Ριζικές αλλαγές στη φορολογία
Ριζική ανατροπή του ισχύοντος φορολογικού καθεστώτος φέρνουν οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και στη φορολογία κεφαλαίου, που θα επέλθουν με το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, το οποίο θα λάβει τη μορφή σχεδίου νόμου το Σεπτέμβριο.
Το εναρκτήριο λάκτισμα για τις επικείμενες ανατροπές δίδεται σήμερα με την έναρξη του διαλόγου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, στον οποίο θα μετέχουν κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς, αλλά και εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Τα μόνα κόμματα, πάντως, που μέχρι σήμερα έχουν αποδεχτεί τις έγγραφες προσκλήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγ. Βενιζέλου είναι ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις προθέσεις του κ. Βενιζέλου είναι όπως το σκηνικό στη φορολογία αλλάξει άρδην σε βάθος χρόνου, ώστε να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον τόσο για τους φορολογούμενους, όσο πρωτίστως και για τους ιδιώτες επενδυτές που καθημερινά επισημαίνουν τις αγκυλώσεις του υπάρχοντος συστήματος και το μέγεθος της γραφειοκρατίας.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι επανειλημμένες εκκλήσεις των αξιωματούχων των Βρυξελλών για την απλοποίηση του φορολογικού μας συστήματος, προκειμένου να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι προϋποθέσεις εκείνες που θα κάνουν ελκυστικές τις επενδύσεις στην Ελλάδα οι οποίες είναι απαραίτητες για την τόνωση της οικονομίας και τη δημιουργία ανάπτυξης.
Νέο τοπίο στη φορολογία
Το «πακέτο» του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος θα περιλαμβάνει μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, περαιτέρω περικοπές στις φοροαπαλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων που πλέον δεν έχουν κοινωνικό και οικονομικό αντίκρισμα, αλλά επίσης και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 20% στο 15%, χωρίς να αποκλείεται και μείωση των συντελεστών των φυσικών προσώπων για την ενίσχυση χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές και στα είδη εστίασης, ενώ θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση όλες οι επιβαρύνσεις στη φορολογία των ακινήτων.
Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ακόμη η καθιέρωση νέων αντικειμενικών κριτηρίων και τεκμηρίων για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κλείσιμο των παραθύρων στο «πόθεν έσχες», ενώ θα υλοποιεί το πρόγραμμα συγχώνευσης ή και κατάργησης των περισσοτέρων ΔΟΥ αφού το σχέδιο προβλέπει να καταργηθούν οι περισσότερες από τις 289 που υπάρχουν σήμερα, με στόχο την «εξοικονόμηση» περίπου 3.000 υπαλλήλων και την αξιοποίησή τους στο ελεγκτικό έργο.
Νέα όπλα κατά της φοροδιαφυγής
Το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στην ενίσχυση του οπλοστασίου του για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό με το νέο καθεστώς θα υπάρξει φακέλωμα της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης όλων των φορολογουμένων, επέκταση της χρήσης των ταμιακών μηχανών σε όλους τους επιτηδευματίες και κατάρτιση περιουσιολογίου για όλα τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ΑΦΜ.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στην ανταλλαγή πληροφοριών με άλλα κράτη και τη συλλογή των αναγκαίων στοιχείων για τον εντοπισμό των καταθέσεων Ελλήνων στο εξωτερικό, προκειμένου να ελεγχθεί η πηγή προέλευσης των εισοδημάτων. Επίσης θα εφαρμοστούν στοχευμένοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις με βάση ανάλυση κινδύνου που στηρίζεται σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η νομική μορφή, η κατηγορία των τηρουμένων βιβλίων και στοιχείων και οι δαπάνες. Από την άλλη πλευρά σχεδιάζεται όπως ειδικό σώμα αναλάβει τον έλεγχο των φυσικών προσώπων και επωνύμων με μεγάλη εισοδηματική και περιουσιακή επιφάνεια και πολυτελή τρόπο διαβίωσης.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να λάβει μέτρα στο φορολογικό τομέα τα οποία θα αποβλέπουν στην επίτευξη των στόχων μείωσης του ελλείμματος. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ο περιορισμός των φορολογικών εμποδίων στις συγχωνεύσεις και στις εξαγορές.
