Διάλογο χωρίς προκαταλήψεις υπόσχεται ο ΥΠΟΙΚ
Τη διάθεση της κυβέρνησης να συζητήσει κάθε πιθανή αλλαγή για την ανατροπή του ισχύοντος φορολογικού συστήματος χωρίς προκαταλήψεις, υπογράμμισε ο Ευ. Βενιζέλος, κατά την έναρξη του σχετικού διαλόγου στο υπουργείο Οικονομικών, θέτοντας πάντως την προϋπόθεσης αυστηρής τήρησης των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί.
Ευ. Βενιζέλος: Διάλογος για όλα τα θέματα χωρίς προκαταλήψεις
«Όλα τα θέματα χωρίς καμία εξαίρεση και χωρις προκαταληψη τίθενται υπό συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών.
«Ταυτόχρονα», πρόσθεσε, «εφαρμόζονται πλήρως ολες οι ισχύουσες ρυθμίσεις. Οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι αμετάθετοι δεν τίθενται υπό διαπραγματευση».
Ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στοχων του 2011 είναι ζωτικης σημασιας και πως αποτελούν προϋποθεση για τη δημοσιονομικη επιβίωση της χωρας.
Προειδοποίησε μάλιστα πως «αν χαλαρώσουμε εστω και μία μέρα, θα αποκλίνουμε από τους στόχους μας και αυτό θα έχει δυσμενέστατο αποτέλεσμα [...] για την αξιοπιστία της χώρας».
Επιπλέον, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να έχουν ουδέτερο αποτέλεσμα στα φορολογικά έσοδα. Εξήγησε δηλαδή ότι μέτρα που θα οδηγούν σε απώλειες εσόδων, θα πρέπει να αντισταθμίζονται από άλλα που θα καλύπτουν τις απώλειες αυτές.
Αναφερόμενος στους κύριους άξονες των αλλαγών που βρίσκονται στο τραπέζι, ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ηλεκτρονικό πόθεν έσχες για όλους τους φορολογούμενους και έλεγχο των πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, αλλά και των εμβασμάτων πάνω από 100.000 ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει επίσης τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, του ΦΠΑ καθώς και των φόρων στα ακίνητα.
Αναλυτικότερα όσον αφορά το ΦΠΑ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως «αν πάμε σε δυο συντελεστές ΦΠΑ 10% και 20% αυτό θα σημάνει απώλεια εσόδων 1,8 δισ. ευρώ». «Επομένως», πρόσθεσε, «κάθε πρόταση πρέπει να συνοδεύεται από εγγύηση ισοδύναμου αποτελέσματος καθώς δεν υπάρχει περιθώριο να χάσουμε στο ελάχιστο τους στόχους στους οποίους έχουμε δεσμευτεί».
Για τη φορολογία κεφαλαίου, ο υπουργός είπε ότι έχει πολύ μικρή απόδοση και πρόσθεσε ότι «με βάση τα στοιχεία του Ε9 για το 2009, η ακίνητη περιουσία των ιδιωτών σε όρους αντικειμενικών αξιών είναι 400 δισ. ευρώ, ή 170% του ΑΕΠ». «Καταλαβαίνετε τί θα μπορούσε να αποδώσει μια δίκαιη φορολόγηση», παρατήρησε.
Προδιαγράφοντας τις κυβερνητικές προθέσεις ως προς τις φοροαπαλλαγές, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι σήμερα από τα 100 δισ. ευρώ δηλωθέντος εισοδήματος φυσικών προσώπων, τα 30 δισ. ευρώ φορολογούνται (τα 70 δισ. ευρώ απαλλάσσονται) και αποδίδουν φόρους 9 δισ. ευρώ, άρα η μέση επιβάρυνση είναι 30%.
Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει επίσης την αναστολή του Πόθεν Έσχες για για επενδύσεις που θα κατευθυνθούν σε παραγωγικούς τομείς.
Ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε τέλος ότι έως τις 22 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί οι προτάσεις από τα κόμματα και τους φορείς, προκειμένου έως τις 15 Σεπτεμβρίου να έχει συνταχθεί ένα προσχέδιο που θα είναι η βάση του διαλόγου.
