Χ.Α.: Κάτω από τις 1.000 μονάδες ο γενικός δείκτης-«Βουτιά» 6%
Κάτω από το φράγμα των 1.000 μονάδων έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος κατέγραψε απώλειες 6%, εν μέσω της διεθνούς ανησυχίας για την κρίση χρέους σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 998,24 μονάδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 84,66 εκατ. ευρώ.
Οι ισχυροί τριγμοί στα διεθνή χρηματιστήρια οδήγησαν την αγορά σε μεγάλη πτώση για ενδέκατη συνεχή συνεδρίαση. Στη διάρκεια των τελευταίων 11 συνεδριάσεων έχουν καταγραφεί συνολικές απώλειες 22,38%, ενώ σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης οι εισηγμένες επιχειρήσεις έχουν απωλέσει περίπου 7 δισ. ευρώ, κατά τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 5,84%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 4,75% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 4,52 %.
Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι κλάδοι των εταιρειών Τηλεπικοινωνιών (-10,85%), Ταξιδίων και Αναψυχής (-8,75%) και Κοινής Ωφελείας (-7,30), ενώ με θετικό πρόσημο τερμάτισε μόνο ο κλάδος του Εμπορίου, ο οποίος σημείωσε κέρδη 1,78%. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και ο κλάδος των Τραπεζών ο οποίος έκλεισε με απώλειες της τάξης του 4,31%.
Από το σύνολο των διακινούμενων τίτλων, 137 μετοχές κατέγραψαν πτώση, 24 σημείωσαν άνοδο, ενώ 97 παρέμειναν αμετάβλητες.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Κεραμεία Αλλατίνη +14,29%, Νάκας +9,43%, Παϊρης +8,0% και Γ.Ε. Δημητρίου +7,69%.
Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Βιοκαπρέτ(κο) -18,75%, Ευρωσυμεμτοχές -16,67%, Paperpack [PPCr.AT] Σχετικά άρθρα -14,29% και Pasal Real Etate -13,79%.
«Κάθε φορά που σπάει ένα ψυχολογικό όριο προκαλείται ανησυχία στην αγορά. Σήμερα είχαμε αρκετές πωλήσεις από ξένους θεσμικούς», ανέφερε στο Reuters αναλυτής που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Παρατήρησε παράλληλα ότι η πτώση στην εγχώρια αγορά είναι διπλάσια καθώς εκτός από την κρίση στην Ευρώπη «έχουμε την αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις που θα έχει στις εγχώριες τράπεζες η συμμετοχή τους στο PSI και για την επίτευξη των στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος». Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι και η αυριανή συνεδρίαση θα είναι πτωτική.
Εν τω μεταξύ, τη δέσμευσή τους να λάβουν όλα τα απαραίτητα, συντονισμένα μέτρα για τη στήριξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης υπογραμμίζουν σε σημερινό ανακοινωθέν τους οι υπουργοί Οικονομικών του G20.
«Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή τις προσεχείς εβδομάδες και θα συνεργαστούμε όπως αρμόζει, έτοιμοι να αναλάβουμε δράση για να διασφαλίσουμε τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και τη ρευστότητα στις χρηματαγορές», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η Νότια Κορέα.
Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε χθες να εφαρμόσει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Πρόκειται για μία κίνηση την οποία ανέμεναν οι διεθνείς χρηματαγορές, κρίνοντας πως πιθανόν θα μπορέσει να σταματήσει τη διεύρυνση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
Σε σχετική ανακοίνωση η ΕΚΤ καλωσορίζει τις αποφάσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας να προχωρήσουν σε νέα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα και προτρέπει τις δύο κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην εφαρμογή τους ταχέως.
Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων περίπου δύο ετών υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor`s.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωσε πτώση 3,4% και έκλεισε ανεπίσημα στις 942,15 μονάδες, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει στις 935,83 μονάδες, το χαμηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2009.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο δείκτης είχε πτώση περίπου 10%, ενώ από τις αρχές του χρόνου καταγράφει απώλειες 16%.
Ανά την Ευρώπη, στο Λονδίνο ο FTSE 100 [.FTSE] Σχετικά άρθρα υποχώρησε κατά 3,39%, στο Παρίσι ο CAC 40 [.FCHI] Σχετικά άρθρα παρουσίασε πτώση 4,68%, στη Φραγκφούρτη ο DAX είχε απώλειες 5,02%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSEMib περιορίστηκε στο τέλος της συνεδρίασης στις 15.640 μονάδες, με ημερήσια απώλεια 2,43%.
Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Παπανδρέου με Ευρωπαίους αξιωματούχους
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο συζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, για την ανάγκη έκδοσης του ευρωομολόγου, τη γρήγορη προώθηση του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος και τις γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία, είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και συζήτησε τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ενώ την Κυριακή είχε συνομιλήσει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου η ΝΔ
Τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου υπενθύμισε από την πλευρά του με αφορμή τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της ΕΚΤ.
«Σήμερα σε Ελλάδα και εξωτερικό, λίγο- λίγο, έρχονται στις θέσεις Σαμαρά. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη αποδεικνύουν την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικότερου μηχανισμού, με υψηλό βαθμό αλληλεγγύης, δηλαδή την έκδοση ευρωομολόγου», σχολίασε ο κ. Μηταράκης.
Σε αυτό το περιβάλλον, πρόσθεσε, «η ΕΚΤ θα πρέπει να έχει πιο ενεργό ρόλο, στοχεύοντας στην ανάπτυξη στην Ευρώπη και όχι μόνο στη διατήρηση χαμηλού πληθωρισμού».
Νέα καταιγίδα μέτρων «βλέπει» το ΚΚΕ
Νέα «καταιγίδα» μέτρων με αφορμή τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη προέβλεψε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.
«Οι έντονες συζητήσεις των τελευταίων ημερών για την διάσωση της ευρωζώνης δεν είναι παρά μια νέα καταιγίδα που έρχεται κατά των λαών με απρόβλεπτες προς το παρόν συνέπειες» είπε η γ.γ. του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει διαχειριστικό φάρμακο για την κρίση του καπιταλισμού».
Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τόσο τον ελληνικό, όσο και τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης να μην κάθονται και να παρακολουθούν «με σταυρωμένα χέρια», αλλά να αντιδράσουν απέναντι στις ιμπεριαλιστικές και καπιταλιστικές δυνάμεις.
Απευθείας δανεισμό των κρατών από την ΕΚΤ προτείνει ο ΣΥΝ
«Ο συνδυασμός λιτότητας, αλλεπάλληλων μνημονίων και ακριβών δανείων, που διασώζουν χρεοκοπημένους τραπεζίτες, έχει αποτύχει παταγωδώς για την Ελλάδα και αποτυγχάνει και για τις άλλες χώρες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις εξελίξεις στην οικονομία ο Συνασπισμός
«H απόφαση της 21ης Ιουλίου έχει ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις», τονίζει ο ΣΥΝ και πρόσθέτει:
«Όσο το νεοφιλελεύθερο δόγμα είναι οδηγός λειτουργίας της οικονομίας και της πολιτικής, όσο οι κυβερνήσεις παίζουν το ρόλο του "τροχονόμου" των συμφερόντων των χρηματαγορών και των κερδοσκόπων, οι κοινωνίες παντού θα βουλιάζουν στη φτώχεια και στην ανεργία».