lefkada-news

Εκκληση ΗΠΑ στην ΕΕ για άμεση δράση

Έκκληση στους Ευρωπαίους ιθύνοντες να αναλάβουν περαιτέρω δράση ώστε «να εμποδίσουν τις δυσχέρειες που συνδέονται με το χρέος ορισμένων κρατών να εξελιχθούν σε μια ακόμα ευρύτερη κρίση» απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

Μιλώντας στο οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC σημείωσε: «Η Ευρώπη πρέπει να οπλιστεί με μεγαλύτερο σθένος στην προσπάθειά της να δαμάσει τον κίνδυνο κλιμάκωσης της παρούσας κρίσης. Ο ιθύνοντες έλαβαν μια σειρά μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή, πριν από μερικές εβδομάδες».

Πρόσθεσε πως αν και «όλα αυτά είναι εποικοδομητικά, ο κόσμος έχει ανάγκη να δει τους Ευρωπαίους ιθύνοντες να δρουν τώρα (...) υλοποιώντας συμπληρωματικές αλλαγές, που θα συνεισφέρουν στο να δαμάσουν τους κινδύνους μίας ευρύτερης κρίσης. Έχουν τους τρόπους να πετύχουν κάτι τέτοιο, χωρίς να επιβαρύνουν κι άλλο το φορτίο για την παγκόσμια οικονομία και, φυσικά, είναι αυτό που θέλουμε οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες να κάνουν».

Σαφές μήνυμα περιμένει το Βερολίνο

Εν όψει της συνόδου κορυφής της Πέμπτης που συγκάλεσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ για την Ελλάδα, η γερμανική κυβέρνηση εμφανίστηκε αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι θα σταλεί ένα καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές διαβεβαιώνοντας τους επενδυτές ότι η ευρωζώνη έχει σημειώσει «σαφή πρόοδο» όσον αφορά στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Αγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, η Γερμανίδα καγκελάριος «συμμετέχει πάντοτε στις συνόδους των ηγετών της ΕΕ, αναιρώντας ουσιαστικά τη δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα ότι «σύνοδος θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν πρόκειται να ληφθεί μια ξεκάθαρη απόφαση».

Ο Ζάιμπερτ τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της Μέρκελ και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσον αφορά στα διάφορα σενάρια που εξετάζονται σχετικά με τη διάσωση της Ελλάδας.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε επίσης, την πεποίθησή του ότι το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα χαιρετίσουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρά τα δημοσιεύματα για το αντίθετο.

«Αναμφίβολα, το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα θα συμφωνηθεί από κοινού με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, Μάρτιν Κότχαους, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα σχετικά με ενδεχόμενες επιφυλάξεις των δύο θεσμικών οργάνων όσον αφορά στις λύσεις που συζητά η ευρωζώνη.

Σαφή μηνύματα ζητεί και η Αυστρία

Σαφή μηνύματα, από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης, για ενιαία στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σταθεροποίηση του ευρώ και στη χρηματοδότηση μελλοντικά, όταν παραστεί ανάγκη να δοθούν δάνεια, της Ελλάδας και άλλων χωρών, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ενώ νωρίτερα, ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν είχε τονίσει την ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή μακροπρόθεσμα μέτρα πρόληψης και να συσταθεί ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης.

Όπως ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος, η Σύνοδος Κορυφής θα έχει ως αποτέλεσμα μια βραχυπρόθεσμη λύση, όμως θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μακροπρόθεσμα μέτρα πρόληψης και να συσταθεί ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης, ενώ επανέλαβε τη θέση του για ανάγκη επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ώστε να συνδράμουν και οι τράπεζες στην επίλυση της κρίσης χρέους.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μέχρι την Πέμπτη μια πρώτη εικόνα ώστε να μπορέσουν να πάρουν τις αποφάσεις οι υπουργοί Οικονομικών, ενώ επισήμανε πως σε κάθε περίπτωση η σταθεροποίηση του ευρώ αποτελεί για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ένα σημαντικό θέμα.

Σημειώνοντας πως οι προσπάθειες πρέπει να κατευθύνονται στη σύσταση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, ο κ. Σπίντελεγκερ υπογράμμισε επίσης τη σημασία ενός φόρου για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, αναφέροντας πως αυτό θα διευκόλυνε σε πολλά και θα ήταν μια συμβολή κατά των μονίμων επιδιώξεων των κερδοσκόπων.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο σημερινό τεύχος του αυστριακού πολιτικοοικονομικού περιοδικού "Προφίλ", ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, εμφανίζεται αισιόδοξος για τη σταθερότητα του ευρώ, αν και παραδέχεται ότι η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη περίοδο, λόγω της άρνησης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αναλάβουν πολιτική ευθύνη.

