποιεί το προϊόν της έκδοσης ομολογιών για την απόκτηση ομολόγων του Δημοσίου από την αγορά.

* Εχει δικαίωμα της ρευστοποίησης (κατά τον κανονισμό για την εκκαθάριση εταιρείας) κινητής ή ακίνητης περιουσίας.

Αξιοποίηση

Παρ` όλα αυτά στο άρθρο 14 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι για την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων επιτρέπεται η απευθείας παραχώρηση στον κύριο της επένδυσης της χρήσης αιγιαλού και παραλίας και του δικαιώματος εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης, ήδη υφιστάμενων στην περιοχή, λιμενικών εγκαταστάσεων.

Η παραχώρηση γίνεται για χρονικό διάστημα μέχρι πενήντα (50) χρόνια.

Επίσης προβλέπεται η νομιμοποίηση όλων των μερικών ή ολικών αυθαιρεσιών που έχουν εντοπιστεί σε κτίσματα που έχει στην κυριότητά του ο ΕΟΤ, προκειμένου να επιταχυνθεί άμεσα η αξιοποίησή τους.

Στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης οι οικοδομικές άδειες για νέα μόνιμα κτίσματα θα χορηγούνται μέσα σε 60 ημέρες.

Ο θεσμός της επιφάνειας

Νέου τύπου συμβάσεις παραχώρησης με διάρκεια έως και 100 ετών δημιουργεί ο θεσμός της επιφάνειας τον οποίο επαναφέρει ο εκτελεστικός νόμος του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου.

Ως «επιφάνεια» ορίζεται το εμπράγματο δικαίωμα που παρέχει χωριστή πλήρη κυριότητα (με ανώτατο εκ του νόμου χρονικό μόνο περιορισμό) της υπέρ το έδαφος ακίνητης ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα ο μεταβιβάζων να παραμένει κύριος του εδάφους, ο δε «επιφανειούχος» κύριος των κτισμάτων (υπαρχόντων ή μελλόντων).

Στο Δημόσιο

Το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο, παράθυρο για απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού από φορείς του Δημοσίου και συρρίκνωση των προσλήψεων καθιερώνει το νομοσχέδιο για έκτακτα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου.

Ειδικότερα, το πλεονάζον προσωπικό των ΝΠΙΔ εντάσσεται σε πίνακες κατάταξης που καταρτίζονται, χωριστά για κάθε νομικό πρόσωπο από το Α.Σ.Ε.Π., με βάση αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια.

Το προσωπικό που περιλαμβάνεται στους πίνακες αυτούς συνεχίζει να λαμβάνει για 12 μήνες από τον χαρακτηρισμό του ως πλεονάζοντος προσωπικού αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού μισθού του.

Επίσης, το τακτικό προσωπικό που απασχολείται στο Δημόσιο, σε Ν.Π.Δ.Δ. και στους Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού μπορεί να ζητήσει με αίτησή του τη μείωση των ωρών εργασίας του μέχρι και 50%, με ανάλογη μείωση των αποδοχών του, για χρονική διάρκεια μέχρι πέντε (5) έτη.

Σε ό,τι αφορά τους διορισμούς στο Δημόσιο, οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ μετά την 1-1-2009 τοποθετούνται σταδιακά βάσει σειράς επιτυχίας μέχρι την 31-12-2015! Για το 2011 η αναλογία των προσλήψεων ορίζεται σε μία για κάθε 10 αποχωρήσεις, ενώ με αναλογία 1/5 θα γίνονται οι προσλήψεις από το 2012 και μετά.

Ευελιξία στην εργασία

Ενίσχυση της ευελιξίας στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων για νέους ηλικίας 18 έως 25 ετών με μειωμένες αποδοχές, προβλέπονται στον εφαρμοστικό νόμο για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου.

Ειδικότερα, για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, προβλέπεται ότι σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ώρες εβδομαδιαίως, επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο (περίοδος αυξημένης απασχόλησης) ο εργαζόμενος να απασχολείται δύο ώρες την ημέρα επιπλέον των 8 ωρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 (ή του μικρότερου συμβατικού ωραρίου) ώρες εργασίας την εβδομάδα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου.

