lefkada-news

Τα επτά σημεία της συμφωνίας για την Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, έκανε λόγο για ένα «μεγαλεπήβολο πακέτο» για την Ελλάδα, το οποίο έχει ως βασικούς πυλώνες τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού -για το παλιό πακέτο των 110 δισ. και το νέο των 109 δισ.- στο 3,5%, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τα σημερινά 7,5 σε 15 έως και 30 χρόνια, την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα «μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας» και τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας με ένα είδος «σχεδίου Μάρσαλ».

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, πάντως, είχαν οι δηλώσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, που χαιρέτισε το νέο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας: «Αυτό είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι κρίσιμο για την οικονομία της χώρας», είπε, «για να σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά της μεγέθη, αλλά και για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος». Και ο Τρισέ υπογράμμισε ότι «οι ιδιωτικές πιστώτριες τράπεζες θα συμμετάσχουν μόνο στο νέο δανεισμό της Ελλάδας», ενώ στο επίμονο ερώτημα εάν αυτή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα αποτελέσει χρεοκοπία απάντησε κατηγορηματικά ότι «εγώ δεν εκτιμώ ότι θα είναι πιστωτικό γεγονός». Εννοείται ότι δεν είναι ο Τρισέ αυτός που αποφασίζει για το τι είναι ή όχι πιστωτικό γεγονός, αλλά η δήλωσή του έχει τη σημασία της. Πάντως, ο διοικητής της ΕΚΤ διασφάλισε τις εγγυήσεις από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, ύψους 35 δισ. ευρώ, ώστε να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Η επίσημη δήλωση που έκαναν μετά το πέρας της συνόδου οι ηγέτες της ευρωζώνης και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ) περιλαμβάνει τις ακόλουθες διατυπώσεις για την Ελλάδα:

1. Καλωσορίζουμε τα μέτρα που λήφθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση για τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών της και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας, όπως και το νέο πακέτο μέτρων που πρόσφατα υιοθετήθηκε από την ελληνική Βουλή. Αυτές είναι άνευ προηγουμένου, αλλά απαραίτητες ενέργειες για να επιστρέψει και πάλι η Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης.

2. Συμφωνούμε στην υποστήριξη ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα από κοινού με το ΔΝΤ και με την εθελοντική συμμετοχή του δημόσιου τομέα, ώστε να καλύψουμε πλήρως το χρηματοδοτικό κενό. (σ.σ.: μέχρι το 2020). Το συνολικό ποσό στο οποίο θα φτάσει το νέο πρόγραμμα θα είναι περίπου 109 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα θα σχεδιαστεί κυρίως μέσω χαμηλότερων επιτοκίων και μεγαλύτερης διάρκειας ωρίμανσης, για την αποφασιστική βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους και του προφίλ αναχρηματοδότησης της Ελλάδος. Καλούμε το ΔΝΤ να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος. Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε το EFSF (σ.σ.: τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης) ως το χρηματοδοτικό εργαλείο για την επόμενη εκταμίευση. Θα παρατηρούμε στενά την αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος, βασιζόμενοι στην Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

3. Αποφασίσαμε να επιμηκυνθεί η διάρκεια των δανείων του EFSF προς την Ελλάδα στη μέγιστη δυνατή διάρκεια, από την τρέχουσα των 7,5 ετών σε μια ελάχιστη διάρκεια 15 ετών έως και 30 και με μία περίοδο χάριτος 10 ετών. Σε αυτό το πλαίσιο, θα διασφαλίσουμε επαρκή παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα. Θα παράσχουμε δάνεια του EFSF με επιτόκια δανεισμού αντίστοιχα αυτών της διευκόλυνσης Ισοζυγίου Πληρωμών (τρέχον επίπεδο περίπου 3,5%), σε επίπεδο που δε θα είναι χαμηλότερο από το κόστος χρηματοδότησης του EFSF. Αυτά θα συνοδευτούν από ένα μηχανισμό που θα διασφαλίζει κατάλληλα κίνητρα εφαρμογής του προγράμματος, περιλαμβανομένης της επιλογής ρυθμίσεων εγγυήσεων, όπου χρειάζεται.

4. Καλούμε για μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης και επενδύσεων στην Ελλάδα. Χαιρετίζουμε την απόφαση της Κομισιόν να δημιουργήσει μια ομάδα δράσης που θα δουλέψει μαζί με τις ελληνικές αρχές με στόχο να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, να υπάρχει ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και κατάρτισης. Θα ενεργοποιήσουμε ευρωπαϊκά κεφάλαια και θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την επίτευξη αυτού του στόχου και την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας. Τα κράτη μέλη και η Κομισιόν θα ενεργοποιήσουν αμέσως όλους τους απαραίτητους πόρους, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα τεχνική βοήθεια για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει έκθεση για την πρόοδο σ’ αυτούς τους τομείς τον Οκτώβριο.

5. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας επέδειξε την προθυμία του να συνδράμει την Ελλάδα σε εθελοντική βάση μέσω ενός μενού επιλογών για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Η καθαρή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα υπολογίζεται σε 37 δισεκατομμύρια ευρώ (Υπολογίζοντας το κόστος για την περίοδο 2011- 2014. Επιπλέον, ένα πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους θα αποφέρει άλλα 12,6 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 50 δισ. Για την περίοδο 2011- 2019 η συνολική καθαρή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα υπολογίζεται στα 106 δισ. ευρώ). Η πιστωτική ενίσχυση θα διασφαλιστεί με ενέχυρα, ώστε να διατηρείται η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο ευρωσύστημα ρευστότητας. Θα παράσχουμε, εάν χρειαστεί, τους απαραίτητους πόρους για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

6. Οσον αφορά τη γενική προσέγγισή μας στην εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η λύση που επιλέγεται για την Ελλάδα είναι μοναδική και αποτελεί εξαίρεση.

7. Ολες οι υπόλοιπες χώρες του ευρώ επισήμως επιβεβαιώνουν την ανελαστική τους βούληση να τιμήσουν πλήρως τη δική τους ανεξάρτητη κρατική υπογραφή και όλες τις δεσμεύσεις τους για βιώσιμες δημοσιονομικές συνθήκες και δομικές μεταρρυθμίσεις. Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης υποστηρίζουν πλήρως αυτήν τη βούληση, καθώς η αξιοπιστία όλων των κρατικών υπογραφών τους αποτελεί αποφασιστικό συστατικό διασφάλισης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη στο σύνολό της.

2011-07-22

agelioforos.gr

>