lefkada-news

Βροχή οι αιτήσεις υπερχρεωμένων δανειοληπτών για ρύθμιση των χρεών τους

Πλησιάζουν στις 50.000 οι περιπτώσεις υπερχρεωμένων δανειοληπτών που δεν έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν την αποπληρωμή των οφειλών τους και προσφεύγουν στα Ειρηνοδικεία για «κούρεμα» των χρεών τους και ρύθμιση του υπολοίπου μέρους.

Νομικοί κύκλοι των τραπεζών μιλώντας προς το Βήμα έλεγαν πως κάθε εβδομάδα που περνά αυξάνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των υπερχρεωμένων οφειλετών που προσφεύγουν στα δικαστήρια και πρόσθεταν ότι όσο επιδεινώνεται ο δείκτης της ανεργίας τόσο αυξάνεται ο αριθμός των προσφυγών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3869/10, ένας υπερχρεωμένος δανειολήπτης μπορεί να κάνει χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων μόνο μία φορά και οφείλει να αποδείξει ότι έχει μόνιμη αδυναμία πληρωμής των οφειλών του που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

Ο νόμος αφορά σε καταναλωτές και επαγγελματίες -δεν αφορά π.χ. εμπόρους- που έχουν λάβει καταναλωτικά, στεγαστικά ή επαγγελματικά δάνεια.

Πριν ο οφειλέτης προσφύγει στο δικαστήριο πρέπει να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με εξωδικαστικό συμβιβασμό (Συνήγορο του Καταναλωτή κ.λπ.), και αν αποτύχει μπορεί να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο, στο οποίο πρέπει να παρουσιάσει τα περιουσιακά του στοιχεία αναλυτικά, τόσο τα δικά του όσο και της συζύγου του, καθώς και τον πλήρη κατάλογο των πιστωτών του.

Ακολούθως το Ειρηνοδικείο επιχειρεί συμβιβασμό με την συμφωνία του 51% των πιστωτών του. Και αν και αυτή η προσπάθεια αποτύχει, τότε το δικαστήριο εξετάζει τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και προχωρεί στη ρύθμιση των χρεών.
 
Αγωγές για μείωση ενοικίων
 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης, παρατηρείται μπαράζ αγωγών για μείωση ενοικίων επαγγελματικής στέγης και κατοικιών.
 
Δικαστικές πηγές σημείωναν ότι μόνο το τελευταίο τρίμηνο έχουν υποβληθεί πάνω από 1.600 αγωγές για να μειωθούν δικαστικά ενοίκια, με επίκληση της κακής οικονομικής κατάστασης, ενώ δικηγόροι βεβαιώνουν ότι συντάσσουν πυρετωδώς παρόμοιες αγωγές.
 
Δικαστικές αποφάσεις περιφερειακών δικαστηρίων έχουν αρχίσει να δέχονται ότι η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα δεν μπορούσε να προβλεφθεί κατά το χρόνο σύναψης των συμβάσεων μίσθωσης και δικαιολογούν μείωση των ενοικίων.
 
Χαρακτηριστικά, αναφέρει η εφημερίδα, το Πρωτοδικείο Βόλου δέχτηκε ότι πρέπει  να μειωθεί σε ποσοστό 20% το ενοίκιο δύο καταστημάτων σε κεντρικό σημείο της πόλης.

tanea.gr

2011-08-13

>