Μεγάλη πτώση στις διεθνείς αγορές
Επαναξιολόγηση των μηχανισμών διάσωσης ζητεί ο Μπαρόζο
Στο «κόκκινο» βρέθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω ανησυχιών για διάδοση της οικονομικής κρίσης στις χώρες της ευρωζώνης και ιδίως στην Ισπανία και την Ιταλία.
Οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθούν τα έκτακτα προγράμματα αναχρηματοδότησης προς τον τραπεζικό τομέα με τη διενέργεια τουλάχιστον μίας εξάμηνης δημοπρασίας για την παροχή ρευστότητα και επιπλέον θα διατηρηθούν τα αντίστοιχα τριμηνιαία για όσο διάστημα χρειαστεί και πάντως ως το τέλος του έτους, φαίνεται ότι δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τις αγορές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 3,2% και έκλεισε στις 995,12 μονάδες.
Ανά την Ευρώπη, στο Λονδίνο ο FTSE 100 [.FTSE] Σχετικά άρθρα είχε απώλειες 3,43%, στο Παρίσι ο CAC 40 [.FCHI] Σχετικά άρθρα παρουσίασε πτώση 3,90% και στη Φραγκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 3,40%.
Βουτιά στο χρηματιστήριο του Μιλάνο
Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Μιλάνου FTSEMib τερμάτισε τη συνεδρίαση με ακόμη μεγαλύτερες απώλειες, 5,16%, παλινδρομώντας στις 16.128 μονάδες, παρότι διακόπηκε η συνεδρίαση γύρω στις 18.00 ώρα Ελλάδας. Μεγάλες χαμένες της συνεδρίασης ήταν οι τραπεζικές μετοχές.
Η μετοχή της Intesa Sanpaolo έχασε το 10,35% της αξίας της, έκλεισε στο 1,23 ευρώ. Η μετοχή της Unicredit απώλεσε το 9,33% της αξίας της, έκλεισε στο 1,04 ευρώ. Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες το χρηματιστήριο του Μιλάνου σημείωσε πτώση του 13%.
Σημαντικές απώλειες καταγράφουν και οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street. Γύρω στις 21:30 ο Dow Jones [.DJI] Σχετικά άρθρα υποχωρούσε κατά 3,30% στις 11.503,75 μονάδες, ο Standard & Poor`s 500 κατά 3,72%% στις 1.214 μονάδες και ο Nasdaq [.IXIC] Σχετικά άρθρα κατά 3,85% στις 2.590 μονάδες.
ΕΚΤ: Συνέντευξη Τύπου Ζ.Κ. Τρισέ - Β. Κονστάνσιο
Νέα άνοδος του κόστους δανεισμού για Ισπανία - Ιταλία
Ισπανία και Ιταλία βρίσκονται στο στόχαστρο των χρηματαγορών το τελευταίο διάστημα. Σήμερα, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου σημείωσε νέο ρεκόρ, καθώς η πληροφορία πως η ΕΚΤ σκοπεύει να αγοράσει μόνο πορτογαλικά και ιρλανδικά ομόλογα προκάλεσε απογοήτευση στους επενδυτές. Συγκεκριμένα, το spread του ιταλικού δεκαετούς διευρύνθηκε στις 392 μονάδες βάσης, ενώ και το spread του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου διευρύνθηκε στις 400 μονάδες βάσης, από 386 την Τετάρτη.
Νέες «ενέσεις» ρευστότητας από την ΕΚΤ
Το απόγευμα ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ ανακοίνωσε τη διοχέτευση επιπρόσθετων κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές για τα προβλήματα χρέους στην ευρωζώνη.
Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο ανακοίνωσε τη διενέργεια εξάμηνων δημοπρασιών καθώς και την επέκταση των υφιστάμενων μέτρων ρευστότητας μέχρι τα τέλη του έτους.
«Δεδομένων των νέων εντάσεων σε ορισμένες χρηματοοικονομικές αγορές... [η ΕΚΤ]... αποφάσισε να διενεργήσει συμπληρωματικές διαδικασίες αναχρηματοδότησης διάρκειας περίπου έξι μηνών», δήλωσε.
Νωρίτερα, το εκτελεστικό συμβούλιο της τράπεζας είχε αποφασίσει να διατηρήσει αμετάβλητα στο 1,5% τα επιτόκια. Ο διοικητής της ΕΚΤ σημείωσε πως η νομισματική πολιτική παραμένει «χαλαρή», ενώ οι πληθωριστικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να «έχουν ανοδικές τάσεις».
Ερωτηθείς για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, δήλωσε πως είναι ακόμη σε λειτουργία. «Είναι ένα πρόγραμμα που συνεχίζεται», τόνισε ο Τρισέ, διευκρινίζοντας ότι ποτέ δεν δήλωσε ότι το πρόγραμμα ήταν σε αδράνεια.
Ο Τρισέ έκανε λόγο για «ιδιαίτερα υψηλά» επίπεδα αβεβαιότητας. Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν «κάποια οικονομική επιβράδυνση τους τελευταίους μήνες, μετά από την ισχυρή ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε σχέση με τους ανοδικούς κινδύνους ως προς τη σταθερότητα των τιμών, σε μια έκφραση η οποία, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων εντός του 2011.
Ο Τρισέ ζήτησε επίσης από τις χώρες της ευρωζώνης προσήλωση στους δημοσιονομικούς τους στόχους και τόνισε πως είναι απαραίτητο να διατηρήσουν οι τράπεζες τα κέρδη τους.
Επαναξιολόγηση των μηχανισμών διάσωσης ζητεί ο Μπαρόζο
Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ζητεί επαναξιολόγηση όλων των υφιστάμενων και μελλοντικών μηχανισμών διάσωσης στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους τους.
«Απευθύνω έκκληση για ταχεία επαναξιολόγηση όλων των στοιχείων που σχετίζονται με τον EFSF, και συνακολούθως με τον ESM, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι είναι εξοπλισμένοι με τα εργαλεία για την αντιμετώπιση του κίνδυνου εξάπλωσης [της κρίσης]», αναφέρει ο πρόεδρος της Κομισιόν σε επιστολή του προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκπρόσωπος της Επιτροπής διευκρίνισε ότι η έκκληση του κ. Μπαρόζο για επαναξιολόγηση συμπεριλαμβάνει το μέγεθος των ταμείων - του υφιστάμενου EFSF και του ESM, που θα το αντικαταστήσει από το 2013.
2011-08-04
naftemporiki,gr