Εν τω μεταξύ αυστηροποιούνται τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.

Πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις

Μείωση των συντάξεων του ΝΑΤ αναδρομικά από την αρχή του 2011 κατά 6% και σύσταση λογαριασμού ανεργίας στον ΟΑΕΔ και για τους αυτοαπασχολούμενους, με μηνιαία εισφορά από την 1.8.2011 ύψους 10 ευρώ για τους υπαγόμενους στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, προβλέπεται μεταξύ άλλων στον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση.

Παράλληλα στον ΟΑΕΕ, θεσπίζεται εισφορά επί των ετησίων εσόδων των επιχειρήσεων ανά κλάδο, ύστερα από μελέτη που θα προσδιορίσει το ποσοστό της εισφοράς.

Στον ΟΓΑ οι πρώτες 5 ασφαλιστικές κατηγορίες είναι υποχρεωτικές και η μετάταξη γίνεται ανά τριετία, εκτός της 1ης κατηγορίας που η μετάταξη στη 2η κλάση γίνεται μετά από πενταετία.

Μειώνεται αναδρομικά από 1.1.2010 κατά 10% το εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και κατά 15% του κλάδου ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα του ΤΑΥΤΕΚΩ, για όσους δεν έχει εκδοθεί απόφαση χορήγησης εφάπαξ.

Στο ποσοστό αναπλήρωσης 80% των αποδοχών στους συνταξιούχους 35ετίας, συμπεριλαμβάνονται και τα οικογενειακά επιδόματα και εισάγεται πλαφόν, το τετραπλάσιο του μέσου μηνιαίου κατά κεφαλήν ΑΕΠ του 1991, αναπροσαρμοσμένο με το ποσό αύξησης των συντάξεων του Δημοσίου.

Μετά την 35ετία, η σύνταξη αυξάνεται κατά 2,5% για κάθε επιπλέον έτος και μετά την 37ετία κατά 3,5% μέχρι το 40ό έτος.

Αυξάνονται κατά 0,50% οι εισφορές κύριας ασφάλισης εργοδότη και εργαζομένου από 1.8.2011

Ειδική εισφορά

Επίσης θεσπίζεται Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης για το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), ποσοστού 3%-10% για συντάξεις 300 και άνω. Οι κλίμακες αυξάνονται κατά μία μονάδα, ανά 50 ευρώ ως τα 650 ευρώ και άνω. Μετά την 1.1.2015 τα ποσά της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων μεταφέρονται στο Α.Κ.Α.Γ.Ε. και αποτελούν έσοδο του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών.

Τα νέα τεκμήρια σε ακίνητα και Ι.Χ.

Σχετικά με τα νέα τεκμήρια για τα ακίνητα ορίζονται κλιμακωτά ως εξής:

* για τα 80 πρώτα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 40 ευρώ/τ.μ.

* από 81 μέχρι και 120 τ.μ., με 65 ευρώ/τ.μ.

* από 121 μέχρι και 200 τ.μ., με 110 ευρώ/τ.μ.

* από 201 έως 300 τ.μ., με 200 ευρώ/τ.μ.

* για τα πλέον των 300 τ.μ., με 400 ευρώ/τ.μ.

Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Όσον αφορά δε την ετήσια αντικειμενική δαπάνη επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης, ορίζεται ως εξής:

* για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ. ε. σε 4.000 ευρώ,

* για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κ.ε. μέχρι τα 2.000 κ.ε.

* για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2.000 κ.ε. προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε.

* για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από 3.000 κ.ε. προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κ.ε..

Επισημαίνεται ότι οι έκτακτες εισφορές που επιβάλλονται σε επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, πισίνες κ.λπ., προκύπτει από το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 5%.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η έκτακτη εισφορά στα Ι.Χ. άνω των 2.000 κ.ε. ξεκινά από 440 ευρώ.

2011-06-25

naftemporiki.gr

>