Σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη
Επιβράδυνση στο 0,2%, από 0,8% που είχε καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο, σημείωσε το δεύτερο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στην ευρωζώνη, εξαιτίας της οριακής αύξησης του ΑΕΠ στη Γερμανία και της στασιμότητας στη Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ στις 17 χώρες της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 1,7%, από 2,5% τους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ανάπτυξη 0,3% για το δεύτερο τρίμηνο, σε τριμηνιαία βάση.
Ο κύριος λόγος για την απογοητευτική αυτή επίδοση ήταν η αναιμική ανάπτυξη στη Γερμανία, όπου το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο .
Στην Ισπανία, η ανάπτυξη περιορίστηκε σε 0,2% του ΑΕΠ το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου, από 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο (+0,7% σε ετήσια βάση).
Στην Ολλανδία, η ανάπτυξη μειώθηκε στο 0,1%, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της κεντρικής στατιστικής υπηρεσίας (CBS).
Τα αρνητικά αυτά δεδομένα προστίθενται σε εκείνα που ανακοίνωσε η Γαλλία την Παρασκευή περί ανάσχεσης της ανάπτυξης, γεγονός που περιπλέκει τις προσπάθειες του Παρισιού να αντιμετωπίσει το έλλειμμα.
Καλύτερα πήγαν τα πράγματα στην Αυστρία, όπου σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας η ανάπτυξη έφθασε το 1% το δεύτερο τρίμηνο.
Σύμφωνα με την Eurostat σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της Ε.Ε. των «27» αυξήθηκε 1,7% το δεύτερο τρίμηνο, από 2,5% το πρώτο τρίμηνο.
Σε ετήσια βάση, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε 2,8% και το γαλλικό κατά 1,6%. Το ΑΕΠ της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 0,2% και σε ετήσια βάση κατά 0,7%, ενώ της Ιταλίας αυξήθηκε 0,3% και 0,8%, αντίστοιχα. Η Eurostat, η οποία δημοσιεύει στοιχεία για το ΑΕΠ διορθωμένα ως προς την εποχικότητα, δεν δημοσίευσε στοιχεία δευτέρου τριμήνου για την Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες.
Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση στο δεύτερο τρίμηνο σημείωσαν η Λετονία (2,2%), η Εσθονία (1,8%), η Φινλανδία (1,2%) και η Σουηδία (1%). Σε ετήσια βάση, ισχυρότερες επιδόσεις έχουν η Εσθονία (8,4%), η Λιθουανία (5,9%), η Λετονία (5,7%) και η Σουηδία (5,3%).
naftemporiki.gr