Προωθείται συνολική λύση για το χρέος
Το Σεπτέμβριο η οριστικοποίηση της νέας στήριξης της Ελλάδας από το Eurogroup, ενώ συνεχίζονται πυρετωδώς οι διαβουλεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.
Ταυτόχρονα, η Ευρωζώνη με αφορμή την αναίτια προχθεσινή υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τον οίκο «Moody`s» προχωρεί σε ρήξη με τους οίκους αξιολόγησης, ενώ στο «τραπέζι» θα βρεθεί και η εισαγωγή των ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
«Θερμό» καλοκαίρι
Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών, με τις αλλεπάλληλες απειλές και υποβαθμίσεις χωρών της Ευρωζώνης από τους οίκους, σηματοδοτούν ένα «θερμό» καλοκαίρι για την Ελλάδα, την Ευρωζώνη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Οι ιθύνοντες στην Ευρωζώνη αρχίζουν πλέον να συνειδητοποιούν πως τα ημίμετρα δεν οδηγούν πουθενά και ότι μια συνολική λύση είναι μονόδρομος.
Αναφορικά με την Ελλάδα, χθες ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουάν, ο οποίος συναντήθηκε στο Βερολίνο με το Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την ελληνική κρίση και τη γενικότερη κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρωζώνη, προανήγγειλε με τη σειρά του ότι η τελική απόφαση για τη νέα στήριξη της χώρας μας θα ληφθεί το Σεπτέμβριο.
Αυτό σημαίνει ότι η συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας θα έχει περισσότερο ως στόχο το συντονισμό των ενεργειών, κυρίως στο θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών. Η νέα στήριξη που εκτιμάται σε περίπου 100 δισ. ευρώ, προϋποθέτει δύο πράγματα, σύμφωνα με το Γάλλο υπουργό.
Το πρώτο είναι η πιστή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση, και το δεύτερο η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών (στο σχέδιο στήριξης).
Ο κ. Μπαρουάν αναφέρθηκε στη γαλλική πρόταση, η οποία συζητήθηκε και χθες στο Παρίσι μεταξύ των ιδιωτών επενδυτών, στελεχών της Κομισιόν και των κεντρικών τραπεζών, επιβεβαιώνοντας ότι θα υποστεί τροποποιήσεις σε σχέση με την αρχική της μορφή στο θέμα της διάρκειας των ομολόγων που θα μετακυλιστούν.
Στις Βρυξέλλες προσθέτουν επίσης ότι εφόσον μειωθεί η διάρκεια, για παράδειγμα στα 15 έτη από τα 30 έτη που προβλέπει η αρχική πρόταση, τότε θα υπάρξει και μείωση του επιτοκίου από το 8% που είναι το ανώτατο όριο της γαλλικής πρότασης κοντά στο 6%. Ωστόσο, η χθεσινή συνάντηση δεν ήταν η τελευταία, οι επαφές με τους ιδιώτες επενδυτές θα ενταθούν τις επόμενες βδομάδες.
Η χθεσινή συνάντηση στο Παρίσι έγινε υπό την προεδρία του Τσαρλς Νταλάρα, εκπροσώπου του IIF, ο οποίος αντιπροσωπεύει περισσότερα από 400 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως. Μάλιστα ο εν λόγω αξιωματούχος είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο και της επαναγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.
Εκπρόσωπος S&P - Ελλάδα
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες ο εκπρόσωπος της S&P στη Γερμανία προσπάθησε να μετριάσει την προχθεσινή ανακοίνωση-απειλή του οίκου πως θα κηρύξει την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» σε περίπτωση που υιοθετηθεί η γαλλική πρόταση.
Απαντώντας στις επικρίσεις, κυρίως από την πλευρά του κεντρικού τραπεζίτη της Αυστρίας Εβαλντ Νοβότνι, ισχυρίστηκε ότι η S&P τοποθετήθηκε με βάση της πληροφορίες που είχε στη διάθεσή της και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υποβαθμίσει σε κάθε περίπτωση την Ελλάδα πριν λάβει γνώση των οριστικών αποφάσεων. Το σημείο που αμφισβήτησε ιδιαίτερα είναι η μακρά διάρκεια των ομολόγων τα οποία θα μετακυλιστούν, δηλαδή τα 30 έτη.
Ευρωπαϊκή κατακραυγή για τους οίκους αξιολόγησης
Η προχθεσινή υποβάθμιση κατά 4 βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας προκάλεσε οργή στο σύνολο της Ευρωζώνης, αλλά και στις Βρυξέλλες.
Η υποβάθμιση της Moody`s θεωρήθηκε εντελώς αναίτια με το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν να κρίνεται μια χώρα, η οποία μόλις τώρα συμφώνησε στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος προσαρμογής που συμφωνήθηκε με την τρόικα. Επιπλέον, η νέα πορτογαλική κυβέρνηση έλαβε και πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που πάνε παραπέρα από το μνημόνιο.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» του για τη στιγμή που επέλεξε η Moody`s να κατατάξει τα πορτογαλικά ομόλογα στην κατηγορία των «κερδοσκοπικών» επενδύσεων. Ο πρόεδρος της Κομισιόν πήγε παραπέρα, θέτοντας με έμμεσο άλλα σαφέστατο τρόπο θέμα σύστασης ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.