«Πράσινος» ΦΠΑ και μείωση συντελεστών
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη ανοίξει τα χαρτιά της όσον αφορά τις αλλαγές που θα επίκεινται στους συντελεστές του ΦΠΑ, ενώ σχεδιάζει τη θέσπιση και «πράσινου» ΦΠΑ με συντελεστές 1% - 3% για όλες τις περιβαλλοντικές δράσεις.
Συγκεκριμένα στο τραπέζι βρίσκεται ήδη η καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ οι οποίοι θα είναι 10% και 20% αντίστοιχα, μειωμένοι δηλαδή κατά 3 μονάδες από τα σημερινά επίπεδα του κανονικού συντελεστή 23% και του χαμηλού 13%, αν και υπάρχουν και άλλες προτάσεις που προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχουν αποκλειστεί, αφού θα πρέπει πρώτα να συνεκτιμηθούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές στο ΦΠΑ, όπως έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί κορυφαία στελέχη του υπουργείου, δεν θα αφορούν μόνο στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που εντάσσονται σ` αυτόν αλλά και στα ακίνητα αφήνοντας έτσι ανοιχτή τη μείωση του ΦΠΑ στο 20% να ισχύσει και για το ΦΠΑ που επιβάλλεται στην αγορά καινούργιων διαμερισμάτων.
Ειδικότερα πάντως οι σκέψεις για το ΦΠΑ είναι οι εξής δυο:
1) Να καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής 6,5% και ο χαμηλός 13% να μειωθεί στο 10% και ο υψηλός από 23% στο 20%.
Η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή θα σημάνει αυτόματα επιβάρυνση των τιμών στα συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες, αφού σε αυτόν υπάγονται φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και θέατρα.
Από την άλλη πλευρά, κερδισμένοι, σε κάθε περίπτωση, θα είναι οι κλάδοι αλλά και όσοι κάνουν χρήση προϊόντων και υπηρεσιών που υπάγονται στο συντελεστή 23%, αφού οι επιβαρύνσεις θα μειωθούν.
2) Να διατηρηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ 6,5%, αλλά να αντικατασταθούν οι συντελεστές 13% και 23% από έναν ενιαίο που θα κυμαίνεται 18% - 19%.
Σε κάθε περίπτωση είναι αυτονόητο ότι η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από το 13% στον ανώτερο συντελεστή θα επιφέρει σημαντικές επιβαρύνσεις σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, αφού στο χαμηλό συντελεστή υπάγεται ουσιαστικά το σύνολο των αγαθών πρώτης ανάγκης.
Μειώσεις σε μεταβιβάσεις και γονικές παροχές
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναγνωρίζοντας ότι η φορολογία στις μεταβιβάσεις και τις γονικές παροχές ακινήτων βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. εξετάζει τη μείωσή της.
Για το λόγο αυτό έχει δοθεί εντολή, εκτός από τη μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή, να εξεταστούν από μηδενική βάση όλοι οι φόροι που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα, ενώ γι` αυτό δεν προχώρησε η επιβολή τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι συντελεστές του φόρου μεταβίβασης στη χώρα μας είναι 8% και 10%, όταν στην Αυστρία ο φόρος μεταβίβασης είναι 3,5%, στην Πορτογαλία 1% - 6%, στην Ιρλανδία 1% - 2% και στη Νορβηγία και στη Βουλγαρία 2,5%. Πάντως για το θέμα της φορολογίας έχουν αποσταλεί στον αρμόδιο υπουργό υπομνήματα από τις παραγωγικές τάξεις με τις οποίες ζητείται να ληφθούν μέτρα, προκειμένου να ανακοπεί η πτωτική πορεία του κλάδου.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι όποιες αλλαγές επέλθουν με το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα πρέπει να είναι ισοδυνάμου αποτελέσματος, δηλαδή οι όποιες απώλειες δημιουργούνται από τυχόν ελαφρύνσεις να καλύπτονται από άλλα εισπρακτικά μέτρα.
Γιώργος Κούρος naftemporiki.gr
2011-08-01