Η κατάθεση του νομοσχέδιου με όλες τις αλλαγές θα γίνει την πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη, μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κεφάλαιο της φορολογίας που να μη συζητηθεί», ενώ έκανε σαφές ότι οι αλλαγές θα επικεντρωθούν κυρίως στους εξής τομείς:
- Την αναδιοργάνωση των δομών του υπουργείου Οικονομικών
- Τον ΦΠΑ όπου η κυβέρνηση προωθεί τη μείωση των συντελεστών. Ειδικότερα στον κλάδο της εστίασης, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά εναλλακτικά μέτρα αύξησης των εσόδων, ώστε να μην αυξηθεί ο συντελεστής στο 23%.
- Τον κλάδο της οικοδομής με φορολογικές ελαφρύνσεις που θα στοχεύουν στην αναθέρμανση της παγωμένης αγοράς ακινήτων.
Email επικοινωνίας για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα
Κάθε ενδιαφερόμενος -πέραν των φορέων που λαμβάνουν επίσημα μέρος στο διάλογο- ο οποίος επιθυμεί να καταθέσει τις προτάσεις ή σκέψεις του, σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος μπορεί να στέλνει e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση forologikosdialogos@minfin.gr
KKE: Τα μέτρα κονιορτοποιούν τις διακηρύξεις περί δίκαιου φορολογικού
Τα μέχρι σήμερα μέτρα της κυβέρνησης, μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους επιχειρηματικούς ομίλους και διαδοχικές αυξήσεις στο ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, κονιορτοποιούν τις διακηρύξεις της περί δίκαιου φορολογικού συστήματος, αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ
Υποστηρίζει ακόμη ότι η κυβερνητική επιλογή περί εύρεσης νέων φορολογικών πηγών ισοδύναμου αποτελέσματος θα οδηγήσει στην εναλλαγή μορφών φορολογίας που θα επιβαρύνουν τη λαϊκή οικογένεια.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το ΚΚΕ διεκδικεί αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τη λαϊκή οικογένεια και κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες που καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες, αύξηση της φορολογίας στην μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία, αύξηση των συντελεστών φορολογίας στο 45% για το μεγάλο κεφάλαιο.
ΛΑΟΣ: Πολλαπλά οφέλη από τη μείωση ΦΠΑ
«Ψηλός ΦΠΑ σημαίνει λουκέτα και ανεργία. Εάν τολμήσουν, επιτέλους, και μειώσουν τον ΦΠΑ θα έχουν πολλαπλά οφέλη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.
«Πιστεύουμε ότι στην κυβέρνηση - έστω και αργά- θα συνειδητοποιήσουν την σύσταση που είχαμε κάνει από την πρώτη στιγμή», πρόσθεσε.
ΣΥΝ: Κακόγουστο σήριαλ επικοινωνιακής τακτικής
«Η έναρξη ενός ακόμη "διαλόγου" για το φορολογικό σύστημα, δεν μπορεί να κρύψει τα τραγικά αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής, στον τομέα της φορολογίας», παρατηρεί ο ΣΥΝ
Οπως υποστηρίζει ο τομέας αυτός χαρακτηρίζεται από:
- Την πρωτοφανή αύξηση της έμμεσης φορολογίας.
- Την μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων .
- Την αύξηση της φορολογίας, μισθωτών και συνταξιούχων.
- Την αύξηση της φοροδιαφυγής.
- Την κατάρρευση των φορολογικών εσόδων.
- Την πλήρη διάψευση των στόχων του προϋπολογισμού, των μνημονίων κλπ ως προς τους φορολογικούς στόχους.
- Την ουσιαστική διάλυση των φορολογικών υπηρεσιών για να παραδοθούν στους ιδιώτες.
«Ο διάλογος αυτός αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στο κακόγουστο σήριαλ επικοινωνιακής τακτικής του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης, που εκτός των άλλων, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να εκτελέσει στοιχειώδη καθήκοντα», καταλήγει ο ΣΥΝ.
ΔΗΣΥ: Ο διάλογος ξεκίνησε με μονόλογο
«Ο διάλογος για τις απαραίτητες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, ξεκίνησε δυστυχώς με μονόλογο», παρατήρησε ο ευρωβουλευτής και υπεύθυνος Τομέα Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θόδωρος Σκυλακάκης, μετά τη συμμετοχή του στη διακομματική επιτροπή.
«Εμείς πρώτοι προτείνουμε χαμηλούς φόρους με ενιαίο φορολογικό συντελεστή, αλλά για να είμαστε σοβαροί αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν το κράτος περικόψει δραστικά τις δικές του δαπάνες και αλλάξει εκ βάθρων ο βεβαρυμμένος με βαθειά προβλήματα διαφθοράς φοροεισπρακτικός μηχανισμός», πρόσθεσε.
naftemporiki.gr