Σαρκοζί: Τρέλα η έξοδος μιας χώρας από την Ευρωζώνη
Ως «τρέλα», χαρακτήρισε ο Νικολά Σαρκοζί την ιδέα πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, με την ευκαιρία συνέντευξης τύπου, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη γαλλική πρόταση για επανεπενδύσεις μεγάλης διάρκειας από τις γαλλικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες σε ελληνικά δάνεια (ομόλογα).
Εξήγησε ότι δουλεύει εντατικά με την υπουργό Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ, ώστε να περάσει σε εφαρμογή η απόφαση εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, που πήρε μαζί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο στο Βερολίνο.
«Καταλήξαμε» είπε, «ότι διευρύνοντας τη διάρκεια στα 30 χρόνια, θέτοντας τα δάνεια αυτά (ομόλογα) στο ίδιο επίπεδο με τα ευρωπαϊκά και προσθέτοντας μια πριμοδότηση με βάση την ανάπτυξη της Ελλάδας, έχουμε φτιάξει ένα σύστημα που πολλές χώρες θα μπορούσαν να το βρούν ενδιαφέρον».
Είναι το συμφέρον όλων, πρόσθεσε, να μην εγκαταλείψουμε την Ελλάδα «και αυτοί που προτείνουν αυτήν την τρέλα για την έξοδο από το ευρώ, πρόκειται για παραφροσύνη», αφού το χρέος θα παραμένει πάντα σε ευρώ και θα μεγαλώσει αυτόματα σε σχέση με το εθνικό υποτιμημένο εθνικό νόμισμα.
Η γαλλική πρόταση που αποσκοπεί στο να εμφανίσει ελκυστικότερη προς τους δανειστές της Ελλάδας την ανακύκλωση του χρέους, έχει ως εξής: Επανεπένδυση από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες του 70% των ομολόγων που θα αποπληρωθούν από την Αθήνα όταν φθάσουν στην ωρίμανσή τους. Εξ` αυτών το 50% θα επανεπενδύεται σε ομόλογα διαρκείας 30 ετών αντί για πενταετία που ισχύει μέχρι σήμερα. Το υπόλοιπο 20% θα επενδύεται σε ένα ταμείο μετοχών υψηλής ποιότητας «μηδενικού όμως τοκομεριδίου», μηδενικής απόδοσης δηλαδή, το οποίο θα ανατροφοδοτείται από την υπεραξία των μετοχών.
Ο Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε μεταξύ άλλων τη θέλησή του να γίνει η Γαλλία «χώρα της παραγωγής και όχι μόνο της αναδιανομής « και αυτό μέσα από τις επενδύσεις του μέλλοντος.
Ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε το γεγονός ότι για 30 συνεχή χρόνια η Γαλλία δεν κατάφερε να έχει έναν εξισορροπημένο προϋπολογισμό και κατέκρινε το γεγονός ότι είχε παραμεληθεί σοβαρά ο τομέας των επενδύσεων. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 1974 οι επενδύσεις έφθαναν το 12,5% στο σύνολο των κρατικών δαπανών, για να μειωθούν στο 7,5% το 2007.
«Η τόνωση των επενδύσεων αποτελεί τη μεγάλη προτεραιότητα της Γαλλίας στον τομέα της καινοτομίας, της έρευνας, της πράσινης τεχνολογίας και της ψηφιακής τεχνολογίας», είπε ο πρόεδρος αναφέροντας στη συνέχεια την απόφαση του 2009 για το «Μεγάλο Δάνειο» των 35 δισ. ευρώ, για « τις επενδύσεις του μέλλοντος «
Πρόκειται για μια μεγάλη «πολιτική απόφαση», υπογράμμισε ο Νικολά Σαρκοζί «, «οι Γάλλοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι πρόκειται για μια επιλογή για το μέλλον».
Η Γαλλία θα πρέπει να παραμείνει «χώρα της παραγωγής και όχι της αναδιανομής. Κάθε πλούτος πριν διανεμηθεί θα πρέπει να έχει παραχθεί στη χώρα. Ο πλούτος που δεν παράγεται δεν αναδιανέμεται».
Για το Γάλλο πρόεδρο, ο μόνος τρόπος για να αντισταθεί η χώρα στην παγκοσμιοποίηση και να μην την υποστεί είναι : η καινοτομία, η έρευνα, οι επενδύσεις.
"Βλέπουμε άλλωστε τι συμβαίνει στην Ελλάδα» πρόσθεσε, « όπου όλες οι προσπάθειες για τη μείωση των δαπανών δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της κρίσης. Παράλληλα με τη μείωση είναι απαραίτητη η ανάπτυξη για την αντιμετώπιση της κρίσης και την εξασφάλιση του κοινωνικού μοντέλου".
Ο Γάλλος πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να κατηγορήσει το σοσιαλιστικό κόμμα για την υιοθέτηση του 35ωρου από την Μαρτιν Ομπρί όταν ήταν υπουργός εργασίας, μέτρο που θεωρεί ότι ζημίωσε την ανάπτυξη της Γαλλίας σε σύγκριση με τη γείτονά της Γερμανία.
«Εγώ δεν έχω εκλεγεί για να οδηγήσω τη χώρα στη φρίκη που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα ή η Πορτογαλία», είπε και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει σήμερα την επιπολαιότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν θέλησαν να δουν ότι οι καταστροφές μπορούν να αποφευχθούν παίρνοντας έγκαιρα μέτρα. Το επίπεδο των επιτοκίων για την Ελλάδα πριν από δύο χρόνια είχε φθάσει το 30%, ενώ η Γαλλία δανείζεται στο 3%», είπε ο Νικολά Σαρκοζί, εξηγώντας ότι η διατήρηση της βαθμολογίας ΑΑΑ για την Γαλλία από τους οίκους εκτίμησης «δεν είναι τυχαίο γεγονός», αλλά οφείλεται στις έγκαιρες αντιδράσεις της δικής του οικονομικής πολιτικής.
2011-06-27
skai.gr