Συγχρόνως, ο ίδιος ασκεί κριτική στην ΕΕ που, όπως τονίζει, στην περίπτωση της Ελλάδας, αντί να αναλάβει δράση άμεσα, καθυστέρησε τη λήψη αποφάσεων και τώρα κανείς δεν θέλει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, όμως και πάλι η ΕΕ χάνει πολύτιμο χρόνο.

Ο κ. Πρόντι τάσσεται υπέρ του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των χωρών-μελών και καλεί την ’νγκελα Μέρκελ να εργαστεί πιο ενεργά για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Θετική η Γαλλία σε φόρο τις τράπεζες υπέρ της Ελλάδας

Σε δηλώσεις του ο ο Γάλλος υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Ζαν Λεονετί επισήμανε πως η επιβολή φόρου στις τράπεζες, ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα είναι μια από τις λύσεις που εξετάζονται και «έχει ως πλεονέκτημα ότι δεν παρεμβαίνουν άμεσα στο πλαίσιό της οι τράπεζες ... ούτε δημιουργεί ένα αρνητικό (πιστωτικό) γεγονός» όσον αφορά τις χρηματαγορές, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Γάλλος αξιωματούχος αναφερόταν στις πληροφορίες, που δημοσίευσαν πολλά γερμανικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες «οι 17 κυβερνήσεις της ευρωζώνης σχεδιάζουν τη δημιουργία τραπεζικού φόρου, ώστε με αυτόν τον τρόπο ο ιδιωτικός τομέας να συμμετάσχει στο δανεισμό» της Ελλάδας.

Ο φόρος αφορά και τράπεζες που δεν είναι εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα, γράφει συγκεκριμένα η «Ντι Βελτ», επικαλούμενη υψηλόβαθμες πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επιλογή που μελετάται είναι η δημιουργία ενός τραπεζικού φόρου στην ευρωζώνη, ανεξάρτητου απ` άλλους φόρους της ίδιας κατηγορίας, που επέβαλαν οι κυβερνήσεις διαφόρων μελών της ευρωζώνης στη σκιά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

FT: Τηλεφωνική διάσκεψη για το ελληνικό πακέτο στήριξης

Τηλεφωνική διάσκεψη μεταξύ των Βρυξελλών και των χωρών της Ευρωζώνης αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη προκειμένου να οριστικοποιηθεί η απόφαση σχετικά με το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, που επικαλείται πληροφορίες από ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ.

Της τηλεφωνικής διάσκεψης, θα προηγηθεί ο υπολογισμός του κόστους για τους ιδιώτες πιστωτές, ιδιαίτερα τις τράπεζες, με βάση τα διαφορετικά σενάρια συμμετοχής τους στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπολογισμός αυτός εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τις επόμενες 24 έως 48 ώρες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμμετέχουν σε δύο παράλληλες διαπραγματεύσεις, η μία γίνεται με τους ιδιώτες πιστωτές και η άλλη μεταξύ τους, σε μία προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα πριν από τη σύνοδο της Ευρωζώνης.

Allianz: Υπέρ του «κουρέματος» του χρέους κατά 25% - 30%

Την ίδια ώρα, υπέρ της απομείωσης του ελληνικού χρέους που διακρατούν ιδιώτες επενδυτές κατά 25-30% τάσσεται ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός Allianz σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών.

Ωστόσο, ο οικονομικός διευθυντής της Allianz, Πολ Ατσλέιτνερ, επισήμανε στους Financial Times Deutschland ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να τεθεί σε εθελοντική βάση με στόχο την αποτροπή της πτώχευσης.

«Για παράδειγμα, η χώρα (Ελλάδα) μπορεί να προσφερθεί να ανταλλάξει τα παλιά ομόλογα ονομαστικής αξίας 100 με καινούργια ομόλογα αξίας 70. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί μια de facto εθελοντική απομείωση του χρέους κατά 30 και ταυτόχρονη επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους», εξήγησε το κορυφαίο στέλεχος της Allianz.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt, η Allianz στηρίζει το σενάριο του κουρέματος του ελληνικού χρέους κατά 25%.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων και φορέων του ιδιωτικού τομέα που έχουν ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους τις τρεις τελευταίες εβδομάδες δεν έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία σχετικά με τη συμμετοχή τους στη δεύτερη διάσωση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του τραπεζικού κλάδου του Reuters, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «έπεσε» την περασμένη εβδομάδα η πρόταση του «κουρέματος» των θέσεων σε ελληνικό χρέος κατά 30-50%.

Νέα άλμα των CDS 5ετών ελληνικών ομολόγων

Εν μέσω ανησυχιών για καθυστερήσεις στην επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, τo κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) εκτινάχθηκε σήμερα σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Aλμα κατέγραφαν και τα CDS της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών τίτλων αυξήθηκε κατά 130 μονάδες βάσης στις 2.525 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το Markit. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος ασφάλισης 10 εκατ. ευρώ έναντι αθέτησης πληρωμών κοστίζει πλέον 2.525 εκατ. ευρώ. 

2011-07-19

naftemporiki.gr

>