Οπως είπε «οι αγορές έχουν τον τελευταίο λόγο, αλλά είναι τουλάχιστον παράδοξο να μην υπάρχει κανένας ευρωπαϊκός οίκος, κι αυτό το θέμα υπάρχει σχέδιο για να αντιμετωπιστεί», αποφεύγοντας ωστόσο να αποκαλύψει λεπτομέρειες.
Καταλήγοντας ο κ. Μπαρόζο άφησε σαφέστατα υπονοούμενα για προκαταλήψεις από την πλευρά των οίκων στις αξιολογήσεις οικονομιών της Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, έθεσε ευθέως θέμα λήψης μέτρων για τη διαφάνεια της λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης, θέτοντας το ερώτημα πώς είναι δυνατόν οι οίκοι να γνωρίζουν τη δημοσιονομική κατάσταση μιας χώρας της Ευρωζώνης από την τρόικα, η οποία σε καθημερινή βάση ασχολείται με τις οικονομίες της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Είναι οι ίδιοι οίκοι που το 2008 δεν προέβλεψαν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κατάρρευση της Lehman Brothers ανέφερε ο εκπρόσωπος, θέτοντας με τον τρόπο αυτό θέμα αξιοπιστίας στις αναλύσεις των εν λόγω οίκων.
Οργισμένη ήταν και η αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σοιμπλε, ο οποίος ανέφερε ευθέως ότι πρέπει να «σπάσει το ολιγοπώλιο και να περιοριστεί η επιρροή των οίκων αξιολόγησης».« Δεν μπορώ να καταλάβω τι υπονοεί αυτή η αξιολόγηση (υποβάθμιση Πορτογαλίας), η οποία με άφησε έκπληκτο, όπως και πολλούς άλλους», κατέληξε ο Γερμανός υπουργός. Υπενθυμίζεται ότι προχθές οι οίκοι είχαν δεχθεί σκληρή επίθεση και από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Αυστηρή προειδοποίηση στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί απηύθυνε και ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Μισέλ Μπαρνιέ, ενώ υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο αναστολής των αξιολογήσεων για τις χώρες, που έχουν προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
«Καλώ τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι και υπόκεινται στον έλεγχο των εθνικών ρυθμιστικών αρχών, να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να συμμορφωθούν πλήρως με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο κ. Μπαρνιέ. Συμπλήρωσε δε ότι οι οίκοι έχουν υποπέσει στο παρελθόν σε θεμελιώδη σφάλματα, καθώς είχαν την τάση να ακολουθούν τις σκέψεις της αγοράς, αντί να επιδιώκουν οι ίδιοι να διαγνώσουν προβλήματα. «Θα έπρεπε να έχουν διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος» κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.
Τίθεται θέμα έκδοσης ευρωομολόγου
Οι τελευταίες εξελίξεις μετά την υποβάθμιση της Πορτογαλίας, κυριάρχησαν και στη χθεσινή συνεδρίαση της Ευρωβουλής, με τους προέδρους των περισσότερων πολιτικών ομάδων να εξαπολύουν οργισμένη επίθεση εναντίον των οίκων αξιολόγησης ζητώντας ταυτόχρονα τη λήψη αυστηρών μέτρων.
Τέθηκε επίσης με έμφαση και το θέμα της εισαγωγής ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της κρίσης δημόσιου χρέους, που αποτελεί και πάγια θέση των ευρωβουλευτών. Στην παρέμβασή του ενώπιον της ολομέλειας ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, προανήγγειλε ότι πριν από το τέλος του χρόνου η Κομισιόν θα υποβάλει έκθεση για τα ευρωομόλογα.
Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, σκοπός των ευρωομολόγων θα είναι να ενισχύσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη, ενώ καθησύχασε τις χώρες με τη μέγιστη πιστοληπτική ικανότητα (ΑΑΑ) ότι θα προτείνει φόρμουλα συμμετοχής που δεν θα τις επιβαρύνει με ψηλότερα επιτόκια δανεισμού.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος η Γερμανία και οι άλλες χώρες που δανείζονται με χαμηλά επιτόκια (Γαλλία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία, Αυστρία) τάσσονταν κατηγορηματικά εναντίον της εισαγωγής ευρωομολόγων για την εγγύηση μέρους του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης, με το επιχείρημα ότι αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους δανεισμού για τις ίδιες.
Από το Μάρτιο του 2010
«Η Ν.Δ. έχει ταχθεί υπέρ της σύστασης ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, υπό την εποπτεία της ΕΚΤ» ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Υπενθύμισε ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε αναδείξει το θέμα αυτό από τις 25 Μαρτίου 2010, κατά τη διάρκεια επαφών του στις Βρυξέλλες.
Απόφαση για την πέμπτη δόση
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πραγματοποιήσει σύνοδο την Παρασκευή για να συζητήσει σχετικά με την επόμενη δόση του δανείου στην Ελλάδα, δήλωσε η νέα γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στους δημοσιογράφους.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - nbellos@naftemporiki.gr
2011-07-07
naftemporiki.gr